Lood in het lichaam, hoe kom je er vanaf: tips van experts

“Miljoenen mensen hebben lood in hun lichaam, en dit kan leiden tot vermoeidheid, hersenmist, slapeloosheid, ADHD, Alzheimer, autisme en gastrointestinale stoornissen. Lood heeft een dramatisch effect op het IQ van kinderen,” aldus holistisch arts David Brownstein. In dit artikel: tips van Brownstein en andere experts hoe je je van lood en andere zware metalen kunt ontdoen.

Loodvergiftiging, moderne epidemie

Dr. Brownstein noemt loodvergiftiging een moderne epidemie, die niet erkend wordt. Hij legt uit dat lood een van de meest giftige stoffen op aarde is: het hoopt zich op in botten en in het neurologisch systeem en wordt nog lang na de blootstelling afgegeven aan het bloed.

“In mijn praktijk hebben we in de afgelopen 20 jaar duizenden mensen getest op zware metalen en 80% van hen scoorde hoog op lood.”  (1)

Neurologische stoornissen en antisociaal gedrag door lood

Loodvergiftiging kan leiden tot symptomen tot neurologische stoornissen, darm- en andere gezondheidsproblemen. Op kinderen heeft het een uitgesproken effect, en dan met name op hun intelligentie. Lood verlaagt het IQ, verkort de aandachtspanne en zorgt voor een toename van antisociaal gedrag. (2, 3). Een van de grootste bronnen van lood is het drinkwater, dat door oude loden leidingen stroomt. (4, 5)

Drinkwater uit loden leidingen

Het is niet precies bekend tot welk jaar loden drinkwaterleidingen gebruikt zijn in Nederland, in huizen die vóór 1945 gebouwd zijn werden ze hoe dan ook gebruikt. Ook in huizen die tussen 1945 en 1960 gebouwd zijn, kunnen loden leidingen zijn aangelegd. Een loden leiding herken je aan de grijze kleur. (6) ‘Thuiscomfort’ geeft een tip hoe je kunt testen of je drinkwater uit een loden leiding komt.

Testen op lood

De enige manier om te weten te komen wat de hoeveelheid lood in je lichaam is, is door het te laten testen. Hiervoor heb je een integratieve behandelaar nodig die kennis heeft van metaaltoxiciteit, en weet hoe het te diagnosticeren en behandelen. Dit kan ook via een zelftest. (zelftest en test)

Hoe kom je er vanaf, behandelingen

Hoge waarden van lood of andere metalen kunnen verwijderd worden door middel van chelatietherapie of een behandelingen met ethylenediaminetetra-azijnzuur (EDTA) zuur, een synthetisch aminozuur. EDTA bind toxische metalen die vervolgens via de urine worden uitgescheiden. De kosten van chelatietherapie variëren sterk. Dr. Brownstein doet 6 sessies van 10 minuten, verspreid over een periode van een half jaar tot een jaar. Een keer per maand is aan te bevelen, omdat men zich meestal ziek voelt door de vrijkoming van gifstoffen. EDTA is ook in tabletvorm verkrijgbaar. Brownstein adviseert EDTA te combineren met alfa liponzuur (300 mg twee keer per dag); zo ontstaat er een synergetisch effect en wordt er meer lood en andere zware metalen uit het lichaam getrokken.

Supplementen om van lood en andere metalen af te komen

Dan is er nog jodium. Jodium verhoogt direct de verwijdering van lood, fluoride, kwik en lood. Bromide en fluor worden op geen enkele andere wijze verwijderd. (uit Handbook on Toxicity of Inorganic Compounds, Seiler HG en SigelIodine, p. 143-150)


Jodium en veiligheid: Jodium is naar alle waarschijnlijkheid veilig voor de meeste mensen wanneer het oraal en volgens de aanbevolen hoeveelheid wordt ingenomen. Eventuele bijwerkingen van jodium zijn misselijkheid, maagpijn, loopneus, hoofdpijn, metaalsmaak en diarree. In enkele gevallen kan jodium allergische reacties, een gezwollen gezicht en lippen veroorzaken. Lange termijn gebruik en grote hoeveelheden zijn waarschijnlijk onveilig (lang gebruik van doses hoger dan 1100 mcg per dag moeten echt vermeden worden). Kinderen tot 8 jaar mogen niet meer dan 200 mcg per dag hebben. Kinderen van 9-13 jaar mogen niet meer dan 900 mcg per dag en volwassenen niet meer dan 900 mcg per dag. (7)


Volgens dr. Russel Blaylock (auteur van ‘excitoxins; the taste that kills’)  zijn andere specifieke supplementen ook effectief in het verwijderen van lood: “zware metalen kunnen verwijderd worden door flavonoïden zoals saffron, curcumine, quercetine en baicaleïne.”

© 2016, GoedGezond.

Meer tips kun je ook lezen in ‘Zware metalen en radioactiviteit, hoe ontgiftig je hiervan’