Fibromyalgie studies: Effect van magnesiumspray. Verder: hippocampus volume en alcohol

Deze maand zijn er uitkomsten van twee nieuwe fibromyalgiestudies.Bij een studie werden de effecten van een magnesiumspray bij fibromyalgieklachten onderzocht. Uit de andere studie blijkt matig alcoholgebruik in relatie met de ernst van fibromyalgiesymptomen te staan; het beïnvloedt het hippocampus volume.

Magnesiumspray en het effect op fibromyalgieklachten


In ‘Magnesium getest’ las je al over de verschillende magnesiumvormen en bij welke aandoeningen de diverse vormen het beste werken.

Ander recent nieuws: Leptine mogelijk veroorzaker van pijn bij fibromyalgie.


In de studie, gepubliceerd in Journal of Integrative Medicine, ging men verder op bevindingen uit eerdere studies waaruit bleek dat er een uitgesproken correlatie is tussen lage magnesiumspiegels en fibromyalgie symptomen, zoals de pijnpunten. Naar alle waarschijnlijkheid zijn lage magnesiumspiegels in spiercellen een factor bij de ontwikkeling van de ziekte.

Magnesium heeft veel functies binnen het lichaam, van de regulatie van bloedsuiker en bloeddruk tot de functie van zenuwen en spieren. Het mineraal maakt deel uit van het activatieproces van enzymen. In de studie werd de uitwerking van de Fibro Flex spray (magnesiumchloride) op de ledematen onderzocht. Fibromyalgiepatiënten gebruikten dit 2x per dag voor een periode van 4 weken. De geschatte dosis is 400 mg magnesium per dag. De enige bekende bijwerking van transdermaal gebruik is huidirritatie.

Tijdens de studie werden 6 fibromyalgiesymptomen bekeken: migraines, hoofdpijnen, beenkrampen, gewrichtspijnen, vermoeidheid en spierpijnen. Patiënten die de spray verdroegen, zagen binnen 2 weken verbeteringen in deze symptomen. Deze voordelen hielden gedurende de 4 weken van de studieperiode aan.

Het bevestigt bestaand medisch onderzoek dat stelt dat het behoud van serum magnesiumspiegels linkt met de vermindering van fibromyalgiesymptomen zoals depressie, pijnpunt scores en vermoeidheid.

De studie is veelbelovend voor het plaatselijk gebruik van een magnesiumspray als behandeling. Fibromyalgiepatiënten krijgen veelal opioïden voorgeschreven –soms al vanaf het allereerste bezoek. Dit is niet zonder risico. Een spray met magnesiumoxide hoeft niet duur te zijn en is al vanaf 3,95 te koop. Je kunt zo’n spray ook vrij eenvoudig zelf maken.

Ander fibromyalgienieuws deze maand:

Lage tot matige alcoholconsumptie linkt met volume van hippocampus bij fibromyalgie

Behavioral Sleep Medicine meldt dat matig alcoholgebruik in verband staat met verminderde ernst van fibromyalgiesymptomen. Dit bleek toen de relatie tussen alcoholgebruik, morfologie van de hippocampus, fibromyalgie en slapeloosheid onderzocht werd bij 41 fibromyalgiepatiënten (19 met slapeloosheid). Twee weken werd een dagboek bijgehouden van slaap, pijn en alcoholconsumptie, dit werd opgevolgd door een MRI. Er werd een grotere bilaterale hippocampus volume waargenomen, alsmede een lagere pijnintensiteit en een betere slaapkwaliteit bij matige drinkers in vergelijking met geheelonthouders.

De onderliggende mechanismen hierbij zijn mogelijk GABA (gamma-aminoboterzuur) receptor agonisten,  n-methyl d-aspartaat (NMDA) receptor agonisten en psychosociale factoren. Verdere studie naar de relatie tussen fibromyalgie, slapeloosheid en alcoholgebruik moet nog gedaan worden.

Fibromyalgiepatiënten rapporteren regelmatig cognitieve abnormaliteiten. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij leren en geheugen en bij fibromyalgie is er sprake van een kleiner hippocampus volume, in vergelijking met gezonde mensen. Een reden voor het kleinere volume is een abnormale glutamaat neurotransmissie en een glucocorticoïd disfunctie. Deze factoren leiden tot neuronale atrofie en spelen mogelijk een rol bij de geheugen-en leer problemen die de patiënten ervaren. (1)

© 2016, GoedGezond


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!