Probioticadrankje Yakult, doet het iets goeds?

In het koelingsschap van de supermarkt vinden we de probioticadrankjes, om snel een probioticashotje naar binnen te werken. Probiotica hebben zichzelf wel bewezen, maar hoe zit het bijvoorbeeld met het bekende probioticadrankje Yakult?

Sucrose

Als je naar de ingrediënten van Yakult kijkt, dan zie je dat er per portie 11.4 gram suiker in zit. Bij de light versie is dit 7.1 gram. Het eerste ingrediënt is water; gefilterd, dus dat is een leuk begin. Het tweede ingrediënt is sucrose. De hoeveelheid per 100 ml is meer dan in Coca Cola zit.

Magere melkpoeder

Verder zit er magere melkpoeder in. Uit magere melkpoeder is al het voedzame vet verdwenen, door de hitte tijdens het productieproces die de melk zijn poedervorm geeft. Zo wordt een voedzame stof omgeturnd in een stof die ontstekingsbevorderend is, ook bij bijvoorbeeld acne. (1)

Dextrose

Het derde ingrediënt van Yakult is dextrose, suiker dus. Deze is afkomstig van tapioca en mist de fructosemolecuul, dat wel.

Yakult gebruikt ultra high temperature

Op de website van Yakult legt men uit hoe het probiotische drankje gemaakt wordt. Dit gaat via de ultra high temperature verhittingsmethode. Moet dat goed zijn? Ultra hoge temperaturen maken de melkproteïnen kapot. Melkmoleculen zijn 3-dimensionaal, worden afgebroken door speciale enzymen. Snelle verhittingsmethoden zoals pasteurisatie en ultra-pasteurisatie maken de 3-d structuur kapot, zodat de enzymen hun werk niet kunnen doen. Als zulke proteïnen de bloedbaan in komen (een veel voorkomend verschijnsel bij een lekkende darm), ziet het lichaam ze als vreemde proteïnen en brengt een immuunrespons op gang. Dit draagt bij aan een overstrest immuunsysteem en minder energie voor groei en herstel. (2)

 Homogenisatie

Na het fermentatieproces, vindt er homogenisatie plaats. Dit vernietigt ook melkmoleculen (als die al niet vernietigd waren). Melk wordt gehomogeniseerd voor een consistente textuur. Het verschil tussen gehomogeniseerde en niet-gehomogeniseerde melk is duidelijk te zien. Het proces heeft een negatieve impact op de integriteit van vetmoleculen.

Sucralose

Yakult light bevat sucralose, een kunstmatige zoetstof. Inmiddels weten we wat daar de effecten van kunnen zijn.

Plastic flesjes

Het plastic is niet de beste keuze als het op de gezondheid aankomt. Plastic lekt in de voeding en verstoort het endocrien systeem. Het plastic flesje van Yakult is van polystyreen gemaakt. Volgens ‘duurzaamthuis’ een type plastic om in de gaten te houden.

Er zijn veel goede manieren om probiotica binnen te krijgen, via voeding of suppletie.(zie: probiotica getest)