Deze knoflook-honing tonic vitaliseert en versterkt

honknof.jpg
Deze knoflook-honing tonic is uitstekend voor meer vitaliteit en behoud van een goede gezondheid. Je kunt ermee variëren door andere ingrediënten toe te voegen, zoals kaneel. De basis van de tonic bestaat uit knoflook, honing, appelazijn en citroen. Elk heeft weer zijn eigen voordelen, en de combinatie heeft een synergetisch effect.

honknof

Knoflook, krachtig en gezond

In vrijwel elke keuken over de hele wereld wordt knoflook gebruikt. Dit sterk geurende kruid is enorm krachtig en wordt al duizenden jaren gebruikt bij uiteenlopende klachten. In de Aziatische landen wordt knoflook veelal gebakken. De oude Egyptenaren gebruikten knoflook bij infecties en lichamelijke zwakte en de atleten in het oude Griekenland gebruikten het om hun prestaties te verbeteren. De Romeinen gaven het aan soldaten en arbeiders. In de Oosterse geneeskunde schrijft men het voor bij reuma en om hartaandoeningen te voorkomen. In China en Japan wordt het al van oudsher gebruikt tegen een hoge bloeddruk.

Allicine

Het is de allicine in knoflook die het zo gezond maakt. Allicine zit ook in de eveneens gezonde familieleden van knoflook; prei, uien en bieslook.

Hart- en bloedvaten, en …spoelwormen

Met name de hartgezondheid wordt door knoflook ondersteund; het helpt bij een hoge bloeddruk en hoge cholesterolspiegel en voorkomt coronaire aandoeningen. Het kan de effecten van artherosclerose omkeren. (1, 2, 3) Maar ook bij hooikoorts verlicht het kruid de symptomen. (4) En het doodt de spoelworm. (5)

Oude recepten

Knoflook wordt in oude recepten ook genoemd (zoals in recepten uit het Bald’s Leechbook), en een antiverouderings elixir (2000 jaar oud) en een recept voor knoflooktinctuur van 5000 jaar oud. Het kruid versterkt de weerstand, houdt aderen gezond, vitaliseert en bestrijdt schimmels en parasieten. En ook niet onbelangrijk: het ontgift, zeker in combinatie met gember en ui.

Knoflookgeur

Er is natuurlijk 1 nadeel, welke vooral geldt voor de omgeving van de knoflook consumeerder: de geur die het verspreidt via de mond en poriën. Gelukkig heeft de natuur daar ook iets op gevonden, lees maar in 7 natuurlijke remedies bij een slechte adem’.

Rauwe knoflook

Omdat de structuur van het actieve ingrediënt allicine verloren gaat bij hitte, is het beter om knoflook rauw te consumeren. Voor de beste resultaten kneus en hak je het, en laat je het een kwartier staan voordat je het op eet. Het hakken activeert een chemische reactie, wat allicine beter bio beschikbaar maakt. Knoflook op de nuchtere maag verbetert de absorptie.

Honing, meer dan een natuurlijke zoetstof

honing

Ook de geschiedenis van honing als medicijn gaat duizenden jaren terug. En we horen over honing –net als over knoflook- nog regelmatig over studie uitkomsten m.b.t. de voordelige effecten op de gezondheid. Honing is meer dan een natuurlijke zoetstof, dat is duidelijk.

De eerste mensen die honing verzamelden waren waarschijnlijk de Indianen, hoewel er niet veel bewijs voor is. Hoe het ook begon: op een bepaald punt in de geschiedenis was honing in veel culturen wereldwijd een volksremedie. Hippocrates gebruikte honing als basis voor zijn formules, en oude geneeskundigen zoals Galen en Dioscorides zetten dit voort. Documentatie over honing als medicijn gaat meer dan 4000 jaar terug.

De voordelen van honing

We weten dat het antibacterieel is (6) en zorgt voor een snellere wondgenezing. Ook zijn er aanwijzingen dat honing de bloedsuikerspiegel en oxidatieve stress reguleert bij diabetes (7, 8). En het heeft een gunstig effect op de lever (9). Kaneel verbetert insulineweerstand, wat honing en kaneel een goede combinatie maakt. (10)


Journal of Chemical and Pharmaceutical Research meldde dat honing in combinatie met kaneel kankergroei kan remmen (J. Chem. Pharm. Res., 2010, 2(1): 385-395).


Honing is geen honing

We denken vaak dat honing gewoon honing is. Labtesten tonen dat er verschil zit in honingsoorten wat betreft de hoeveelheid vitaminen en mineralen. Afhankelijk van de planten die de bijen bezocht hebben, kan bepaalde honing een hoge lading van bepaalde nutriënten en fyto chemicaliën bevatten.

Manuka honing niet zo uniek

Eenbloemige manuka honing versus meerbloemige Tualang honing

Sinds een paar jaar is Manuka honing erg populair. En hoewel deze honing de hemel in geprezen wordt, is deze niet zo uniek in medicinale kracht.

Manuka honig is een eenbloemige honing. Toen de meerbloemige Tualang honing (een Maleise honing) in een onafhankelijk onderzoek vergeleken werd met Manuka honing, bleek dat Tualang honig meer fenolen, flavonoïden en 5-hydroxymethulfurfural bevat. (Vergelijk, tabellen)

Tualang honing heeft antimicrobiële, ontstekingsremmende, antidiabetische kwaliteiten en bevat veel antioxidanten. Sommige eigenschappen zijn gelijk aan die van de goed-onderzochte Manuka honing uit Nieuw Zeeland en Australië. Maar er zitten dus wel duidelijke verschillen in fenolen, flavonoïden en 5-hmf. Ook is Tualang honing effectiever tegen sommige gram negatieve bacteriestrengen bij brandwonden.

Als je kwaliteitshoning wilt let je op het volgende;

 • Is de honing met een elektrisch mes geoogst? (verlies van enzymen)
 • Is de honing gefilterd? (alleen de grote bestanddelen mogen gefilterd zijn)
 • Is de honing gepasteuriseerd? (door pasteurisatie verliest de honing gezonde bestanddelen en smaak)
 • Wanneer is de honing geoogst (indien in lente, of aan het einde van een vorig seizoen: betere bescherming tegen pollenallergie)
 • Hoe zijn de bijen gevoed? (soms worden bijen gevoed met fructosesiroop of suikerwater. Probeer dus honing te vinden van bijen die hun eigen honing eten)

Een goede manier om rauwe knoflook en honing te consumeren is door middel van 2 á 3 gehakte knoflooktenen gemengd met een lepel honing.

Knoflook-honing tonic maken

honingknoflook

Je neemt

(bij voorkeur alles biologisch)

 • Een halve witte ui, gehakt
 • 5 knoflooktenen, grot gehakt
 • 2 rode chilipepers, grof gehakt (optioneel, of vervangen door kaneel)
 • 1 eetlepel gember, grof gehakt
 • Sap van 1 citroen
 • Appelazijn

Bereiding:

 • Neem een pot (350 tot 500 ml) en vul het met de gehakte ui
 • Voeg vervolgens de knoflook toe
 • Hierna doe je de chilipepers erin, met zaad en al
 • Leg hier de gehakte gember overheen
 • Pers de citroen in een aparte kom en verwijder de pitten. Voeg het vervolgens toe.
 • Als laatste vul je de pot met appelazijn; je laat 1 cm ruimte over
 • Doe de deksel op de pot en bewaar hem koel en donker.