Top 14 natuurlijke hooikoorts remedies, die bewezen effectief zijn

Nu de grassen bloeien, ligt het hooikoorts seizoen in zijn piek. Nederland telt zo’n miljoen hooikoortspatiënten, die naarstig zoeken naar verlichting van prikkende ogen, loopneus en niesbuien. Onze keuken en tuin biedt echt plenty om hooikoorts natuurlijk maar bewezen effectief aan te pakken en het kost nauwelijks wat. Lees maar, je zult verrast zijn.


[envira-gallery id=”8581″]

Hooikoorts, van lichte klachten tot heftig

Hooikoorts kan lichte symptomen geven, maar de klachten kunnen ook lijken op die van een fikse griep.

Wie slechts lichte hooikoortssymptomen ervaart, heeft geluk. Symptomen kunnen soms zo heftig zijn dat ze lijken op een zware griep. Tranen lopen soms over de wangen, het hoofd lijkt te exploderen, er is wat koorts en er wordt wat afgehoest en geproest. Soms zijn sinussen en ogen ontstoken. Niezen en hoesten kunnen zulke heftige vormen aannemen, dat ribben gekneusd raken. Hooikoorts: de een kan er nog prima mee functioneren, de ander ligt uitgeteld op de bank.


In ‘De beste voeding om symptomen van hooikoorts effectief te bestrijden’ las je al welke voeding je het beste wel/niet kunt nemen.  In ‘de beste supplementen om..’ lees je welke natuurlijke middelen succesvol tegen hooikoorts kunnen worden ingezet. Deze middelen zijn bewezen, en maken dat je vrij eenvoudig de hooikoortsklachten kunt verlichten. Behalve welke voeding wel/niet en kruisreactiviteit, komen in de eerdere artikelen onder andere aan bod: brandnetel, spirulina, quercetine, groot hoefblad, probiotica, vitamine A, zink, bromelaïne, bone broth appelazijn, honing, probiotica en de neti pot.


Extra Tips!


Deze ontstekingsremmende en pijnverlichtende smoothie is ook goed inzetbaar tegen hooikoorts. Hij bevat gember, ananas (bevat bromelaïne), kurkuma en zure kersen (anthocyaninen)


En oja; hier is nog een ander effectief maar eenvoudig drankje tegen hooikoorts!


Basilicum olie maken
Simpele manier: doe verse biologische basilicumdelen in een pot (knip het door) en verwarm dit op een zacht vuur (au bain marie), laat dit 3 uur zo staan op zacht vuur. Na 3 uur zeef je dit en meng je dit in een pot met een dragende olie. Beter is: De plantdelen in een pot olie doen en dit 3 weken in het volle licht laten staan, maar bij gebrek aan wekenlang vol licht kan de au-bain-marie methode toegepast worden.

Ook eenvoudig: Breng een pan water aan de kook. Voeg je basilicumdelen toe en laat dit 10 tot 60 seconden in het water staan. Het blancheren doet de stoffen goed tot hun recht komen. Dep het droog en knijp de basilicum niet fijn. Doe de basilicum in een blender, samen met ¾ kop olijfolie. Bewaar het vervolgens maximaal 7 dagen in de koelkast.


Is hier nog wat aan toe te voegen? Absoluut, dit artikel is dan ook een aanvulling op de andere twee. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om hooikoorts natuurlijk te behandelen.

Voorgeschreven histamineremmers blokkeren zelfhelend vermogen

En dat is maar goed ook. Studie van de University of Oregon toonde dat voorgeschreven histamineremmers het zelfherstellende vermogen van het lichaam blokkeren en dat ze suf kunnen maken. (1)

Hooikoorts, of te wel allergische rhinitis, wordt veroorzaakt als het lichaam allergische antistoffen aanmaakt (IgE) in antwoord op een substantie als pollen. Allergische rhinitis kan ook ontstaan door schimmels, huismijt en huisdieren. Blootstelling aan deze allergenen zorgt voor vrijstelling van chemicaliën uit cellen die zich bevinden in neusholten, ogen of luchtwegen. En dit leidt weer tot ontsteking en irritatie van ogen, neus en keel.

Natuurlijke middelen om hooikoortsklachten te verlichten

(let wel op de producten die aan pollen verwant zijn i.v.m. eventuele kruisbesmetting)

Colostrum bovine, eerste melk van de koe

De nr 1 eerste hulp bij een lekkende darm, is ook een overtuigende nr. 1 bij hooikoorts, zelfs bij acute allergische reacties. (0) Colostrum bovine, ook wel biest genoemd, is verkrijgbaar in capsules, drank, poeder of te koop bij de bioboer. Hier lees je waarom colostrum zo goed is en wat het doet.

