Brein

5 Effecten van endorfinen: Hoe verhoog je je endorfine niveau?

Share Button

Endorfinen spelen een enorme belangrijke rol bij pijn, stress en stemming. Als je je na inspanning een beetje high voelt, is dit te danken aan deze feel good stoffen. Het endorfine niveau verschilt per persoon. Wat zijn de effecten van deze natuurlijke opioïden en hoe verhoog je het endorfine niveau?

Natuurlijke opioïden

Endorfine is een endogeen geproduceerde opioïde peptide met pijnstillende eigenschappen die als neurotransmitter fungeert. Endorfinen werken ongeveer net zoals een serie pijnstillers die opioïden genoemd worden. Opioïden verlichten pijn en produceren een gevoel van euforie. Het lichaam heeft speciale receptoren die opioïden binden, zodat pijnsignalen geblokkeerd worden. Endorfinen zijn dus natuurlijke opioïden.

Fibromyalgie en chronische pijn

Bij fibromyalgie is er gesuggereerd dat er een endorfinetekort speelt. 1 Of dit klopt is nog niet helemaal duidelijk. Hoewel beweging voor een toename van endorfinen zorgt, meldt een studie dat deze toename na beweging bij fibromyalgiepatiënten er weliswaar is, maar een stuk minder dan bij gezonde mensen. 2

Iedereen met chronische pijn is gebaat bij meer endorfinen. Endorfine neuronen spelen een rol bij de verwerking van pijn stimuli en kunnen de pijnwaarneming veranderen. Chronische pijn beïnvloedt de endorfinerge functie op zo’n manier dat het de endorfinerge zenuwcellen kan beroven van neurotransmitters. 3 4


Dopamine is ook nodig om pijn te verminderen,

Zo verhoog je eenvoudig je dopamineniveau te verhogen.


Feel good stofje

Endorfinen staan ook aan de basis van plezier, moduleren de immuun functie en zouden erg nuttig zijn tegen stress. 4 5 6

Er zijn dus 5 belangrijke werkingen van endorfinen

#1: Pijnstiller

#2: Betere stemming

#3: Gevoelens van plezier

#4: Vermindering van stress

#5: Betere immuun functie

Hoe verhoog je je endorfine niveau?

Beweging

Af en toe bewegen zal niet veel uitmaken voor het endorfineniveau, het gaat hier om regelmatige beweging met op zijn minst wat inspanning. Want alleen dan vindt er een boost van endorfinen plaats, denk maar aan atleten die een prestatie hebben geleverd en een euforisch gevoel ervaren. Het is niet voor niks dat beweging ook een positief effect op de stemming heeft, ook bij mensen met een depressie en angstklachten. 7 8

Aardig zijn

Vrijwilligerswerk, aardig zijn voor anderen geven een goed gevoel, net als geven. 9. De genotscentra in het brein schijnen geactiveerd te worden door geven. En dit leidt weer tot een toegenomen endorfineniveau.

Joga en meditatie

Volgens sommig onderzoek verminderen joga en meditatie de stressmarkers en zet het endorfinen vrij. 10

Kruidige voeding

Kun je wel meer endorfinen gebruiken en hou je van kruidige voeding, dan komt dat mooi uit.

Pittige bestanddelen in hete pepers en soortgelijke voeding triggeren de pijnsensatie in de mond, en hierop worden endorfinen vrijgezet. 11

Donkere chocolade

Ook donkere chocolade geven het endorfineniveau een boost. Cacao poeder en donkere chocolade bevatten flavonoïden, en die zijn heel gunstig voor het brein. Als je zo iemand bent die chocolade eet om je beter te voelen, neem dan niet zomaar een reep chocolade, maar zoek echt naar producten die minstens 70% cacao bevatten. Je bestrijdt hiermee ook nog de veroudering van je huid! Een vrij recente studie meldt dat cacao de stemming al binnen een maand kan verbeteren. 12 13

Lach veel

Er is al veel geschreven over de heilzame uitwerking van lachen. Hier kan er nog een aan toegevoegd worden dat lachen endorfinen in de hersenen vrij zet. 14

Ook  “sociaal lachen” zet deze feel good stofjes vrij, en remt zelfs pijn. 15

 

Foto’s: Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Is 1 Milkshake echt gelijk aan10 glazen frisdrank? Hoeveel suiker/vet bevat jouw favo fast food item?

Beste voeding tegen zonnebrand: 5X Groente en fruit die je huid beschermen

Zo vind je de beste, gezonde pasta!

10 Voedingstekorten die depressie kunnen veroorzaken

Zwakkere connecties tussen specifieke hersengedeelten bij MS patiënten

Slokdarmkanker te laat ontdekt

Krijg je genoeg jodium binnen? Ken de symptomen van een jodiumtekort!

Te trage schildklier stimuleer je met deze kruiden en planten!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.