4 Verrassende slaaptips waar je misschien nog niet aan gedacht had

beter slapen met vitamine d

Hoe lang is het geleden dat je fit opstond na een goede nachtrust? Geschat wordt dat slaapproblemen bij zo’n 10% van de Nederlandse bevolking chronisch zijn. Als jij hierbij hoort, moet je onderstaande slaaptips echt even lezen. Sommige zijn je misschien nog onbekend (of zijn in vergetelheid geraakt).


[wds id=”7″]

Verrassende slaaptips

Als je de laatste keer niet meer kunt herinneren, dat je verkwikt opstond na een goed nachtrust, dan ben je niet de enige. Maar liefst eenderde van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Ben jij zo iemand, dan wordt het tijd om er iets aan te doen. Chronische slaapproblemen kunnen tot chronische ziekten leiden, waaronder fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Ook zorgen deze problemen voor gewichtstoename. Misschien had je aan onderstaande slaaptips nog niet gedacht.

Essentiële oliën

Essentiële olie lavendel is meer dan een geurtje voor oude dames. Deze sterk geurende olie heeft krachtige kalmerende –en trouwens ook pijnstillende- kwaliteiten. Veel studies hebben bevestigd dat de olie daadwerkelijk een goede nachtrust bevordert. (1) Een studie was hierbij behoorlijk interessant. Toen studiedeelnemers lavendelolie inademden voor het slapen gaan, bleek het percentage diepe slaap (slow wave sleep) toegenomen te zijn. De deelnemers ademden de olie voor het slapen gaan 4x twee minuten in, met een tussenpauze van 10 minuten. Conclusie van de studie was, dat de olie een mild kalmerend middel is die de slaap bevordert bij jonge mannen en vrouwen. (2)

Lavendel essentiële olie werkt trouwens ook goed tegen menstruatiekrampen. dit bleek toen een groep vrouwen lavendelolie gebruikte tegen menstruatiepijn in de rug en buik. De vrouwen uit de lavendelgroep moesten 3 druppels olie in hun handen wrijven, en dit 5 minuten inhaleren Dit deden ze een uur nadat ze menstruatiepijn ervaarden en deze handeling werd de eerste drie dagen elke zes uur herhaald in de eerste drie maanden van de maandelijkse menstruatie. Een andere groep vrouwen gebruikte alleen sesamolie, en sesamolie-groep had 6.8 keer meer kans op krampen en 12 keer meer kans op andere PMS-symptomen. De lavendel olie vermindert naar alle waarschijnlijkheid de samentrekkingen van de baarmoeder, die door de prostaglandinen veroorzaakt worden. (3)

En prostaglandinen spelen dan weer een belangrijke rol in het slaap-waakritme. (4)

Vetiver olie is minder bekend, maar staat in India bekend om de slaapbevorderende kwaliteiten. Andere oliën die deze kwaliteiten bezitten: bergamot, frankincense, Roomse kamille, marjolein, valeriaan, ylang ylang, wilde sinaasappel en clary sage.

Hoe gebruik je de olie?

  • Je kunt de olie in je handen wrijven en inhaleren
  • Ook kun je de geur verspreiden via een diffuser
  • Breng wat aan op je voeten, rug, slapen of in de hals
  • Bij een gevoelige huid: meng de olie met een dragende olie zoals amandel-, kokos-, of jojobaolie.
  • Doe een paar druppels in bad
  • Of doe wat druppels op katoen en leg dit naast of onder je kussen

Wanneer je de olie rechtstreeks op de huid wilt aanbrengen, kun je eerst wat op de binnenkant van je pols aanbrengen, om de reactie van je huid te testen.

Magnesium, het is de dosis die het hem doet

Magnesium is geen onbekende bij het bestrijden van slaapproblemen. Maar de dosis maakt wel uit. Om beter te kunnen slapen, gebruik je een dosis van 400-500 mg voor het slapen gaan. Volgens therapeut Marek Doyle lost deze dosis 90% van de slaapproblemen op. (4)

Volgens onderzoek heeft het overgrote deel van fibromyalgie en CVS patiënten een magnesiumtekort. En toeval of niet; ze worstelen vaak met slapeloosheid. Doyle legt het zo uit: “magnesium is vitaal voor de functie van de GABA receptoren. GABA is een kalmerende neurotransmitter die het brein nodig heeft om tot rust te komen. Als dit niet gebeurt, blijven we gespannen en blijven onze gedachten maar rondspoken.”

Neem een supplement (magnesium getest, welke kies je het beste? ), maak zelf een magnesiumspray (makkelijk!) en neem ook een (voet)bad met Epsom zout!


Magnesiumspray maken, makkelijk:

De verhouding magnesium/water is 1 op 1. Voeg 50 gram magnesiumvlokken (bij voorkeur chloride) toe aan 50 ml gedestilleerd water dat net gekookt is en laat dit oplossen. Giet het vervolgens in een sprayfles.


Suppletie verbetert slaapkwaliteit, slaaptijd, tijd om in slaap te vallen, wakker worden en als gevolg hiervan concentratie van melatonine en cortiscol. (5) .

Calcium staat in direct verband met de slaapcyclus

calcium

Volgens James F. Balch, auteur van Prescription for Nutritional Healing komt het door een tekort aan magnesium én calcium dat we na een paar uur slapen weer wakker worden, en de slaap vervolgens niet meer kunnen vatten. Hij noemt de combinatie van de twee een effectieve natuurlijke slaapremedie.

Calcium staat in direct verband met onze slaapcyclus. De calciumspiegel is hoger tijdens de diepere slaap, zoals tijdens de REM fase. (6) Slaapstoornissen en vooral de afwezigheid van/of een verstoorde REM slaap, komen door een calciumtekort. Een normale slaapcyclus kan bereikt worden wanneer de calciumspiegel weer genormaliseerd is. Calcium helpt het brein om het aminozuur tryptofaan te gebruiken, om de slaap bevorderende stof melatonine vrij te zetten. Dit verklaart ook waarom met name zuivelproducten de slaap opwekken (ze bevatten tryptofaan en calcium). (7) Meer voeding die tryptofaan bevat.

Negatieve ionen in kleding

ionen

We willen allemaal in iets comfortabels slapen, maar een bepaald type kleding geeft meer dan comfort. Dit is gemaakt van stof met negatieve ionen. Wetenschappers zijn er al een poos achter dat zachte stof met negatieve ionen in balans brengt en niet positieve invloeden compenseert. Niet positieve ionen komen bijvoorbeeld van onze schermen en vervuiling. Negatieve ionen bevorderen de slaapkwaliteit en de algehele gezondheid: ze regelen het serotonineniveau, bevorderen de aanmaak van melatonine, helpen bij het bereiken van de REM fase en een snellere inslaaptijd, zorgen voor een betere toevoer van zuurstof en bloed naar spieren en gewrichten en hersellen de pH balans van het lichaam. Ook beschermen ze tegen pathogenen en versterken ze het immuunsysteem.

Voor meer info: infrarood-gezondheid, negatieve ionen. Hoe makkelijk zulke kleding te vinden is, is de vraag. Op deze site wordt kleding van ‘Descente’ genoemd, die negatieve ionen bevat.

Planten produceren negatieve ionen (dit zijn vitamines voor de lucht, en brengen lucht tot ‘leven’). Overweeg eens om een of meer van deze luchtzuiverende kamerplanten in je slaapkamer te plaatsen.