Giftige herbicide dringt zich op in voedselketen, 10x ontbijtproducten met duidelijke sporen van glyfosaat –studie

Recente testen onthullen dat o.a. tarwebrood, bagels, eieren, koffiecreamer en allerlei ontbijtproducten aantoonbare hoeveelheden glyfosaat bevatten. Experts waarschuwen voor deze voeding. In dit artikel: overzicht van ontbijtvoeding met buitensporige hoeveelheden glyfosaat.

 [envira-gallery id=”8310″]

Glyfosaat, hormonen en kanker

Alliance for Natural Health USA testte 24 populaire ontbijtproducten op sporen van glyfosaat (1), het actieve ingrediënten in herbicide Round Up. In 2015 classificeerde de World Health Organisation glyfosaat als carcinogeen, in verband met de link met borst-, schildklier-, alvleesklier-, lever- en blaaskanker. Glyfosaat verstoort de balans tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen en blokkeert belangrijke metabole routes.

De meeste glyfosaat wordt tegenwoordig In China gemaakt en is niet meer perse Round Up gerelateerd.

Glyfosaat in populaire ontbijtproducten

Ontbijt als een keizer, is het motto, want het ontbijt zou de belangrijkste maaltijd van de dag zijn. Maar glyfosaat dringt zich op in de voedselketen, waarschuwen experts nu. Bij je ontbijt eet je mogelijk meer, dan je bedoeling is. Populaire producten zoals tarwebrood, bagels, eieren en koffiecreamers bevatten ‘alarmerende’ hoeveelheden glyfosaat. Het is het actieve ingrediënt van Roundup, een wereldwijd gebruikte herbicide die vanaf 1974 gebruikt wordt.

Gretchen DuBeau, directeur van ANH zegt (Daily Mail): “Het feit dat de stof in eieren en koffiecreamer opduikt –voeding die niet in direct contact met de herbicide staat- laat zien dat het via dieren wordt overgebracht. Dit staat in contrast met alles wat het publiek verteld is.”

Onderzoekers kochten reguliere en biologische versies van populaire ontbijtproducten, in totaal 24 items. Hieronder vielen: bloem, cornflakes, instant havermoutpap, bagels, yoghurt, brood, aardappelen, griesmeel, non-zuivel creamers, zuivel creamers, rösti.

10x Voeding met duidelijke sporen van glyfosaat

[envira-gallery id=”8316″]

Parts per billion (ppb, delen per miljard). Dagelijks toegestane hoeveelheid 75 ppb.

 • Havermoutpap, aardbeien, crème: 1327.1
 • Volkoren tarwe bagels 491.9
 • Biologische multi-bagels 151.5
 • Volkorenbrood, volkoren tarwe 403
 • Biologische volkoren tarwebrood 136.4
 • Volkoren ontbijtgranen 260.6
 • Grote eieren 102
 • Biologische scharreleieren, antibioticavrije eieren 169
 • Biologische koffiecreamer 104
 • Biologische soja creamer (non-GMO) 86

Bron: The Alliance for Natural Health USA

Chemische stof hoopt zich op in weefsel

De bevindingen bevestigen de angst dat de chemische stof zich ophoopt in het weefsel van dieren en daarom waarschijnlijk ook in menselijk weefsel, via bioaccumulatie.

DuBeaux: “We verwachtten de residuen in voeding met grote hoeveelheden maïs en soja. We waren echter niet voorbereid op de invasie van dit gif in onze hele voedselketen.”

Experts waarschuwen, dat het testen op glyfosaat alleen niet eens het hele plaatje weergeven. Er werd alleen getest op glyfosaat en niet de aanverwanten zoals N-acetylglyfosaat die in GMO formules gebruikt worden. Glyfosaat en gelijksoortigen zijn bekende hormoonverstoorders voor mensen. DuBeau concludeerde dat Amerikanen glyfosaat op dagelijkse basis consumeren.

Glyfosaat en neurotoxiciteit

Glyfosaat, en ook GMO’s, zijn gevaren voor de gezondheid, via de darmen en de tight junctions. De oorsprong van onze gezondheid ligt in de darmen. Ooit werd geloofd dat glyfosaat veilig en niet-giftig was. Een naïef geloof, als je bedenkt dat glyfosaat oorspronkelijk gepatenteerd was als ontkalker voor industriële boilers en leidingen. De chemische stof zette zich vast op mineralen en maakte zo de wanden van leidingen en boilers schoon. Monsanto kocht de molecule en patenteerde het als herbicide.

Vroege studies op kikkers toonden dat glyfosaat giftig is voor de ontwikkeling van een embryo.

