Kalknagels? Probeer dit eenvoudige –niet voor de hand liggende- middel!

kalknagel

Als je je kalknagel kwijt wilt, moet je dit echt even lezen. Dit simpele middeltje ligt niet echt voor de hand, maar werkt wel tegen de schimmelnagel!


In ’13 effectieve middeltjes tegen kalknagels’ las je al 10+ tips. Maar wie had gedacht dat de oplossing voor de schimmelnagel wellicht ligt in een anti-verkoudheidsmiddeltje?


 

Vicks VapoRub tegen de kalknagel

Journal of the American Board of Family Medicine (JABFM) publiceerde enkele jaren geleden een studie waaruit bleek dat Vicks VapoRub effectief is tegen de kalknagel, en wel omdat de tijm in de vaporub de klus kan klaren. (1, 2)

Waarom werkt het?

De ingrediënten

Eén van de bestanddelen in de rub is tijm. Van tijm is bekend dat het schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen bezit (zoals vrijwel iedere kruidenolie). Tijm is een veel onderzocht kruid met goede uitkomsten, ook tegen kalknagels. (3, 4) Middelen die verkocht worden tegen een schimmelnagel zijn vaak duur en hebben niet altijd resultaat.

De New York Times schreef destijds over deze studie:

“In een studie werden de antischimmel-effecten van de ingrediënten uit de vaporub getest. Een van de 7 ingrediënten, thymol, remde het meest effectief de groei van dermatofyten die de schimmelnagel veroorzaken. Andere studies –in diermodellen- toonden ook dat thymol effectief tegen dermatofyten is. Ook tonen de studies dat thymol de andere oorzaak van nagelschimmel doodt, namelijk candida; het bestanddeel verstoort diens celmembranen en metabolisme.”  (5)

Anti-schimmel

schimmelnagel
Mooie zomervoeten, weg met de schimmelnagel!

Hoe zit het met tea tree oil?

Het gaat dus om de thymol uit tijmolie. Natuurlijk kun je hiervoor de vaporub nemen. Maar wanneer je een essentiële olie van tijm neemt heb je de thymol in de meer geconcentreerde vorm. Dit kun je combineren met oregano olie en tea tree oil, die eveneens een sterk schimmelwerend werken. Naast de kleinschalige studie, is er vooral anekdotisch bewijs betreffende vaporub en de kalknagel.

Hoe lang gebruiken?

In het een lees je dat het na 5 keer al werkt. Terwijl het ander verbetering na 3 weken noemt. Maar een paar dagen of een aantal weken, wat maakt het uit? Als het maar werkt. Ook anekdotisch bewijs is informatief zijn en een kleine inspiratie. Om iets zelf uit te testen. De vaporub bevat ook kamfer, wat eveneens een anti-schimmelwerking heeft. (6)

Wat betreft tijmolie en de effecten op schimmels is het bewijs wetenschappelijk en consistent. Oregano olie heeft verreweg de krachtigste uitwerking op schimmel. Toch zijn het vaak de combinaties die het hem doen.

Andere ingredienten tegen de schimmelnagel

Ingrediënten en combinaties die bewezen effectief tegen nagelschimmel zijn  (7)

  • De combinatie eucalyptus olie, kamfer en menthol, gevonden in de rub van Vicks
  • De combinatie thymol, terpetijnolie (van hars van naaldbomen), nootmuskaatolie en cederhout
  • De meest effectieve ingrediënten in deze studie: kampfer, menthol, tymol, eucalyptus citriodora, in een concentratie van 5mg/ml

Verder:

  • Cinnamaldehyde (uit kaneel) en knoflookolie (8, 9). Beide vanwege eugenol.
  • Een heet voetenbad met diverse oliën en natriumchloride (keukenzout) zou ook een voordelig effect hebben.