Pak vette lever en ander intern vet aan, duik je keukenkastje in!

Je kunt dun aan de buitenkant zijn, maar vet van binnen. Intern vet is gevaarlijker dan obesitas. Visceraal vet ligt namelijk rond de organen en is hoogst actief en toxisch. Het pompt continu giffen de bloedbaan in. Een voorbeeld is de vette lever. Eén op de 5 mensen heeft het vette lever syndroom, zonder het te weten. Het keukenkastje biedt wederom uitkomst.

1 op de 5 mensen heeft vette lever

De BMI wordt vaak als maatstaf genomen om te bepalen of het lichaamsgewicht gezond is of niet. Sommige mensen zijn slank aan de buitenkant, maar dik van binnen. Ook loopt 1 op de 5 mensen rond met een vette lever zonder dit te weten. Het vette lever syndroom, vet rondom andere interne organen; de aandoeningen vallen onder het metabool syndroom. De BMI meet natuurlijk geen visceraal vet. De FMI (Fat Mass Index) is een betere indicator als de aanwezigheid van het metabool syndroom bepaald moet worden.

Innerlijke vervetting en pre diabetes

Ook als je niet snel aankomt, kun je dus niet alles eten wat je wilt vanwege ‘innerlijke vervetting’. Het is belangrijk om visceraal vet en de vette lever aan te pakken, omdat dit leidt tot een afgenomen insulinegevoeligheid. Hierdoor kan je in een pre stadium van diabetes terechtkomen. Visceraal vet in combinatie met een slank postuur is gevaarlijker dan obesitas, omdat je deze vorm van vervetting niet in de gaten hebt.

De ruime 40% van de Nederlanders die overgewicht heeft, weet veel beter waar bepaalde gezondheidsongemakken vandaan komen.

Uiterlijke kenmerken van innerlijk vet

Er is geen checklist waar je vinkjes op kunt zetten, om te zien of je visceraal vet hebt. Een kenmerk is wel het beetje extra gewicht rond de taille. Ook zijn spieren aan de slappe kant. Wanneer iemand slank aan de buitenkant is maar vet van binnen (TOFI, Thin on the outside, Fat on the inside) kan een laag tot gemiddeld BMI hebben, maar wel de gevolgen van een licht verminderde insulinegevoeligheid ervaren. Een TOFI kan er pips en vermoeid uitzien en heeft geen gevormde spieren.

Er zijn kenmerken van pre diabetes: ontstekingen, hoge vetspiegel, hoge bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk. Bij innerlijke vervetting gaat vet gaat door ondergebruikte spieren heen, en wordt vet rond de vitale organen opgeslagen (zoals het hart). Dit vet verzendt chemische signalen die leiden tot een verminderde insulinegevoeligheid (insulineweerstand), hartaandoeningen en diabetes.

Omkeerbaarheid

Een vette lever is omkeerbaar; high intensity intervaltraining, beperkte suikerinname, pure en gezonde voeding zijn gunstig om goede omstandigheden voor de lever en ook de andere organen te creëren. Het trekken van korte sprintjes bootst na wat onze voorouders deden toen zij jaagden, en verbrandt het intern opgeslagen vet.


In Dun aan de Buitenkant, maar Dik van binnen (deel I) lees je de strategieën waarmee je visceraal vet aanpakt, en waar je zeker succes mee zult hebben. (deel II) In ‘Vetstapeling in de lever is omkeerbaar’ lees je eveneens welke maatregelen je het beste neemt.


Voor twee natuurlijke middelen die bewezen werken tegen een vette lever, hoef je alleen maar je keukenkastje in te duiken. Dit zijn de befaamde toppers gember en kurkuma.

Gember en kurkuma pakken intern vet aan

Gemberolie en kurkumaolie zijn getest en op biochemische parameters zoals de activiteit alanine aminotransferase, aspartaat-aminotransferase, alkaline fosfatase, triglyceridewaarden, totaal cholesterol, superoxide dismutase, glutation, glutation-S-transferase en malondialdehyde. Beide oliën zorgden voor een afname en herstel van de parameters, toen er 200 mg/kg genomen werd. 1

Heb je deze oliën niet in je kastje staan, geen probleem.

  • Kurkumapoeder heeft een positief effect op overgewicht, vetopslag en vetprofiel in bloed en lever. 2 3
  • Gember heeft dezelfde effecten. 4 5 6

Deze 2 specerijen hebben nog zoveel andere gezondheidsvoordelen, en zijn prima geschikt voor het maken van een gezond drankje. Kurkuma gaat bij voorkeur altijd in combinatie met zwarte peper voor een betere opname.

Als rechts in het zoekvak smoothie intypt, kom je er veel tegen: smoothies die de lever reinigen, smoothies die de darmen herstellen, Golden Milk enzovoort. Ook zijn op Internet plenty recepten te vinden. Of combineer ze met een van deze lekkere verfrissende zomerdrankjes (de 10 beste! En je valt er van af!).