Met het smeren van een zonnebrand crème, smeer je chemicaliën op de huid. Hoe beschermen we ons tegen de zon, zonder giffen? Natuurlijke oliën bieden een bescherming tot factor 8, van dit gegeven kunnen we goed gebruik maken bij het zelf maken van een (eenvoudige) zonnebrandcrème.
UV-filters in oliën
Fruit- en groenteoliën zijn lichter, en minder zwaar dan koolwaterstof-oliën. Ze zijn hoogst nuttig, omdat ze beter in de huid doordringen en een natuurlijke bron van vitamine E, carotenoïden en essentiële vetzuren zijn. Zonnebrandoliën op natuurlijke basis bevatten meestal amandelolie, avocado olie, kokosolie, katoenzaadolie, pindaolie, olijfolie of sesamolie en hebben UV-filters.
Olijfolie en kokosolie resp. factor 7,5 en 7
De SPF waarde van plantenoliën op basis van spectrofotometrie
Uit de tabel kan geconcludeerd worden dat olijfolie en kokosolie de beste SPF-waarden hebben.
Olijfolie — 7549
Kokosolie–7119
Castorolie–5687 (wonderolie)
Amandelolie–4659
Mosterdolie–2105
Chaulmoograolie–1771
Sesamolie–6668
Pepermuntolie–6571
Lemongrass–6282
Lavendelolie–5624
Sinaasappelolie–3975
Citroenolie–2810
Eucalyptusolie–2625
Teatreeolie–1702
Rozenolie–0.248
Wortelzaadolie
Van sommige oliën wordt aangenomen dat ze een beschermingsfactor van 38 hebben, hier is echter geen bewijs voor. Wortelzaadolie heeft factor 1.34, aloe vera 1.28, komkommer 1.45, papaya 1.75, aardbei 1.63 en watermeloen 0.97. (1) In het artikel ‘alternatieven voor chemische zonnebrandcrèmes’ is dit dan ook aangepast.
Zelf een zonnebrandcrème maken
Onverdunde olie op de huid, zal niet echt aangenaam aanvoelen. Om het (iets) lichter te maken kun je de olie mengen met sheabutter en bijenwas.
- Je neemt een 8 eetlepels olie uit de bovengenoemde tabel
- 4 eetlepels kokosolie en 4 eetlepels bijenwax
- Vervolgens neem je 2 eetlepels zink oxide (non-nano versie, wordt niet in de huid opgenomen. Pas op met inademen)
- Doe hier 2 eetlepels sheabutter bij.
- Optioneel: een theelepel vitamine E.
Mocht je ook essentiële oliën willen toevoegen, wees dan met de volgende oliën voorzichtig vanwege het fototoxische effect: alle citrusoliën, peterselie, lavendel, wijnruit, afrikaantje.
Tomatenpuree en meer zonbescherming
Het is een zeer goed idee, om de huid via de voeding van binnenuit te beschermen. De resultaten van tomatenpuree zijn opmerkelijk: tomaten en welke vorm dan ook –en het effect is bij tomatenpuree het sterkst- bieden 35% bescherming tegen de zon. Deze bescherming wordt bereikt bij een dagelijkse inname van 55 gram, voor een duur van 3 maanden. Meer info
© 2016, GoedGezond
Vind je dit artikel informatief?
Geef de info door (via onderstaande button’s)!