Manier van ruziemaken voorspelt rug- of hartproblemen

Als je tijdens een ruzie met je partner koppig zwijgt, let dan op je rug. En als je woede en frustratie uit, hou dan je bloeddruk in de gaten. Nieuw onderzoek onder ruziemakende stellen suggereert dat woede uitbarstingen tot cardiovasculaire problemen leiden. En gepikeerd zwijgen verhoogt de kans op rugproblemen of stijve spieren.

Gedrag tijdens conflict voorspelt na verloop van tijd uitkomsten voor gezondheid

De studie van de University of Californa Berkely werd gisteren gepubliceerd in Emotion, en onthult hoe emoties linken aan gezondheid. De bevindingen laten zien hoe ons gedrag na verloop van tijd negatieve uitkomsten voor de gezondheid voorspelt, zegt auteur en psycholoog Robert Levenson.

Bij de studie werd 20 jaar aan data betrokken, inclusief factoren zoals leeftijd, opleiding, beweging, roken, alcoholgebruik en cafeïneconsumptie.

Link tussen emoties en gezondheid meest uitgesproken bij mannen

De link tussen emoties en gezondheidsuitkomsten was het meest uitgesproken bij de mannen, en sommige sleutelcorrelaties werden ook gevonden bij de vrouwen. Het kostte de onderzoekers niet veel moeite om te raden welke echtgenoten op de langere duur bepaalde aandoeningen zouden ontwikkelen, gebaseerd op de hun manier van reageren bij meningsverschillen.

“We keken naar conflict conversaties die slechts een kwartier duurden en konden de ontwikkeling van gezondheidsproblemen voor echtgenoten voorspellen, gebaseerd op de emotionele gedragingen die zij tijdens dit kwartier lieten zien,” zegt mede-auteur Claudia Haase.

Driftkikkers en zwijgers

De bevindingen kunnen driftkikkers er mogelijk toe bewegen om interventies als woedemanagement te overwegen. Mensen die koppig zwijgen tijdens een conflict, hebben juist voordeel als ze leren hun emoties niet op te kroppen.

“Conflicten komen in elk huwelijk voor en mensen gaan hier verschillend mee om. Sommige reageren wat explosief en anderen sluiten zich eerder af. De manier waarop men reageert voorspelt de ontwikkeling van diverse gezondheidsproblemen na verloop van tijd.”

Gezichtsuitdrukking, toon en lichaamstaal

De studie is onderdeel van meerdere studies van Levenson, die de mechanismen van lange termijn huwelijken bestudeert. Deelnemers maken deel uit van een cohort van 156 heterostellen van middelbare of oudere leeftijd. Hun relaties worden al sinds 1989 gevolgd. De deelnemers zijn nu in de 60, 70, 80 en 90 jaar. Elke 5 jaar werden in een lab video’s gemaakt van de stellen, terwijl ze hun leven, gedeelde vreugde en conflictpunten bespraken. Hierbij werd hun gezichtsuitdrukking, lichaamstaal en toon geobserveerd. Ook vond er een inventarisatie van gezondheidsissues plaats.

De twee emoties die het meest effect op de gezondheid hebben waren woede en de weigering om te communiceren of mee te werken.

  • Bij woede zagen de onderzoekers kenmerken als: lippen op elkaar geperst hebben, gefronste wenkbrauwen, stemverheffing of juist verlaging van de stem en verstrakte kaken.
  • Bij koppig zwijgen zagen ze ‘wegtrek’-gedrag: verstrakking van het gezicht, rigide nekspieren en weinig tot geen oogcontact.

De partners die opvliegend waren liepen een groter risico om borstpijn, een hoge bloeddruk en andere cardiovasculaire problemen te ontwikkelen, na verloop van tijd. Partners die onwillig waren om te converseren en oogcontact vermeden hadden juist een grotere kans op het ontwikkelen van rugpijn, stijve nek en spieren en spanning in de spieren.

“Al jaren staan negatieve emoties in verband met negatieve effecten voor de gezondheid, maar deze studie is er dieper in gedoken om specifieke emoties aan specifieke problemen te linken. Dit is een van de manieren waarop onze emoties een vooruitblik geeft op de kwaliteit van ons toekomstige leven.”


© 2016, GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!