Voorzichtig met hooikoortstabletten: ze tasten het brein aan

goedgezond

Hooikoortstabletten zijn niet bepaald gezond voor het brein-  Ze tasten het brein dusdanig aan dat hersenen krimpen en hersencellen verloren gaan. Dit meldt een studie van Indiana University School of Medicine.

Afname van breinvolume

De onderzoekers hebben een link te hebben gevonden tussen langdurig gebruik van bepaalde medicatie en een afname van hersenvolume.

Hooikoortstabletten zijn volgens de onderzoekers niet de enige tabletten die problemen opleveren voor het brein. Ook slaaptabletten, antidepressiva en incontinentiemedicatie (anticholinergica) zorgen voor een afname van breinvolume. Anticholinergica verlagen ook nog eens de stofwisseling in het brein. 1 2 3

Gebrekkige cognitie; verlies van hersencellen

In de studie werd gebruik gemaakt van scans en cognitieve testen bij 451 oudere deelnemers. Mensen die claritine of piriton gebruikten tegen hooikoorts en andere allergieën presteerden slecht op de cognitieve tests. De scans lieten een verlies van hersencellen en –verbindingen zien. Bij claritine is loratadine de werkzame stof en bij piriton is dit chlorphenamine maleaat.

Loratadine is vrij verkrijgbaar bij allerlei drogisten.

De nadelige effecten op het brein waren ook aanwezig bij deelnemers die Night Nurse Liquid namen, een middel tegen griep en verkoudheid (werkzame stof: promethazine) en bij slaapmiddel Nytol.

Bij de deelnemers die een anticholinergicum gebruiken, toonden de scans een kleiner breinvolume, als ook grotere ventrikels (holtes) en gaten in de hersenen.

Trage glucosestofwisseling in hersenen

Er werd slechter gepresteerd op het kort termijn geheugen, verbaal redeneren, plannen en probleemoplossing. De glucose stofwisseling in de hersenen vond trager plaats: dit is een biomarker voor breinactiviteit die in verband staat met Alzheimer.

De links tussen het gebruik van deze middelen, cognitieve achteruitgang en verhoogd risico op Alzheimer en dementie waren al eerder gevonden. Volgens de studieauteurs is dit het eerste onderzoek waarbij gekeken werd naar de onderliggende biologie via het gebruik van neuro-imaging om stofwisseling en atrofie in de hersenen te meten.

Met het nemen van hooikoortstabletten is het brein dus blootgesteld aan een groot risico. En dat terwijl sublinguale hooikoortstabletten zoals claritine en piriton nauwelijks effect hebben, zoals uit eerder onderzoek bleek. 4


© 2016, GoedGezond


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share