Buitengewoon trucje met pasta: als je het zo eet neem je minder calorieën op

Pasta zorgt voor een flinke stijging van de bloedsuikerspiegel. We weten dat we er niet slanker van worden, en toch is het moeilijk om een lekkere pasta te weerstaan. Maak pasta dan op deze manier! Het zorgt voor een kleinere glucosepiek (afname van 50%), voedt de gunstige darmbacteriën, en je neemt zo minder calorieën op.

pasta1

Als pasta als vezels verteerd wordt, en niet als koolhydraten

Lagere glucosepiek, voedt gunstige darmbacteriën en je neemt minder calorieën op

Witte pasta scoort het hoogst van alle pasta’s op de glycemische index en volkorenpasta al dente het laagst. Maar er is een manier om pasta te eten, die verreweg het veiligst voor de bloedglucose is.

We weten allemaal wel dat pasta nu niet bepaald een afslankend effect heeft, maar het is te lekker om te vermijden. Het klinkt misschien als complete onzin, maar als je je pasta laat afkoelen maakt het minder dik.

Laat het afkoelen

Wanneer je pasta kookt en het af laat koelen, verteert je lichaam het namelijk niet als koolhydraten, maar als vezels. Tenminste, dit zegt voedingsbiologe Denise Robertson (University of Surrey).

Het creëert een kleinere glucosepiek en voedt ook nog eens de gunstige bacteriën in je darmflora. En als kers op de slagroom neem je minder calorieën op, dus dat is een win-win situatie.

Hou je niet van lauwe of koude pasta? De pasta weer opwarmen is zelfs beter: het vermindert bloedsuikerpieken met 50%.

Maakt dik en hongerig

Pasta is dikmakend vanwege de koolhydraten. Wanneer koolhydraten afgebroken worden in de maag, worden ze opgenomen als enkelvoudige suikers. Deze suikers doen je bloedglucose pieken, zorgt voor in influx van insuline in de alvleesklier en je lichaam probeert hard om dit allemaal weer in orde te krijgen. Als insuline zijn werk gedaan heeft, daalt de bloedsuikerspiegel plotseling en dan…heb je weer honger.

Een kleine oplossing is volkoren pasta, maar deze scoort maar net iets lager op de glycemische index. Vezelrijke pasta is ook een betere optie, omdat deze ervoor zorgt dat glucose langzamer wordt vrijgezet.

Maak van pasta een soort resistent (dus gunstig) zetmeel

Een experiment liet de beste manier zien: laat de pasta afkoelen zodat de structuur meer als een soort resistent zetmeel wordt. En resistent zetmeel is een type zetmeel is die zeer gunstig is voor darmflora en gewicht.


Hoe resistent zetmeel werkt lees je in: de banaan, zo verrassend voor darmflora en gewicht.


In het experiment kregen vrijwilligers drie volle dagen, verspreid over een paar weken pasta te eten: verse, gekookte pasta, die eerst afgekoeld was alvorens weer opgewarmd. In de pasta zaten tomaten en knoflook en de maaltijd werd altijd op een lege maag gegeten. De bloedsuikerspiegels werden telkens gemonitord.

Journalist en arts Michael Mosley (BBC, ook bekend van de high intensity interval trainingsexperimenten) volgde het experiment nauwkeurig en zegt:

“Zoals verwacht leidde het eten van koude pasta tot een kleinere glucose- en insulinepiek, dan het eten van vers gekookte pasta. Maar toen zagen we iets wat we helemaal niet verwachtten: het koken, afkoelen én weer opwarmen had zelfs nog een drastischer effect. Om precies te zijn, zelfs nog een kleinere uitwerking op de bloedsuikerspiegel; het verminderde de piek met 50%. Dit laat zeker zien dat het her-opwarmen de pasta verandert in een resistent zetmeel. Het is een buitengewoon resultaat en niemand heeft dit eerder gemeten.”

Momenteel werkt Robertson aan verschillende typen voeding die ook als resistent zetmeel werken, zodat de reacties in het bloed bij bijvoorbeeld diabetici verminderd kunnen worden.

Eet je liever pasta gewoon en heb je geen zin in gedoe, dan kun je hier lezen hoe je de beste, gezonde pasta vind.


© 2016,GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share