Zo gezond is radijs: de power van een klein roze knolletje

goedgezond

Radijsjes worden nog weleens gebruikt in een dieet als snack, maar verder kopen we ze eigenlijk nauwelijks. Jammer, want de radijs bezit een enorme power voor de gezondheid. Het is bewezen dat de stoffen in radijsjes de groei van kankercellen remmen. En als we wisten wat de roze knolletjes allemaal nog meer teweeg brengen in ons lichaam, zouden we ze vast vaker eten!

Radijs, een topper

De radijs is een moestuintopper voor kinderen; erg makkelijk te kweken. Maar verder is hij zo gewoon, dat we er makkelijk aan voorbij gaan. Hij behoort tot de kruisbloemenfamilie, net als de broccoli, spruitjes, boerenkool, bloemkool, wittekool, Chinese kool en koolrabi.


Wist je trouwens dat?


Dat de kruisbloemigen zo’n effect op kankercellen hebben, is te wijten aan sulforafaan, die ook in radijs zit. Studies tonen niet alleen dat sulforafaan een gunstige werking heeft bij borstkanker, maar ook bij prostaat-, darm- en eierstokkanker vanwege het cytotoxische effect op kankercellen. 1, 2, 3

Koken vernietigt rond 90% sulforafaan, dus het verdient aanbeveling om crucifere groenten rauw te eten. De radijs is hier bijzonder geschikt voor.

De radijs kent een rijke geschiedenis

Documentatie uit het oude Egypte toont dat radijsjes in Egypte al gegeten werden, voordat de pyramides gebouwd werden. De Oude Grieken waardeerden de kleine roze knolletjes dusdanig, dat ze er gouden replica’s van maakten. Bieten kregen slechts zilveren replica’s en rapen waren goed voor loden namaaksels. Een oude Griekse arts schreef een heel boek over de radijsjes. Ook de romeinen waren bekend met de groente: Romeinse schrijvers beschreven verschillende soorten.

De kleine radijsjes werden pas beschreven in Europa in midden 16e eeuw. Beschrijvingen van voor die tijd betreffen alleen de grotere soorten. Een Duitse botanist beschreef in 1544 een soort die wel tientallen kilo’s woog.

Een basis voeding in de Japanse en Chinese keuken

In China en Japan wordt de radijs ook wel gepekeld. Voor de Aziaten geeft dit een aantrekkelijkere gele kleur. De Europeanen vinden de geur en smaak van de gepekelde versie meestal onaangenaam. De gepekelde zoutige radijs maakt deel uit van de voeding van de Japanner. Sommige soorten worden speciaal gekweekt om te koken. 4

Radijs in de Chinese geneeskunde

Door witte radijs, geen doktersrecept nodig

Zoals wij vertrouwen op de appel (‘een appel per dag houdt de dokter weg’), vertrouwt de Chinees op de witte radijs (mooli) om in de wintermaanden gezond te blijven. Zij zeggen: ‘Eet mooli in de winter en gember in de zomer, en een doktersrecept is niet nodig.’ Volgens de Chinese geneeskunde stilt de witte radijs de dorst en heft het ‘hitte’ op, waardoor darmbewegingen op gang komen. De witte radijs heeft dan ook het troetelnaampje ‘kleine ginseng’. Het moet niet samen met sinaasappel gegeten worden: teveel van beide zou struma veroorzaken. 5,

Door hun speciale smaak zijn ze een goede snack en ze maken dat salades er geweldig uitzien. Radijsjes zijn een kleine multi: Ze bevatten een reeks vitaminen (de B’s, C, E en K) en mineralen (zink, riboflavine, kalium, koper, magnesium en calcium), maar: allemaal in kleine hoeveelheden.(*) Alleen vitamine C is echt noemenswaardig (25% van de ADH per 100 gram), de rest van de vitaminen en mineralen zit daar ver onder.

Als we ze niet hoeven te eten voor de vitaminen en mineralen, wat maakt ze dan toch zo bijzonder en krachtig voor onze gezondheid?

