Kan te veel foliumzuur autisme veroorzaken?

Sinds decennia krijgen zwangere vrouwen te horen dat het slikken van foliumzuur geboortedefecten voorkomt. Een nieuwe studie laat echter weten dat het mogelijk is om te veel van het goede binnen te krijgen: een hoge foliumzuurspiegel zou in verband kunnen staan met de ontwikkeling van autisme jaren later.

Ander onderzoek wijst op een tegenovergestelde relatie tussen foliumzuur en autisme, en laat zien dat een adequate hoeveelheid van de vitamine op het moment van conceptie het risico aanzienlijk verlaagt. Daarom trekken sommige experts hun wenkbrauwen op naar aanleiding van de uitkomst van de nieuwe studie van the John Hopkins University.

‘Voorbarig’

Ze zeggen dat de bevindingen voorbarig zijn en gebaseerd op een klein aantal gezinnen die slechts in één ziekenhuis gezien zijn. Ook zijn de analyses gebaseerd op metingen van de vitamine in het bloed van de moeders op het moment van geboorte. Dit onthult mogelijk niet wat er in het lichaam van de moeder gebeurde tijdens de ontwikkeling van het foetale brein.

Zelfs de onderzoekers zeggen dat er geen reden is om de huidige aanbevelingen te veranderen:

“We suggereren niet dat mensen moeten stoppen met suppletie.”

Wel zeggen de onderzoekers dat het een intrigerende uitkomst is die verder onderzocht moet worden.

Hier zijn sommigen het mee eens, zo zegt professor epidemiologie en psychiatrie Ezra Susser (Columbia Unversity): “het is een geloofwaardige bevinding.” Hij en andere onderzoekers vroegen zich al eerder af of te veel foliumzuur problemen kan veroorzaken.

De bevindingen zijn op 11 mei gepresenteerd op een autisemeconferentie in Baltimore.

Foliumzuur, celgroei en zenuwstelsel

Foliumzuur is belangrijk voor de celgroei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Een synthetische versie wordt in supplementen gebruikt en om bepaalde voedingsproducten te verrijken. Daar kan mogelijk een probleem zitten: inname via suppletie en (onbewust) via voedingsproducten.

Verrijking met foliumzuur was aanvankelijk verboden in Nederland. Een commissie van de Gezondheidsraad vond de risico’s (rapport, 2000) hiervan te groot. Bij verrijking met foliumzuur wordt de synthetische vorm PMG gebruikt.

Is het nodig om met foliumzuur verrijkte voeding te consumeren als je ook foliumzuur via suppletie binnenkrijgt? Kan het te veel van het goede zijn? Deze vragen moeten nog verder onderzocht worden. Willen we extra vitaminen ongevraagd opgedrongen krijgen? Dit is een vraag die we aan onszelf kunnen stellen.

Decennia geleden ontdekten onderzoekers dat een bepaalde hoeveelheid foliumzuur geboortedefecten van het brein en de ruggengraat van de baby kan voorkomen. Hierop startten de aanbevelingen. Naar verluid worden er jaarlijks rond de 1000 geboortedefecten voorkomen door de vitamine.

De onderzoekers van de John Hopkins University volgden 1391 kinderen die geboren waren in Boston University Medical Center, van 1998 tot 2013. Honderd van de kinderen werden later gediagnosticeerd met een autisme spectrum stoornis (ASS). De onderzoekers bekeken hierop de hoeveelheid foliumzuur en vitamine B12 in het bloed van de moeders op het moment van geboorte. Hoge spiegels deden zich voor bij 16 moeders en 15 moeders hadden redelijke hoge spiegels vitamine B12.

Hoge spiegels foliumzuur en B12

De cijfers vertegenwoordigen aanzienlijk hogere hoeveelheden van B11 en B12 in vergelijking met moeders van kinderen die geen ASS ontwikkelden, hoewel vrij kleine cijfers zijn. De meeste moeders meldden dat ze multivitaminen namen, waarin B11 en B12 zat. Het is de onderzoekers onduidelijk waarom zij deze hoge spiegels op het moment van geboorte hadden. Dit zou gerelateerd kunnen zijn aan een (te hoge) inname van supplementen en het eten van teveel verrijkte voeding. Ook kan het zijn dat de betreffende moeders meer foliumzuur absorberen. Het kan ook een combinatie van al deze factoren zijn, volgens de onderzoekers.

Met andere woorden: deze studie laat nog veel vragen en onduidelijkheden open.

© 2016, GoedGezond
John Hopkins University

Gerelateerd: Met vitaminen verrijkte voeding heeft ook zijn nadelenVind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!