Nachtelijk eten, het komt vaker voor dan je denkt!

Gastblog- Eet jij altijd iets voor het slapen gaan of als je ’s nachts wakker wordt? Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt ons in haar gastblog van vandaag een en ander over nachtelijk eten. Welke vormen van nachtelijk eten zijn er, wat zijn de oorzaken…en: wat kun je eraan doen?

Nachtelijk eten, het komt vaker voor dan je denkt! Eet jij altijd iets voor het slapengaan of als je ’s nachts wakker wordt? Of zie je ’s ochtends wel eens de sporen van een nachtelijk eetfestijn, zonder wat je je daar iets van kunt herinneren? Je hoeft je niet te schamen, want nachtelijk eten komt vaker voor dan je denkt. Wat kun je ertegen doen?

Er zijn grofweg twee vormen van nachtelijk eten: Night eating syndrome (NES) en slaap gerelateerde eetstoornis (SRED). Beide leggen we hieronder uit.

Night eating syndrome (NES)

Sluip jij ’s nachts wel eens naar de keuken om je vervolgens te goed te doen aan cake, koekjes of ander lekkers vol koolhydraten? Je bent niet de enige. Veel mensen met een zogenoemd Night eating syndrome (NES) hebben ’s nachts en ’s avonds een hongergevoel. Ook hebben ze het idee dat ze niet kunnen slapen voordat ze iets gegeten hebben. Daarbij grijpen ze vooral naar koolhydraatrijk voedsel, waarna ze ’s ochtends geen honger hebben. Ook moeite met slapen en depressieve buien komen voor bij NES.

De oorzaak van NES ligt mogelijk in een verstoorde biologische klok of circadiaan ritme. Ook slapeloosheid, rusteloze benen of slaapapneu kunnen voor een NES zorgen. Zo’n 1 op de 20 mensen met slapeloosheid of rusteloze benen hebben er last van. De aandoening komt ook vaker voor bij mensen met andere slaapstoornissen of gefragmenteerde slaap.

Vooral als je last hebt van overgewicht of diabetes en het noodzakelijk is voor je gezondheid om af te vallen is het erg vervelend als je met deze stoornis kampt.

Slaap gerelateerde eetstoornis

Bij een slaap gerelateerde eetstoornis (SRED) slaap je terwijl je je tegoed doet aan de inhoud van je provisiekast. Net als mensen met NES hebben mensen met SRED een voorkeur voor koolhydraten, maar ze eten vooral alles door elkaar. Van de nachtelijke schranspartij kunnen zij zich de volgende dag niets meer herinneren. Hun weegschaal vertelt hun echter een ander verhaal en dat kan grote problemen veroorzaken.

Wat te doen tegen nachtelijk eten?

Roep zowel bij een Night eating syndrome (NES) als een slaap gerelateerde eetstoornis (SRED) de hulp in van een arts om te zien of je last hebt van een slaapstoornis, zodat deze behandeld kan worden. Werk bij NES daarnaast aan je slaap- en eetritme. Melatonine, lichttherapie en het instellen van vaste tijden voor eten en slapen kunnen je hierbij helpen. Zorg bij SRED vooral voor zo min mogelijk triggers, zoals slaaptekort, stress, alcohol of kalmerende medicijnen.

Medicijnen

Zowel bij NES als SRED kunnen medicijnen helpen, en bij NES kun je ook denken aan gedragstherapie. Praat dus met je huisarts of specialist over nachtelijk eten en blijf er vooral niet mee rondlopen. Zoals je gezien hebt, zijn er immers verschillende oplossingen voor nachtelijk eten. Je lijf zal je er dankbaar voor zijn.