Misleiding

Algenburger van Jumbo bevat veel, maar niet wat het belooft

spirulina
Share Button

Jumbo verkoopt nu een spirulinaburger en dat kan leuk nieuws zijn voor vegetariërs en voor wie af en toe een gezonde algenhap wil. Beloofd wordt een burger vol vitaminen, mineralen, antioxidanten en natuurlijk spirulina. Er zit heel veel in…de burger bevat echter maar weinig van zijn ‘unique selling points.’

damhert

Algenburger Jumbo bevat niet wat het belooft

Jumbo was de eerste supermarkt die verschillende insectenproducten introduceerde, waaronder de insectenburger. De supermarktketen vindt de algenburger een mooie aanvulling in het vegetarische schap. In Amerika is spirulina-alg namelijk al een zeer populair ingrediënt en wij doen wat Amerika doet. Deze groene burger is bij vrijwel alle Jumbo vestigingen te koop, en kost per twee stuks 2,99 Je kunt hem in de oven, pan en frituur klaarmaken. Ook is hij te bestellen bij Jumbo.com en de Jumbo app.

De directeur commercie van Jumbo: “Het aanbod wordt niet alleen uitgebreid als de klant erom vraagt, maar we zetten ook dat stapje extra om klanten te verrassen en inspireren met bijzondere en vernieuwende producten.”

De spirulina-alg is een van de oudste levende organismen ter wereld en erg gezond, nu dus gewoon te halen bij Jumbo. Er is wel een grote ‘maar’…..hij bevat maar 3.7% spirulina…

Jumbo meldt dat deze algenburger van Damhert wel een hoog proteïnegehalte en veel vitaminen, mineralen en antioxidanten bevat. Dat compenseert misschien nog een beetje.

damhart1
q9

 

 

q8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: www.jumbo.com/damhert-nutrition-spirulina-algenburger-2-x-80g

50X Zoveel ijzer als in spinazie, dat is veel!

Van de website van Damhert:

“In Hollywood lopen ze er al langer hoog mee op, met die spirulina. Het groene superfood bevat dan ook weinig verzadigde vetten en heel wat voedingsstoffen, waaronder een bom aan proteïnen, 50 keer meer ijzer dan spinazie en B12. Die voedingsstof is essentieel voor veganisten, omdat die voornamelijk uit dierlijke producten te halen valt. Ook de ecologische voetafdruk om algen te kweken zou bijzonder klein zijn. Omdat het groene zeewier in verse vorm slijmerig is, wordt het in poedervorm verwerkt in smoothies, sapjes en dient het zelfs als voedingssupplement voor ruimtereizigers. Dat spirulina-poeder verwerkt Damhert nu ook in zijn algenburger. De gepaneerde burgers zouden een beetje spinazie-achtig smaken en bevatten zo’n 240 kcal per burger. Het product is momenteel al te koop in de Nederlandse Jumbo-supermarkten en ook een 100-tal Belgische filialen van Delhaize en Spar bieden de burgers aan voor een kleine 4 euro voor een pakje van 2 burgers.”

Het klopt wat betreft de B12, deze is redelijk vertegenwoordigd (78% van de ADH). Maar ijzer staat helemaal niet op het etiket.

Misschien toch nog mineralen te vinden zijn en wellicht ook de beloofde vitaminen en antioxidanten. Nu moet even de loep gepakt worden, om goed tussen alle ingrediënten te zoeken.

De ingrediëntenlijst:

water, tarwebloem, tarwegluten, ui, plantaardige olie (zonnebloem), augurkenblokjes, spirulina algen poeder, citroensap, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, suiker, specerijen, kruiden), dille, suiker, uienpoeder, zout, gistextract, aardappelzetmeel, wortel, plantaardige olie (zonnebloem), kurkuma, knoflook, lavas, knolselderijpoeder, gedroogd zeewier, paprika, peper, plantaardige olie (raapzaad), zuurteregelaar (kaliumchloride), antioxidant (tocopherol concentraat), gemodificeerd mais zetmeel, aardappeleiwit, aardappel vezels, verdikkingsmiddel (carrageen), zetmeel (mais, tarwe), emulgator (guargom), gist, paprikapoeder.

