Je moet volle zuivel hebben voor een gezond lichaamsgewicht, niet de magere

Als je nog steeds magere zuivelproducten eet, moet je dit echt even lezen. Volle zuivel  -en niet magere- leidt tot minder lichaamsvet, minder gewichtstoename en verlaagt de diabeteskans. Onderzoekers trekken het advies ‘eet magere of halfvolle zuivel’ steeds meer in twijfel.

Juist volle zuivel leidt tot minder lichaamsgewicht

Al decennia krijgen we te horen om magere zuivel te verkiezen boven volle. Zelfs het Voedingscentrum adviseert nog altijd magere en halfvolle zuivel in de laatste richtlijnen. Er is geen bewijs van de voordelen van magere en halfvolle zuivel. Integendeel. Circulation publiceerde in april een grote folluw-up studie 1, die gedurende een periode van 15 jaar tot stand kwam. Er waren 3333 volwassenen en hun zuivelconsumptie gevolgd.

Fiks minder kans op diabetes door volle zuivel
Deelnemers met hogere niveaus van 3 bijproducten van volle zuivel, hadden gemiddeld 46% minder kans op het ontwikkelen van diabetes, dan deelnemers met lagere niveaus van deze bijproducten.

De onderzoekers concludeerden aan de hand van de uitkomsten dat het tijd is om de richtlijnen m.b.t. magere zuivelproducten bij te stellen. Volgens hen is er geen bewijs dat vetarme zuivel beter is voor mensen.

Omdat volle zuivelproducten meer calorieën bevatten, nemen veel experts aan dat vermijding tot een lager diabetesrisico leidt. Steeds meer blijkt echter dat mensen geneigd zijn om vette producten te verruilen voor koolhydraten; en deze hebben een veel meer uitgesproken effect op insuline en diabetesrisico. In de follow-up studie was de link tussen volle zuivel en een lager risico op diabetes onafhankelijk van gewichtstoename.

Nauwelijks kans op overgewicht

Sterker nog, uit een andere studie (American Journal of Nutrition, 2) bleek dat de groep die de meeste volle zuivel at, de kleinste kans op overgewicht en obesitas te hebben. De studie werd uitgevoerd onder 18438 vrouwen.

Volle zuivel hoort in een gezond dieet

De hoeveelheid data onthult al enige tijd dat volle zuivel een plek moet hebben in een gezond dieet. En dat de focus op 1 nutriënt in de voeding –in dit geval vet- negatieve bijwerkingen kan hebben. Mensen moesten de vetinname beperken, met het idee dat de hoeveelheid cholesterol en ongezonde vetten in het lichaam af zouden nemen. Met de focus op vet, rekenden de experts er niet op dat mensen dit gemis zouden compenseren en de koolhydraatinname omhoog zouden schroeven. Koolhydraten worden omgezet in suiker, en vervolgens opgeslagen als vet.

Het is dus cruciaal om te begrijpen dat voeding om het geheel gaat en niet om afzonderlijke nutriënten.

Onmisbare vetzuren

Insuline en glucose

Hoewel nog niet helemaal duidelijk is waarom volle zuivel het diabetesrisico verlaagt, kan het zijn dat het op verschillende niveaus werkt om insuline en glucose te reguleren. De vetten in zuivel kunnen wellicht ook direct op de cellen inwerken, waardoor de lever en spieren beter in staat zijn om suikers af te breken. Vetten zelf zijn een bouwstof voor de celmembranen. Vetzuren en vetten zijn belangrijk voor een goede balans in de hormoonhuishouding. Volle zuivelproducten verbeteren via darmmicroben mogelijk de insulinerespons, waardoor er een lager risico op de stofwisselingsaandoening is.

Geen cardiovasculaire aandoeningen, geen obesitas

Ook een review van 25 studies (European Journal of Nutrition, 3)  vertelt ons dat magere zuivel het risico op diabetes verhoogt. En niet alleen op diabetes, maar ook op cardiovasculaire aandoeningen. En wat betreft het indammen van gewichtstoename: de onderzoekers meldden dat volle zuivel zelfs beter is.

