Calorie restrictie doet veel meer dan gewichtsverlies alleen

OEDGEZOND.INFO

Minder calorieën eten doet meer dan gewichtsverlies alleen. Het verbetert ook de algehele gezondheid, het libido en de slaapkwaliteit. Spanning en stemmingswisselingen worden verminderd door calorierestrictie. Al met al wordt men gezonder en ouder, door minder calorieën. Dit zijn de bevindingen van het Pennington Biomedical Research Center.

Minder calorieën, betere levens- en slaapkwaliteit

De studiedeelnemers die meer gewichtsverlies lieten zien door calorierestrictie, ervaarden ook minder stemmingswisselingen, een betere algehele gezondheid en slaapkwaliteit.

De voordelen werden duidelijk na een periode van calorierestrictie van twee jaar. De volwassenen –die niet obese waren- schrapten 25% van hun gebruikelijke calorieinname, wat leidde tot een betere kwaliteit van leven. Aan deze studie deden 218 deelnemers mee. De gemiddelde leeftijd was 38 jaar en 70% was vrouw. De calorierestrictie groep was na twee jaar gemiddeld 7,5 kilo verloren. (1)

Andere studies toonden dat calorierestrictie:

Voordelen van calorierestrictie gaan verder dan gewichtsverlies alleen

Of calorierestrictie de juiste manier is om gewicht te verliezen, daar is discussie over. Het ligt natuurlijk helemaal aan de manier waarop het gebeurt. In de Pennington studie stonden de deelnemers onder medisch toezicht. Bovengenoemde studies laten zien dat restrictie hoe dan ook interessante uitkomsten geeft op allerlei gezondheidsvlakken en dat er meer gebeurt dan gewichtsverlies alleen.

Vertraging primaire en secundaire veroudering

Het doel van de Pennington studie was niet om het effect van calorierestrictie op het gewicht te meten. De focus lag op de effecten op het verouderingsproces en de daaraan gerelateerde ziekten (intrinsieke of primaire veroudering). Naarmate we ouder worden hoopt schade zich op in onze cellen, wat de maximale levensduur van 120 jaar aanzienlijk verkort. Ziekten die gepaard gaan met het verouderingsproces zijn diabetes, kanker en hart- en vaatziekten (secundaire veroudering).

Minder calorieën betekent minder tumoren

Er bestaat weinig twijfel dat calorierestrictie duidelijke effecten op de secundaire veroudering heeft. Uit kleine studies in gerenommeerde medische journals bleek dat restrictie het risico op cardiovasculaire aandoeningen en kanker drastisch doet dalen. Minder calorieën betekent minder tumoren.

De vraag die in de studie gesteld werd was of restrictie leidt tot gezond ouder worden, zonder al te veel ziekten, medicijnen en ziekenhuisbezoek. Ook wierp dit calorie-experiment licht op de complexe vraag of calorierestrictie de primaire veroudering –dus de levensduur- beïnvloedt.

Gezonder en krachtiger

In de jaren 30 experimenteerden onderzoekers van de Cornell University met calorierestrictie en dit leidde telkens weer tot een langere levensduur bij ratten, muizen en andere dieren. Eind jaren 80 deed de University of Wisconsin calorie-experimenten bij apen (5), en de uitkomsten waren soortgelijk: de apen waren gezonder, krachtiger en leken bestemd voor een langer leven.

In het experiment van Pennington werd gekeken naar verandering in biomarkers. Een ervan betrof de daling van kerntemperatuur: dit kan een vertraging van het primaire verouderingsproces betekenen (data suggereren dat mensen met lagere temperaturen over het algemeen langer leven). Andere karakteristieken die relateren aan secundaire veroudering zijn net zo belangrijk en waren onder andere insulinespiegels, ontstekingscondities en bloeddruk. Een vermindering in deze karakteristieken indiceren een verminderde kwetsbaarheid voor hartziekten en diabetes.

Het obstakel dat verleiding heet

Een typisch menselijk probleem is de vatbaarheid voor verleiding. Muizen in dit soort studies eten wat ze gevoerd krijgen en geen muis hoefde ooit kiezen uit een gebakje of een cupcake. In de jaren 40 werd een experiment gedaan naar de effecten van uithongering, vooral met de door de oorlog getroffen bevolking in Europa in gedachten. Slanke mannen –allemaal vrijwilligers- moesten hun calorieinname met 40% verlagen. Deze mannen raakten gedeprimeerd en prikkelbaar, en sommigen begonnen te liegen en bedriegen. Minstens een van de mannen deed aan auto-mutilatie.

Hoe uitvoerbaar is calorierestrictie

Dus als het calorierestrictie de weg naar een langer en gezonder leven is rijst de vraag –zelfs met een bescheiden restrictie van 25%- : is dit uitvoerbaar? In de studie stonden de deelnemers onder medisch toezicht. De risicofactoren waarmee calorierestrictie gepaard kan gaan (juist stemmingswisselingen en toegenomen prikkelbaarheid) werden hierdoor vermeden. Mensen die de calorieinname met 25% willen schrappen kunnen niet hongerig blijven rondlopen, maar honger maakt nu eenmaal deel uit van calorierestrictie. Het doel van de studie van Pennington was om te kijken hoe uitvoerbaar een calorierestrictie van 25% is. Calorierestrictie blijkt levensverlengend te werken, en een ding is zeker: het zal absoluut het gevoel geven dat je leven langer duurt.

Bescheiden calorierestrictie

Toch zijn er makkelijke manieren om de calorieinname te beperken, zonder dat het al te veel invloed op je hebt: geen koekje bij de koffie, geen kaas op brood, de chips en croissants laten staan. En eens minder vaak een biertje of een glas wijn drinken. Dit zal niet veel hongeriger maken, maar scheelt toch zo’n 100-300 calorieën per keer. Ook intermittent fasting gaat gepaard met veel gezondheidsvoordelen voor lichaam en geest –die niet beperkt blijven tot verlies van lichaamsvet- en wordt slechts kortstondig toegepast. Net niet te lang, zodat het vol gehouden kan worden. Langer leven en gezond oud worden staan ook in verband met mediterraanse voeding.

Bij bescheiden calorierestrictie past onze stofwisseling en hormoonhuishouding zich aan. Een restrictie kan niet meer dan 50% zijn: bij labtesten op dieren leidde dit tot de dood. Volgens de studie is een restrictie van 25% uitvoerbaar, maar 20% of 10% -misschien in combinatie met beweging- zijn goede opties, mits de voeding veranderd wordt in voeding met een hoge verzadigingsfactor (eieren, groenten, fruit en onoplosbare vezels). Deelnemers aan de studie meldden dat ze de eerste weken honger hadden, en hierna aan het dieet gewend waren. Ze vonden het wel een nadeel om steeds met calorieën bezig te moeten zijn.


Wist je dat eieren hoog scoren op de verzadigingsindex? Hoe eieren verzadigen en op welke manier ze tot gewichtsverlies kunnen leiden, lees je in:

waarom eieren overtollige kilo-killers zijn.


© 2016, GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!