Lage biologische waarde

Eerlijk gezegd lijkt het een beetje op junkfood en de lage biologische waarde is opvallend.

Eerst krijgen we de weinig creatieve ingrediënten zoals o.a. tarwebloem en tarwegluten en weer die zonnebloemolie, die al bijna overal inzit (we hoeven niet bang te zijn voor een tekort aan ontstekingsbevorderende omega-6’s)

Als 7e ingrediënt komt dan inderdaad de spirulina algenpoeder tevoorschijn (wat nog net geen 4% is).

Waar zijn al die vitaminen, mineralen en antioxidanten?

Wortel verschijnt pas op de 20e plaats, dan volgen ook de kurkuma en de knolselderijpoeder, paprika, gedroogde zeewier en ergens onderaan een antioxidant in de vorm van tocopherol concentraat.

IJzer zit er dus niet in, maar ook andere mineralen zijn niet te vinden. Waarschijnlijk bedoelt Jumbo de mineralen uit de spirulinapoeder en het gedroogde zeewier, die beide minimaal aanwezig zijn.

Aangezien spirulina algenpoeder op de 7e plaats staat en de burger hier maar 3.7% van bevat, hebben de genoemde antioxidanten al helemaal niets om het lijf, ze hebben immers niet bepaald een prominente plek op de lijst (vanaf nr. 20).

Sommige ingrediënten…

Dit betekent dat de ingrediënten die ook ergens in het midden of onderaan staan, eveneens niet prominent aanwezig zijn. En dat is in het geval van sommige ingrediënten goed nieuws.

Raapzaadolie zit ook vol omega-6’s, komt van GMO-oogsten en is besproeid met pesticiden, net als de maïs uit de maïszetmeel. Aardappeleiwit wordt gebruikt als vervanger van boter, en is een zeer goedkoop eiwitpoeder. Het is goed dat carrageen (E407) ergens onderaan de ingrediëntenlijst staat, deze stof is de ergste additief voor je darmen. Carrageen zit in veel ‘gezonde’ producten en beschadigt het darmkanaal dusdanig, dat het tot celverlies in het weefsel leidt. Verdikkingsmiddel guargom (E412) kan laxerend werken, maar is veilig in kleine hoeveelheden.

Onder de nummers 1 t/m 20 bevindt zich geen enkele nuttige stof. De nummers 1 t/m 20 zijn natuurlijk prominenter aanwezig dan bijvoorbeeld de wortel, knoflook en kurkuma die pas later aan de orde komen. Zo ook gistextract op nummer 14. Gistextract is een verkapte naam voor de neurotoxische stof mono natriumglutamaat (E621) en de aanwezigheid van deze stof was te verwachten, omdat vrijwel alle burgers smaakmaker E621 bevatten. (E612, waar zit het in?)

Het idee van Jumbo om met een spirulinaburger te komen die ook nog bij een kleine beurs past, is best een leuk initiatief. Het is echter jammer dat deze als spirulinaburger gebracht wordt, er had beter ‘bevat spirulinapoeder.’  op kunnen staan. Dit, en de bewering dat de burger vol vitaminen, mineralen en antioxidanten zit, is misleidend. De burger heeft nauwelijks biologische waarde.


© 2016, GoedGezond


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Brandend maagzuur: wat je hierover moet weten en hoe je dit natuurlijk aanpakt

Deze groente is een natuurlijke remedie bij diabetes

Obesitas: creatie van de voedingsindustrie en suikerlobby

Mononatriumglutamaat (E621) behalve neurotoxisch ook excitotoxisch

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: de kenmerken

verstopping darmen

Dit is de belangrijkste reden om constipatie aan te pakken

Monsanto GMO-sojabonen met pesticidecocktails goedgekeurd

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.