De studieauteur meldde: “Aangaande obesitas hebben we niets gevonden wat het idee ondersteunt dat magere zuivel gezonder is.”

Van de 25 studies meldden 18 stuks een lager lichaamsgewicht, minder gewichtstoename en een lagere kans op obesitas. “Geen enkele studie suggereerde dat magere zuivel beter is.”

Een Zweedse follow-up studie van 12 jaar onder 1500 volwassenen van middelbare leeftijd en ouder sluit zich hierbij aan: het eten van volvette boter, melk en room leidt tot lagere obesitascijfers. 4

Ook de vetarme diëten van de afgelopen jaren zijn niet succesvol gebleken.

Volle zuivel en een lager lichaamsgewicht, hoe kan dat

Sommige experts zeggen dat niet alle calorieën gelijk zijn. En door de focus op de hoeveelheid calorieën per portie wordt één belangrijk ding over het hoofd gezien: verzadiging. Volle zuivel geeft een verzadigd gevoel en maakt dat je langer vol zit. Mensen die volle zuivel eten krijgen voldoende calorieën binnen, zodat ze geen extra calorieën naar binnen werken.

De vetzuren in zuivel spelen ook een in genexpressie en hormoonregulatie. Simpel gezegd: de vetzuren kunnen de hoeveelheid energie die je lichaam verbrandt aanzwengelen en de hoeveelheid vet die je lichaam opslaat beperken.

Voor verzadigde vetten in volle zuivel hoeven we dus niet bang te zijn. De conclusie die in een andere review getrokken werd was:  ‘verzadigde vetten staan niet in verband met centraal-veneuze druk, coronaire hartaandoeningen, beroerten en diabetes 2′. (Journal BMJ, 5) In deze review waren studies betrokken die teruglopen tot in de jaren ’70, toen de richtlijnen om vet te vermijden ontwikkeld werden.

Let wel: de review meldt dat transvetten wel met alle bovengenoemde aandoeningen in verband staan.

Niet alle vetten zijn hetzelfde

Richtlijnen zouden het onderscheid moeten maken tussen transvetten en andere vetten. Het betekent niet dat we ongelimiteerd volle zuivel moeten gaan eten en overal boter in moeten stoppen, zodat de focus de andere kant op slaat maar nog steeds op één nutriënt gericht is. In zuivel zitten bijvoorbeeld geen vezels. Wel zijn enkele porties volle zuivel tussendoor een goede aanvulling en houden ze ons vol en verzadigd.

Volle melk vs. magere melk

Als je een melkdrinker bent zijn er ook goede redenen om op de volle melk over te gaan. Bovenste onderzoeken betreffen alle zuivel, dus ook de melk. Volle biologische melk bevat nog vetzuren, eiwitten en enzymen en is niet afkomstig van dieren die en masse moeten produceren en de nodige antibiotica in hun lijf hebben. Van volle biologische melk van gezonde, vrije grasgevoerde dieren mag je verwachten dat er calcium, vetzuren, enzymen, eiwitten, vitamine D, A, E en K in zit. Dat is bij magere melk wel anders. De snelle manier om magere melk te maken is om de volle melk in een centrifuge te plaatsen. Door het centrifugeerproces worden vetzuren uit de melk verwijderd.

Het vreemde is dat de overgebleven melk blauwachtig en waterig is en een kalkachtige smaak heeft. De magere melk in het pak ziet er toch wit uit en smaakt ook anders.

In rauwe melk van de koe, geit en schaap zit een enorme nutriëntrijke lading en de drank kan een rijk darmmicrobioom tot stand brengen. 6 (zie ook Colostrum, eerste hulp bij lekkende darm). Daarentegen zeggen experts ook dat rauwe melk kan leiden tot infecties door ongewenste bacteriën. Dit type melk vermindert trouwens niet de symptomen van een lactoseintolerantie. 7


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!