Pijnpatiënten verhoogd risico op plotse hartaanval, ontstekingsremmers verhogen risico verder

OEDGEZOND.INFO

Volgens een cardioloog van het National Medical Centre in Mexico lopen pijnpatiënten een verhoogd risico op een hartaanval, zonder voorafgaande waarschuwing. De cardioloog waarschuwt ook tegen bepaalde ontstekingsremmers -met name corticosteroïden- omdat deze het risico nog verder verhogen.

Hartaanval zonder voorafgaande symptomen

Het gaat om patiënten met reumatische artritis. Volgens cardioloog A. Puente kan een kwart van de patiënten met de reumatische aandoening een hartaanval krijgen, zonder voorafgaande symptomen. De conditie verdubbelt het risico op een hartaanval, terwijl veel patiënten niet wisten dat ze een hartaandoening hadden en ze ook onwetend zijn wat betreft enig cardiovasculair risico.

Puente onderzocht de aanwezigheid van ischemie en infarct bij 91 patiënten met reumatische artritis die geen symptomen van een hartziekte vertoonden. Bij alle patiënten werden ontstekingsmarkers, de activiteit van reumatoïde artritis en risicofactoren gemeten. De aanwezigheid van ischemie en infarct werden gemeten middels SPECT.


Dat de natuurlijk eindeloos veel qua pijnstilling biedt, van hoofdpijn tot artritis, lees je in Top Natuurlijke en Krachtige Pijnbestrijders. Niet zelden is een natuurlijke pijnbestrijder net zo effectief of effectiever gebleken dan chemische pijnbestrijders.


Bij ischemie is er sprake van een verminderde of onderbroken bloedtoevoer naar een orgaan of weefsel. Wanneer weefsel afsterft als gevolg van zuurstofgebrek door een ontoereikende bloedvoorziening, is er sprake van een infarct.

Abnormale SPECT-scan

Bij 55% van de patiënten was er sprake van dyslipidemie (hoge lipidespiegels in het bloed), 32% had een hoge bloeddruk, 14% rookte en 10% had diabetes 2. Bijna een kwart (24%) van de patiënten vertoonden een abnormale SPECT-scan, wat ischemie of infarct indiceerde. Er was geen duidelijke overeenkomst tussen de aanwezigheid van ischemie of infarct en de ziekteactiviteit van reumatoïde artritis, ontstekingsmarkers en /of cardiovasculaire risicofactoren.

Puente: “Onze studie toont dat een kwart van de patiënten met reumatische artritis zonder symptomen van een hartaandoening, wel een coronaire hartaandoening hebben. Dit bleek door de aanwezigheid van myocardiale ischemie of infarct. Dit betekent dat ze een verhoogd risico lopen op een cardiovasculaire dood.”

Bij myocardiale ischemie is er sprake van een hartaandoening door slagaderobstructie.

“Ischemie en infarct kunnen verklaard worden door aanhoudende systematische ontsteking door reumatoïde artritis, wat het proces van arteriosclerose kan versnellen. Dat er geen duidelijke overeenkomst werd gevonden tussen de resultaten en ontstekingsmarkers kan zijn omdat alle patiënten onder farmacologische behandeling voor RA stonden.”

Van de patiënten was 90% vrouw, met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar.

Cardiovasculaire sterfte

“De resultaten benadrukken het belang van diagnostische tests bij patiënten met RA om de aanwezigheid van een cardiovasculaire aandoening vast te stellen, vooral als het gaat om atherosclerotische coronaire vaatziekte (ischemie of myocardiaal infarct) zelfs als er geen symptomen zijn. Dit is essentieel om cardiovasculaire sterfte te voorkomen en verminderen,” aldus Puente.

“Patiënten met reumatoïde artritis moeten verteld worden dat ze een verhoogde kans op een hartziekte hebben. Ook hebben ze farmacologische behandeling nodig om het ontstekingsproces en de atherosclerotische complicaties aan te pakken. Advies in hoe ze hun ziekte het beste onder controle kunnen houden en hoe ze de cardiovasculaire risico’s kunnen verminderen is nodig.”

Waarschuwing tegen corticosteroïden en methotrexaat

Ook waarschuwde Puente voor corticosteroïden en methotrexaat bij de behandeling van reumatoïde artritis:

“Patiënten met RA die corticosteroïden en methotrexaat gebruiken zijn ontvankelijk voor verhoogde lipidespiegels en het ontwikkelen van hyperhomocysteïnemie (verhoogde waarde van het aminozuur homocysteïne in het bloed). Zowel verhoogde lipidespiegels als hyperhomocysteïnemie zijn cardiovasculaire risicofactoren en vereisen preventieve behandeling.”

Bron

© 2016, GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!