Een recente studie is ‘glyfosaat wekt neurotoxiciteit op bij zebravissen’ (2) De sleutel in deze studie is dat glyfosaat giftig is voor de voor- en middenhersenen. In de studie werden morfologische abnormaliteiten gevonden waaronder een verlies van hersenventrikels en veranderingen in de hersenontwikkeling.

Ander recent nieuws omtrent glyfosaat:

 • Glyfosaat is in babymelk gevonden (Amerika, 3)
 • Glyfosaat zit -samen met arsenicum en aluminium in soja (4) De combinatie aluminium en glyfosaat richt nog meer schade aan: de stoffen werken synergetisch in het veroorzaken van darmproblemen en neurologische stoornissen. (5)
 • De Europese commissie is nog niet van plan glyfosaat te bannen. Uit een gelekt voorstel blijkt dat de ingang van de stof in onze voeding gewaarborgd blijft, ondanks het bezwaar dat Italië, Nederland, Frankrijk en Zweden maakten en de 1.4 miljoen mensen die een petitie tekenden voor de ban van glyfosaat. (6)

Gevolgen glyfosaat voor brein-darmen

Wat is de uitwerking van glyfosaat en andere herbiciden op onze darmwand? Wanneer onze darmwand lekt, heeft dit immers gevolgen voor de totale lichamelijke en mentale gezondheid.

Arts Zach Bush, gespecialiseerd in endocrinologie en stofwisseling, vertelt hier een en ander over (7):

“Meer dan 80% van de GMO’s zijn behandeld met Roundup en zo ontworpen dat levend blijven wanneer ze besproeid worden met de stof. Glyfosaat wordt opgenomen in de gewassen en wij eten het. Sinds de opkomst van Round Up, ergens in de jaren 70, zijn mensen kwetsbaarder geworden voor allerlei neurologische aandoeningen.

Chronische ontsteking en cellulaire communicatie
[envira-gallery id=”8324″]

Aandoeningen zoals autisme, Alzheimer, dementia en depressies staan in verband met darmproblemen. Bijna alle condities, ook allergieën en diabetes, vinden hun oorsprong in de darmen. De data zijn vanaf 2009/2010 naar buiten gekomen via UCLA en UCSD en met name een groep wetenschappers uit Virginia hebben de links blootgelegd. Ontsteking is de wortel van alle chronische ziekten en stoornissen, maar ontsteking is feitelijk een reactie op schade, en een manier om de schade te herstellen.

Bij chronische ontsteking hoopt oxidatieve stress zich op en ontstaat er steeds meer verzuring van weefsel. Dit leidt tot blokkering van het antioxidant systeem. Er vindt verlies van communicatie op celniveau plaats en zo is er niet langer het vermogen om schade te herstellen. Dagelijks raakt elke cel wel beschadigd: blootstelling aan zon beschadigt direct miljoenen cellen. Je lichaam heeft dus constant herstel nodig. Bij chronische ontsteking raak je de intercellulaire communicatie kwijt en kom je op een punt dat celherstel de schade niet meer kan bijbenen; schade hoopt zich op.

Darmwand

Er zijn verschillende soorten immuunsystemen in het lichaam. Het grootste gedeelte is gelegen in de darmwand; het gastrointestinale lymfeweefsel. Bij acute ontsteking is er een snelle activiteit, waarna het systeem weer in orde komt en alles weer normaal doorgaat. Bij chronische ontsteking reageert het immuunsysteem maar put het gelijktijdig de antioxidant voorraad uit. Bij elke schade wordt er een lading oxidanten gedumpt en dit is de basis van chronische ontsteking. Die oxidatieve stress, of oxidatieve uitbarsting van T-cellen –en dan met name m.b.t. killer T-cellen, ligt aan de basis van een sudderend probleem. Osteoartritis is hier het zichtbare voorbeeld van. Het immuunsysteem is uit controle geraakt en chronische ontsteking krijgt plaats. Er was eerst een serie schades die het patroon opzette, waarschijnlijk in de leeftijd tussen de 10 en 30 jaar. Er kan toen gewricht gerelateerde schade zijn ontstaan.

Redox moleculen, mitochondriën

Als oxidatieve stress ophoopt kan er geen cel-tot-cel signalering meer zijn van redox moleculen (reduction oxidation moleculen). De redox moleculen worden door de mitochondriën gemaakt, die ook verantwoordelijk zijn voor cel-tot-cel herstel, celsignalering. De communicatienetwerken van darmbacteriën en mitochondriën degraderen wanneer oxidatie zich ophoopt.

