Antibiotica stimuleren de groei van pathogenen in darmen en versnellen ontwikkeling (pre-)diabetes

Een nieuwe studie in Cell Host & Microbe legt uit hoe pathogenen rijkelijk kunnen groeien in de darmen door antibiotica. Na een antibioticakuur groeien ongunstige micro-organismen welig en is men juist vatbaarder voor infecties en darmproblemen. Ook versnellen antibiotica de ontwikkeling van (pre-)diabetes.

Juist vatbaarder voor infecties

De gunstige microben in de darmen beschermen tegen pathogenen. Het is bekend dat antibiotica ook de gunstige bacteriën doden, maar de manier waarop antibiotica de groei van ziekmakende microben stimuleert was tot nu toe nog niet goed begrepen.

Antibiotica zijn nodig om bacteriële infecties te bestrijden maar paradoxaal genoeg, maken ze het lichaam ook vatbaarder voor infecties en diarree.

Onderzoek in een muismodel, geleid door Andreas Bäumler –professor medische immunologie en microbiologie, UC Davis Health System- identificeerde een reeks gebeurtenissen die binnen de darmlumen plaatsvinden na het gebruik van antibiotica. De bevindingen hebben uitgesproken implicaties, omdat ze een toevoeging zijn op de huidige kijk op de interactie tussen microben binnen de darmen. Nieuwe strategieën moeten ontwikkeld worden om de bijwerkingen van een antibioticakuur te voorkomen, meldt de publicatie in Cell Host & Microbe. (1)

Antibiotica verslechteren stofwisseling van vezels

Volgens Bäumler breken antibiotica allereerst de goede bacteriën af, waaronder ook de bacteriën die vezels uit groenten omzetten in butyraat (boterzuur). De cellen van de dikke darm hebben butyraat nodig als energiebron om water te absorberen.

Ongunstige bacteriën floreren in zuurstofrijke omgeving

Doordat de stofwisseling van vezels niet meer goed verloopt, kunnen deze darmcellen geen zuurstof meer opnemen. Dit verhoogt de zuurstofspiegels in de darmlumen, wat gunstig is voor de groei van bijvoorbeeld salmonella.

“Anders dan bacteriën die anaerobisch –in afwezigheid van zuurstof- groeien, floreert salmonella in de nieuwe zuurstofrijke omgeving, na een antibioticakuur. Antibiotica maken het voor pathogenen in de darmen mogelijk om te ademen.”

Andere recente onderzoeken m.b.t. antibiotica en het effect op de darmbacteriën

Antibioticagebruik versnelt de ontwikkeling van diabetes1

Onderzoekers van de University of British Columbia melden dat lang antibioticagebruik de ontwikkeling van diabetes1 versnelt, via verstoring van de darmbacteriën. Muizen die ontvankelijk voor diabetes waren, hadden meer schadelijke en minder gunstige bacteriën dan hun gezonde soortgenoten. Veelvuldig of langdurig gebruik van antibiotica verstoort de balans van het darm microbioom en leidt tot ontwikkeling van de ziekte. De schadelijke bacteriën genereren een immuunrespons die tot een gestimuleerde vernietiging van insulineproducerende cellen leidt. De onderzoekers concluderen dan ook dat bacteriën een duidelijke rol spelen binnen de ontwikkeling van diabetes1 en dat antibiotica gebruik de normale balans van de darmbacteriën verstoort en zo een impact hebben op de gezondheid: “overgebruik heeft duidelijke gevolgen”. (2)

Antibioticagebruik bij kinderen vergroot de kans op prediabetes

Voorafgaand aan deze studie waarschuwden onderzoekers van de Athens University Medical School tegen antibioticagebruik door jonge kinderen: dit vergroot de kans op het ontwikkelen van prediabetes wanneer zij adolescent zijn. (3)

Niet alleen prediabetes, ook andere ziekten later in het leven

Prediabetes is niet de enige aandoening die tot stand kan komen door antibioticagebruik in de kinderjaren. Een jaar geleden publiceerde Cell Host & Microbe een studie over de link tussen antibioticagebruik bij kinderen en ziekten later in het leven, via een disbalans in het darm microbioom. De auteur van de studie zei destijds:

“Eerdere studies toonden de links aan tussen antibioticagebruik en disbalans in de darmflora, en ook de link tussen antibiotica en ziekten later in het leven. In het afgelopen jaar hebben we honderden studies gesynthetiseerd en een sterke relatie gevonden tussen antibioticagebruik, veranderingen in het microbioom en ziekte later in het leven.” (meer info)

Een derde van de antibiotica is niet nodig

Naar schatting is ongeveer een kwart van alle medicatie die aan kinderen wordt voorgeschreven antibiotica, en is een derde hiervan overbodig.

Studies blijven steeds weer aantonen dat de korte- en lange termijn effecten van antibiotica op de diversiteit en compositie van darmbacteriën (microbioom) behoorlijk uitgesproken zijn.

© 2016, GoedGezond


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!