De anti-histaminewerking van flavonoïden

[envira-gallery id=”8588″]

Flavonoïden hebben een anti-histaminewerking. Deze vind je in:

ui, sjalot Blauwe bessen peterselie
appels perziken selderij grapefruit
Romeinse sla peren watermeloen
tomaten aardbeien citroen
amandelen pruimen andere
citrusvruchten
kool
Zoete aardappel frambozen quinoa bananen
cranberries

Ui en sjalot, flavonoïden plus quercetine

[envira-gallery id=”8589″]

De ui en sjalot krijgen nog even speciale aandacht. De ui staat erom bekend flavonoïden te bevatten, maar de sjalot bevat er nog veel meer (plus fenol antioxidanten). Dit maakt het niet alleen goede voeding bij hooikoorts, maar ook bij ontstekingen in het algemeen. Samen met quercetine en allyl propyl disulfide (zwavelbestanddelen) is de sjalot, net als de ui en knoflook, helende voeding. (meer info)

De appel in allerlei soorten

[envira-gallery id=”8584″]
Ook de nieuwere appelsoort met rood vruchtvlees verdient speciale aandacht. Deze appel bevat namelijk 10-25x meer anthocyaniden als de normale appel. Anthocyaniden zijn flavonoïden. Een prima vrucht om de hooikoortssymptomen, ontsteking van ogen en sinussen én allerlei andere ontstekingen te bestrijden. (meer info) Maar ook de normale appel is tegen de ‘strijd’ opgewassen.(3) Vergeet niet dat de meeste gezonde stoffen in de schil zitten.

En vergeet de granaatappel niet! Zoet, maar toch ook zuur en vol met tanninen, anthocyaninen en polyfenolen. De granaatappel bevat nog meer antioxidanten dan de gezonde groene thee. Ook de stoffen in granaatappel stabiliseren mestcellen. (4)

Een appel en een ui

Quercetine –ook een flavonoïde- pakt ook ontstekingen en hooikoorts aan. Nu zit de paardenbloem en glidkruid (scutellariae) vol quercetine, maar deze is wellicht minder geschikt bij hooikoorts. Thee is een bron van quercetine, en de al genoemde appel en ui eveneens.(5)

De anthocyaninen zijn al genoemd. Dit zijn flavonoïden, die vruchten en groente hun kleur geven. Je vindt ze dan ook in blauwe bessen, frambozen, kersen, aardbei, cranberries, pruimen. Maar ook in kool, radijs en bananen.

Kamille

Kamille, wie is er niet bekend mee. Het is een van de oudste medicinale kruiden ter wereld. Dit kruid verlicht symptomen van allerlei stoornissen, maar staat er ook om bekend de symptomen bij hooikoorts aan te pakken. Ook de kamille bevat veel flavonoïden, en naast deze antioxidanten ook terpenoïden. De kamille wordt in gedroogde vorm gebruikt en de meest gebruikte vorm is de thee.

Kamille is redelijk veilig voor hooikoortspatiënten. Slechts een klein percentage mensen is gevoelig voor de plant en reageren er allergisch op. (6) Mensen die gevoelig zijn voor chrysanthemumsoorten of ambrosia kunnen allergisch zijn voor kamille. ‘Stinkende kamille’ is hoogst allergeen.

Studies op een muismodellen lieten een anti-allergene werking zien van kamille extract. Eenmaal toegediend was de hoeveelheid histamine en andere ontstekingsmediatoren een stuk lager, dan zonder behandeling. Ook was de hoeveelheid histamine en ontstekingsmediatoren in het bloed minder. De kamille verminderde cel degranulatie aanzienlijk en zo ook de allergische reactie. (7) Ook nam de jeuk af na één orale toediening. (8) Kamille bevat naast flavonoïden ook tanninen, bestanddelen die eveneens een anti-histamine werking hebben, doordat ze de mestcellen stabiliseren. (9)

Bij een andere studie bleek het drinken van kamille thee oogontsteking door hooikoorts stabiel te houden, terwijl het wassen van de ogen met de thee de aandoening verergerde.

Essentiële olie lavendel

Lavendel olie blijkt de vrijzetting van zowel histamine als TNF-α (een andere ontstekingsmediator die een rol speelt bij acute allergische reactie) te verminderen. (10)

Pepermuntextract en – olie

Orale toediening van 50% ethanolextract van pepermunt verminderde de mestcel degranulatie aanzienlijk (48/80). Pepermuntextract verminderde ook het niezen en neusirritatie. Een flavonoïde in pepermunt (luteoline-70-rutinoside) verlaagde de vrijzetting van histamine en nasale symptomen, door interactie tussen IgE en het allergeen te blokkeren. Pepermuntolie bevat 28-46% menthol, dit verdund slijm en verlicht een verstopte neus. Een stoombad met pepermuntolie zorgt voor dezelfde opluchtende effecten. (11, 12, 13)

Waterkers

Waterkers hoort tot de gezonde kruisbloemigen (cruciferen) en heeft een scherpe smaak. Het is een zeer nutriëntrijke plant en makkelijk zelf te kweken. Waterkers remt 60% van alle histamines die uit mestcellen worden vrijgezet. (14)

Basilicum en tijm

Ook basilicum heeft een anti-histamine werking en stabiliseert de mestcellen. (15) Tijm idemdito, daarbij is tijm ook een goede bron van vitamine C en flavonoïden. (16) Beide kruiden hebben antibacteriële eigenschappen. Je kunt zelf basilicum- of tijmolie maken en dit over salades sprenkelen!