Lekkende darm
[envira-gallery id=”8325″]

Dit is mitochondriale disfunctie. De mitochondriën zijn de batterijen van de cel. Er is een directe relatie tussen hersenmist en darmsymptomen, via de tight junctions van darmwand. De tight junctions zijn miniscule kanalen die door de cellen van de darmwand lopen. Zij zijn dé wortel van ontsteking. Wanneer er een normaal Westers dieet gegeten wordt, dat veel glyfosaat of residues bevat zijn gastrointestinale symptomen probleem nr. 1. Dit komt door de nauwe relatie van glyfosaat met de tight junctions. (Een lekkende darm is omkeerbaar: wat is een lekkende darm en hoe genees je het)

De tight junctions zijn met elke andere membraan in het lichaam verweven. Deze membranen zijn afhankelijk van de tight junctions en wanneer de tight junctions afgebroken worden zal dit onmiddelijke gevolgen voor het hele systeem hebben. Naast de darmen is er nog een systeem dat erg kwetsbaar is en dat is de bloed-brein barrière. Een dichte concentatie tight junctions is ook gelegen in de bloed-brein barrière. Zodra er blootstelling is aan gluten of glyfosaat in de dunne darm maak je zonuline aan. Deze zonuline beschadigt de tight junctions. Hersenmist is een gevolg hiervan.

Glyfosaat doodt ook de gunstige bacteriën en zet ongunstige processen in gang

Wanneer gunstige bacteriën steevast gedood worden, krijgen de negatieve meer kans. Hierop wordt zonuline geproduceerd.

Hoe diverser het microbioom in de darmen, des te meer redox moleculen er worden aangemaakt. Slechte bacteriën en gisten zoals E.coli en candida zijn als onkruid en zorgen voor verlies van redox moleculen; de immuniteit komt in het geding. Als je microbioom velriest, verliest je immuunsysteem communicatie, je verliest integriteit van de junctions en je darmen gaan lekken. Zonuline wordt niet door de bacteriën gemaakt, maar wordt aangemaakt in de darmwand. Het is een peptide en een gevolg van blootselling aan glyfosaat. Redoxmoleculen staan zonuline in de weg, dus wanneer redoxmoleculen afnemen, neemt zonuline toe.Afbraak van zonuline kan niet meer plaatsvinden en de darmwand komt in het geding.

Nieren kunnen niet meer filteren, autisme

Hierdoor kan van alles uit het voedingssysteem in het lichaam opgenomen worden, en de nieren kunnen giffen nog nauwelijks afvoeren; deze organen worden een spons voor giffen. Dit sponseffect is ook te zien bij autistische kinderen. Ze eten dezelfde voeding als hun broers en zusters maar raken toch vergiftigd. Zelfs gezonde aminozuren kunnen hen problemengeven als gebrek aan filtering. Alles wat bij hen het lichaam binnenkomt, kan er niet meer uit.

Hersenmist
[envira-gallery id=”8327″]

Als ik zo kijk naar de volwassenen die in mijn kliniek komen, denk ik dat iedereen wel last heeft van hersenmist, chronische vemoeidheid, slaapproblemen, slecht libido en een gebrekkig geheugen.

De situatie is epidemisch. Zelfs in 2002 zagen we al dat 25% van de meisjes rond de 12 jaar antilichamen hadden die tegen de schildklier gericht waren.

Van onderstaande condities is elke conditie gelinkt aan de tight junctions en chronische ontsteking:

 • Stemmingsproblemen: depressie, angst
 • Cognitie: geheugen, concentratie, mistig bewustzijn, hersenmist
 • Overgevoeligheden: seizoen allergieën, eczeem, glutenovergevoeligheid, voeding allergieën. Glutenovergevoeligheid kwam niet echt voor tot de jaren 80 en 90. Vanaf de jaren 90 tot 2010 ontstond er een explosie.
 • Huidproblemen
 • Hoge bloeddruk en cardio vasculaire problemen
 • Hormonale problemen
 • Auto immuunziekte
 • Menstruele problemen
 • Diabetes
 • Ondergewicht, overgewicht
 • Nieraandoeningen
 • Pijnen: aan spieren en botten
 • Autisme spectrum stoornissen
 • Alzheimer, dementie, Parkinson’s
 • Onvruchtbaarheid

Als je cellulaire communicatie in tact is en je geen ontsteking hebt, maken zulke ziekten geen kans. Je weefsels herstellen elke keer weer. In het boek van Perlmutter staan heldere grafieken die de hoeveelheden glyfosaat tonen die op tarwe gespoten worden.”


Samenvattingen van ‘Grain Brain’ en ‘Brain Maker’van Perlmutter.

[envira-gallery id=”8321″]

Granen, gluten en koolhydraten gif voor het brein

Waarom tarwe, koolhydraten en suiker impact op brein hebben


© 2016, GoedGezond


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share