Infrarood licht stimuleert aanmaak serotonine en verbetert depressie aanzienlijk

OEDGEZOND.INFO

Als je geplaagd wordt door depressie of wat meer serotonine kunt gebruiken, heeft het zeker zin om gebruik te maken van infrarood licht. Doordat het infrarood licht de productie van serotonine stimuleert, imiteert het licht de werking van antidepressiva, zo schrijft Jama Psychiatry in de laatste editie.

Infrarood licht stimuleert productie serotonine

Wanneer de huid blootgesteld wordt aan infrarode straling wordt de productie van serotonine gestimuleerd, en dit imiteert de werking van antidepressivia. Dit melden onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison in de laatste editie van Jama Psychiatry.

Duidelijke opklaring van depressieve symptomen

De onderzoekers zaken een duidelijke opklaring van depressieve symptomen bij patiënten. Nadat de lichaamstemperatuur van de patiënten verhoogd was middels hyperthermie, ondervond 40% van de deelnemers al na 1 sessie een verbetering in depressie. En wat nog beter was: het effect bleek duurzaam te zijn. De patiënten meldden dat ze zich 6 weken na de behandeling nog altijd beter voelden.

Lichte verhoging lichaamstemperatuur

Aan het onderzoek deden 338 depressieve vrijwilligers mee. De patiënten werden in een hyperthermie-apparaat gelegd met infrarode lampen om hun borst en benen op te warmen. Na een blootstelling van 1.5 uur was hun lichaamstemperatuur gestegen tot 38,5 graden, wat een milde koorts imiteerde.

Onder de deelnemers waren er een aantal die een nepbehandeling kregen; ze waren blootgesteld aan een zeer laag hitteniveau. De onderzoekers gebruikten fans en licht om de patiënten te misleiden, zodat ze dachten dat ze aan dezelfde hitte waren blootgesteld als de rest van de deelnemers.

De deelnemers die de echte behandeling kregen, meldden na een week een verbetering van 5.67 punten op de Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) in vergelijking met de patiënten die de nepbehandeling kregen. Het gemiddelde verschil op de score was na 6 weken 4.83 punten.

Activatie serotonine-producerende cellen, gelukkiger brein

De onderzoekers denken dat de hitte die de huid stimuleert, de serotonine producerende cellen activeert, wat een verandering brengt in de breinfunctie. Met andere woorden: de hitte die door de huid geabsorbeerd wordt, maakt het brein gelukkiger.

De studie werd 16 mei gepresenteerd op de 2016 Meeting of the Society of Biological Psychiatry in Atlanta.


© 2016, GoedGezond


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!