Zwarte komijn (nigella sativa)

Dit is een kruid met een licht bittere smaak, die een beetje vergelijkbaar is met oregano. Zwarte komijn beschermt de slijmlaag van de maag, en werkt als een antioxidant en histamineremmer. Je kunt het als zaad of olie consumeren. (17)

Gember

Gember remt allergische reacties en wordt als H2 remmer gebruikt. Het werkt ook als stabilisator van mestcellen. (18)

Lotus wortel

Zeer exotisch en redelijk onbekend bij de meesten, maar je kunt ze vinden in Aziatische toko’s. Ze hebben een immuun regulerend effect en stabiliseren mestcellen. De vrijzetting van histamine wordt met maar liefst 70% geremd. (19)

Kurkuma

Daar hebben we deze inmiddels befaamde specerij weer. Waar kun je hem niet voor gebruiken? Ook bij hooikoorts biedt kurkuma veel: het goudgele goed remt ontstekingen en remt ook activatie van mestcellen.(20)

Kappertjes

Kappertjes, wie had gedacht dat ze zo’n rijke bron van quercetine zijn? Daar bovenop zijn ze nog anti microbieel, ontstekingsremmende en antiviraal ook. Maar last but not least: ze hebben een histamineremmende werking, in ieder geval wanneer ze vers zijn. Dus maak lekkere pesto met kappertjes! (21)

Kruisreacties

Sommige mensen met een pollenallergie (met name voor boompollen) kunnen kruisreacties ervaren tussen de pollenallergie en bepaalde voeding. Ze merken bijvoorbeeld bij het eten van bepaald fruit, groente of noten (met name rauw), dat er jeuk in de mond, oren of keelholte ontstaat.

Voedsel dat aan pollen verwant is (2):

 • Gras-familie : Tarwe , Rogge , Haver , Mout , Gierst , Maïs , Gerst , Bamboe , Rijst.
 • Nachtschade-familie : Tomaat, Aardappel, Aubergine, Chili, Tabak, Spaanse peper en Cayenne peper .
 • Pruim-familie : Amandel, Abrikoos, Kers, Perzik, Nectarine, Pruim.
 • Peterselie-familie : Selderij, Peterselie, Peen, Dille, Venkel, Pastinaak, Anijs, Karwij, Koriander .
 • Peul-vruchten : Bonen, Tuinboon, Erwten, Pinda, Sojaboon, Linzen, Zoethout, Taugé, Tamarinde, Alfalfa .

Rhinitis is een onschuldig probleem, maar studies laten zien dat het de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloedt. De aandoening verstoort de nachtrust, vermindert het concentratievermogen en de mogelijkheid om taken uit te voeren, zorgt er voor dat school en werk gemist worden en hebben invloed op de examenresultaten van kinderen. Ook vergroot het de kans op het ontwikkelen van astma.

Hoe ga je er verder mee om?

[envira-gallery id=”8585″]

Het licht voor de hand, dat je probeert de allergenen te vermijden. Maar dit kan nogal lastig zijn. Een hulpmiddel is pollennieuws , zo kun je per dag kijken wat je kunt verwachten en je hierop aanpassen, indien mogelijk.

 • Gebruik een zoutoplossing voor de neus om pollen en allergenen te verwijderen, eventueel via een neti pot.
 • Je kunt een barrière aanbrengen bij de neusgaten, om pollen zo veel mogelijk te blokkeren (gebruik een balm, neusspray of Vaseline petroleum jelly).
 • Wanneer er veel pollen zijn, douche dan direct als je thuis komt (was ook je haren) en kleed je om.
 • Hou de ramen gesloten, vooral in de ochtend als de pollen vrijgezet worden. Hou ze ook ‘s avonds gesloten, wanneer de pollen in de lucht weer beginnen te dalen.
 • Een luchtfilter helpt, kies er een die ook de kleinste deeltjes pakt.
 • Zet buiten een zonnebril op die je ogen goed omsluit. Een pet of zonneklep kan voorkomen dat de pollen in je ogen en gezicht komen.
 • Hang je wasgoed niet buiten.
 • Hou de autoramen gesloten, omdat er veel pollen in de bermen zijn, en schaf eventueel een pollenfilter aan.
 • Hou huisdieren uit de buurt van je gezicht, ze kunnen pollen in hun vacht meedragen. Veeg hun vacht af met een vochtig microvezeldoekje als ze buiten zijn geweest.

Wie weet, de vervelende aandoening hooikoorts zou ons zelfs nog een dienst kunnen bewijzen met al deze gezonde voeding. Er is te veel om uit te kiezen!