Radijsjes ruimen overtollig slijm op

Radijsjes zijn een ‘opruimingsteam’ van vastzittend en overtollig slijm. Ze reinigen de sinussen, met name bij oudere mensen. Overtollig slijm is een teken van spanning in het lichaam. Te veel slijm kan veroorzaakt zijn door toxinen, voedingsadditieven en allergieën. De twee voedingstypen bij uitstek die overtollig slijm veroorzaken zijn zuivel en tarwe. Dus wanneer je dit eet, kun je ook radijsjes eten. 7

Ze beschermen tegen Candida

Candida overgroei verslaan gaat verder dan het nemen van supplementen, je moet ook de juiste dingen eten. Ook biedt de natuur effectieve middelen om schimmel te bestrijden. Het eten van voeding die schimmelwerend werkt speelt een belangrijke rol om Candida om te keren ofwel te voorkomen. Radijs is zo een voeding.

In de afgelopen jaren is de uitwerking van radijs op Candida goed onderzocht. De wereld van anti-schimmel medicatie is een stuk kleiner dan die van antibiotica, dus zoeken wetenschappers steeds naar nieuwe anti-schimmel middelen. Soms ligt in onderzoeken de focus op RsAFP2, een plantaardige beschermingsstof tegen schimmel, die in radijsjes zit. Een Belgisch onderzoek uit 2009 meldt dat ‘deze proteïne 2 de celdood stimuleert bij het menselijke pathogeen Candida Albicans’. Andere onderzoeken bevestigen dat RsAFP2 actief is binnen de celwand van de Candida Albicans, de wand beschadigt en effectief vernietigt. Dit geeft deze schimmel weinig kans! 8, 9, 10, 11

Ze beschermen tegen kanker

De radijs bevat glucosinolaten 12, 13  die de groei van kankercellen remmen en apoptose opwekken (geprogrammeerde celdood van oude en beschadigde cellen). Dit verschijnsel wordt nog meer gestimuleerd door radijswortelextract. 14 Ook sulforafaan biedt stevige bescherming tegen kanker, vanwege het cytotoxische effect (giftig voor de kankercellen, zie boven).

Ze ondersteunen ontgifting

Wanneer er gedurende de dag af en toe wat radijsjes geknabbeld worden en ook nog andere ontgiftingsmaatregelen genomen worden, ondersteunen de knolletjes de ontgifting. Radijsjes bevatten ook zeaxanthine, luteïne, b- en a-caroteen en dit helpt bij de reiniging van de lever (witte radijs, Raphanus sativus) 15, galblaas, maag en darmen. Ook de glucosinolaten bevorderen het ontgiftingsproces. Radijsjes werken ook als een natuurlijk diureticum; ze reinigen nieren en het urinesysteem. Dit voorkomt infecties en zorgt voor verdere ondersteuning van het ontgiftingsproces. De Spaanse zwarte radijsjes blijken meer glucosinolaten te bevatten dan de andere soorten. Deze glucosinolaten zorgen ook voor een snelle afname beenmerg vergiftiging. Ook beschermen deze stoffen uit zwarte radijs tegen acute vergiftiging. 16, 17, 18 19

Ze verminderen ontsteking

In radijs zit een unieke moleculen, indol-3-carbinol (13C). Deze molecule zit in de hele crucifere familie en remt ontstekingen door ontstekingsmediatoren in het bloed –die verantwoordelijk zijn voor ontstekingssymptomen- een halt toe te roepen. 20, 21, 22  Bekende ontstekingsmediatoren zijn bijvoorbeeld histamine en interleukine. Radijsjes verbeteren zodoende huidaandoeningen zoals acne, dermatitis, psoriasis en verminderen pijn en zwelling. Sulforafaan is eveneens ontstekingsremmend. 23, 24

Ze ondersteunen de hartgezondheid

De kleine knolletjes helpen ook het hart en de bloedvaten. De rode radijs zit vol met anthocyanidinen die schade aan rode bloedcellen beperkt houden door verse zuurstof af te geven aan het bloed. Hiermee voorkomen ze cardiovasculaire aandoeningen.  25, 26, 27, 28 Anthocyanidinen zitten ook in (blauwe) bessen, aardbeien en blauwe druiven.

Dus,  maak eens een smoothie met radijs!

Bijvoorbeeld met

  • 6 gehakte radijsjes
  • 100 ml kokoswater
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 banaan
  • 50 gram frambozen (kunnen diepvries frambozen zijn)

Blendt dit tot een glad geheel.

Andere goede combinaties:

Je neemt gelijke delen komkommer, radijs en wortel en maakt hiermee een smoothie. Ook wortel– en komkommersap zitten boordevol gezondheidsvoordelen.

Radijs mixt ook heel goed met appel en munt, rood fruit of met spinazie


© 2016, GoedGezond


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share