Nieuwe hersen-darm as gevonden: darmbacteriën beschermen tegen beroerte

breindarmas.png

Darmbacteriën beschermen tegen een beroerte, meldt Nature Medicine. Dit betekent een nieuwe relatie tussen het brein en de darmen (de brein-darm connectie, of te wel hersen-darm as).

breindarmas

Het onderzoek is afkomstig van Weill Cornell Medicine (USA) en laat een nieuwe relatie zien tussen het brein en de darmen, volgens de onderzoekers.

Darmbacteriën beïnvloeden neurale overleving

De darmbacteriën hadden echter geen directe chemische interactie met de hersenen, maar beïnvloedden neurale overleving door het gedrag van de immuuncellen aan te passen. Immuuncellen in de darmen reisden naar de meningen (hersenvliezen), waar ze zich organiseerden en een response op de beroerte regelden.

Minder ernstige beroerte

In het onderzoek kregen muizen een combinatie van antibiotica. Twee weken later werd een beroerte bij de muizen opgewekt; een verstopt bloedvat voorkwam dat bloed de hersenen kon bereiken. De muizen die met antibiotica behandeld waren, hadden een beroerte die 60% minder ernstig was. De microbiële omgeving in de darmen stuurden de immuuncellen aan om het brein te beschermen.

“Een van de meest verrassende uitkomsten was dat het immuunsysteem de ernst van beroerten beperkte, door de response van buiten de hersenen te leiden, als een dirigent die niet zelf een instrument bespeelt maar de spelers dirigeert,” aldus studieleider Costantino Iadecola.

Deze nieuw gevonden brein-darm connectie is veelbelovend bij het voorkomen van beroerten in de toekomst.

“Voedingsinterventie is makkelijker dan medicijngebruik, en kan een brede uitwerking hebben,” zegt Iadecola.

Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die een hoog risico lopen.

Nature Medicine