Fibromyalgie en pijn: Deze 2 antioxidanten bestrijden pijn krachtiger dan chemische pijnstiller

OEDGEZOND.INFO

Oxidatieve stress leidt tot mitochondriale disfunctie, en dit speelt een grote rol bij fibromyalgie en chronische vermoeidheid.  Twee antioxidanten veranderen de mitochondriale functie en bestrijden zo krachtiger pijn en andere klachten dan een chemische pijnbestrijder, blijkt uit studie.  

[envira-gallery id=”8835″]

Rijstolie en resveratrol krachtiger dan pijnbestrijder

Veel recente studies laten zien dat oxidatieve een rol speelt bij de pathofysiologie van fibromyalgie en chronische vermoeidheid. Aan de hand hiervan is ook mitochondriale disfunctie bij FM-patiënten gezien. Sterke antioxidanten veranderen de mitochondriale functie, en zo de klachten. De combinatie rijstolie en resveratrol blijkt succesvol de symptomen te verlichten. Rijstolie verbetert de werkzaamheid van resveratrol. De twee antioxidanten deden het beter dan Lyrica (stof: pregabaline).

Antioxidanten en de mitochondriale functie

Dat oxidatieve stress een rol speelt in de pathofysiologie van fibromyalgie, is ruim aangetoond. Ook is vastgelegd wat de rol is van de mitochondriën bij een oxidant disfunctie. Zo verandert een tekort aan coenzym Q10 (CoQ10) de mitochondriale functie en respiratoire processen, wat leidt tot toegenomen ROS (reactive oxygen species). 1 2 3 4 Q10 is een essentiële elektronendrager binnen de mitochondriale respiratoire keten.

Mitochondriën zijn organellen binnen de cellen –ook wel energiefabriekjes van de cellen genoemd- die energie winnen door oxidatie en verbranding van voedingsstofmoleculen, zoals bijvoorbeeld voedingsstofmolecuul ATP (adenosine trifosfaat). ATP is dan weer de brandstof voor activiteiten binnen de cel. De mitochondrie is nodig om zuurstof te gebruiken om energie uit voedingsstofmoleculen te kunnen halen. Belangrijkste doelen zijn ATP productie (door ademhaling) en regulatie van de celstofwisseling. Wanneer mitochondriën niet goed functioneren, is het moeilijker om zuurstof te gebruiken voor de winning van energie uit voedingsstofmoleculen.

Duidelijke afname van fibromyalgie klachten

fibromyalgie

Een groep Braziliaanse onderzoekers keek naar de uitwerking van twee andere antioxidanten op fibromyalgiesymptomen: rijstolie (rice bran oil) en resveratrol. Ze vergeleken dit met pijnbestrijder Lyrica (pregabaline). Hiervoor werden muismodellen met fibromyalgie gebruikt. 5

De combinatie rijstolie/resveratrol zorgde voor een duidelijke afname van:

 •  allodynie (pijnlijke ervaring bij een niet-pijnlijke prikkel)
 • thermale hyperalgesie
 • depressie

De combinatie resveratrol en rijstolie deed hierin niet onder voor pregabaline, en kwam zelfs sterker uit de bus.

De antinociceptieve werking van antioxidanten is al eerder gebleken uit diverse klinische testen (zoals van melatonine, 6) en in diermodellen met neuropathie 7 en ontstekingspijn.8 Naast het antinociceptieve effect bestrijden antioxidanten ook de vermoeidheid en reduceren ze de reactionaire angst die bij fibromyalgiepatiënten aanwezig is. 9

Resveratrol (RSV) is een polyfenol die als defensieve molecuul fungeert tegen stress en verwondingen bij planten 10 en ook krachtige farmacologische effecten laat zien. 11

RSV wordt uit verschillende bronnen gewonnen, maar vooral uit druiven en opmerkelijk genoeg werkt deze polyfenol als:

 • Antioxidant 12
 • Ontstekingsremmer 13
 • Antinociceptief 14

En beschermt het

Rice bran olie is een natuurlijk product en een rijke bron van vitamine E (tocoferol en tocotrienol) en derivaten van antioxidant oryzanol. 18

Aangetoond is dat de olie beschikt over de volgende kwaliteiten

 • Antioxidant 19
 • Immunomodulator 20
 • Ontstekingsremmer 21
 • Remmend middel bij kanker 22
 • Neuroprotector 23

Door resveratrol te combineren met rijstolie nam het therapeutisch effect van RSV toe. De toegediende RSV was 100 mg/kg en bij rijstolie was dit 10 mL/kg.

Resveratrol doet nog meer: het voorkomt een vette lever aan, halveert tumoren, regenereert het lichaam en herstelt de darmflora.

De stof zit in onder meer in blauwe druiven, blauwe bessen, andere bessen, donkere chocolade, itadoori thee, pistachenoten.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share