Alarmerende stijging van darmkanker gevallen, treft jongere mensen

Het is alamerend: de flinke toename van darmkanker bij mensen onder de 50 jaar en jong volwassenen. Tumoren worden vaak gediagnosticeerd in een late fase. Dit zijn de bevindingen die tijdens de Digestive Disease Week, een medische conferentie, gepresenteerd zijn. Een Afrikaans dieet echter, brengt al binnen 2 weken zeer positieve veranderingen.

[wds id=”10″]

Te laat ingrijpen

Terwijl er gescreend wordt bij mensen tussen de 55 en 75 jaar, duiden de uitkomsten op grote behoefte aan screening onder de 50 jaar. Deze leeftijdsgroep wordt nog niet als risicogroep gezien, en dus is screening bij deze groep geen routine. Dit resulteert in een te laat ingrijpen.

Auteur van de studie Elie Sutton (Mt Sinai West Hospital, New York):
“Niet alleen zagen we dat de hoeveelheid darmkanker bij deze groep stijgt. We zagen ook dat binnen de groep waar op jongere leeftijd gediagnosticeerd is, een hoger percentage pas in latere stadia gediagnosticeerd waren (fase 3 of 4). Dit is erg zorgwekkend.”

Terwijl het aantal darmkankergevallen onder de 50 jaar toeneemt, neemt het aantal bij oudere mensen juiste af.

Begin van darmkanker
[envira-gallery id=”8648″]

Darmkanker begint vaak als een poliep, of een groei, binnen de darm of rectum. Het belangrijkste preventiemiddel is een colonoscopie, om de poliepen te vinden en te verwijderen. Vaak verschijnen symptomen echter pas als de kanker een groei heeft doorgemaakt, en deze tekenen –rectale bloedingen, verstopping of diarree die meer dan een paar dagen aanhoudt- worden vaak aangezien voor andere aandoeningen.

Sutton’s studie toont dat tegen de tijd dat de diagnose gesteld wordt, darmkanker bij de jongere patiënten verder gevorderd is dan bij de oudere patiënten.

“Het is kritiek dat we deze tendens omkeren, zodat we dit kunnen verminderen en hopelijk kunnen elimineren bij de hele bevolking.”

Ook in Maleisië is darmkanker stijgende, en staat het op nr. 2 van alle kankers. In Maleisië eet men overwegend halal, veel rijst (volgens een Maleisisch diabetesexpert, ‘gevaarlijke junkfood’ 1), chilipepers en curry. Volgens een publicatie in Asian Pacific Journal of Cancer Prevention kan kruidige, zoute en zure voeding plus gefrituurde, gegrilde en gerookte voeding hier ten grondslag aan liggen bij de Maleise bevolking. 2 3

Afname onder oudere mensen
[envira-gallery id=”8654″]
Ruim een jaar geleden kwam de University of Texas met eveneens alarmerende uitkomsten. Volgens hun studie  zal er naar verwachting in de komende 15 jaar een toename van darmkanker van 90% onder jonge mensen tussen de 20-34 jaar zijn. De onderzoekers geven als reden: gebrek aan beweging, overgewicht, bewerkte voeding (o.a. chocolade, koek en cake), bewerkt vlees, te weinig vezels, frisdrank en junk food. De bevindingen van deze universiteit bevestigen de afname van darmkanker onder oudere mensen, namelijk een afname van 23.3% in 2020 en van 41.1% in 2030. De auteur van de studie noemt dit net als Sutton zorgwekkend, en zegt dat dit roept om onderzoek van potentiële oorzaken en externe invloeden (gebrek aan screening en gedragsfactoren).

Eerder bleek ook dat bewerkt (bacon, worstjes, boterhambeleg) en rood vlees het risico op kanker extra verhogen.

Van 1998 tot 2006 daalde het aantal gevallen met 3% per jaar bij mannen en 2.4% bij oudere vrouwen. Dit kwam door een betere screening.

Afrikaans dieet zorgt voor snelle biologische veranderingen
[envira-gallery id=”8659″]
Er is ook goed nieuws.

Waar de typische Westerse voeding in rap tempo nadelige biologische veranderingen brengt (namelijk al binnen 2 weken), gebeurt het tegenovergestelde als men volgens de Afrikaanse traditionele manier gaat eten.

Dit bleek vorig jaar uit een studie, waarbij 20 liefhebbers van Westerse voeding overgingen op een Afrikaans dieet en vice versa.

In de studie ruilden 20 Amerikaanse liefhebbers van fast food hun voedingsstijl met die van 20 Zuid-Afrikanen van het platteland. Al binnen twee weken waren er bij de Zuid-Afrikanen ‘opmerkelijke’ veranderingen in de biomarkers voor darmkanker. 4 (in het Nederlands)

Studie laat zien dat het nooit te laat is

Voor de Amerikanen was het een goede ruil: bij hen namen deze biomarkers af dankzij het platteland dieet. De studieauteur zei: “Reeds binnen 2 weken van verandering van een Westers dieet naar een traditioneel Afrikaans dieet van veel vezels en weinig vet, verminderden deze biomarkers voor darmkanker. Dit laat zien dat het nooit te laat is om het risico van darmkanker aan te passen.”

De studie kwam tot stand doordat de onderzoekers opmerkten dat Afro Amerikanen een hogere kans (13x) op darmkanker hebben dan Zuid-Afrikanen uit dorpen. Ze wisten al dat dit verschil te wijten was aan de Westerse voeding die weinig vezels maar veel dierlijke proteïnen en vet bevat, maar ze wisten nog niet hoe snel een verandering in voedingsstijl een effect op het darmkankerrisico had.

Om dit uit te zoeken kwam de ruil tot stand. De Amerikanen aten vetarm en vezelrijk, terwijl