Voeding en kruiden als krachtige inzet bij chronische ontsteking!

Bepaalde stoffen uit voeding en kruiden zijn net zo effectief gebleken als chemische ontstekingsremmers. Ontsteking is een risicofactor voor chronische ziekte. Als je gezond wilt blijven, kun je de effecten absoluut verminderen. Voeding en kruiden zijn een belangrijke sleutel. In dit artikel: Top voeding en kruiden met ontstekingsremmende bestanddelen.

Chronische ontsteking, indicator voor ziekten

Als je een hartaandoening hebt, hoge bloeddruk, bacteriële of virale infectie, osteoporose, artritis, candidiasis of acne, dan kun je ook chronische lage graad ontsteking hebben. Heb je een aantal aandoeningen tegelijk, dan is de kans groot dat er ontsteking speelt.

Ontsteking wordt al duizenden jaren erkend als indicator voor ziekten. Aurelius Celcus beschreef de lichamelijke symptomen van ontsteking al in de eerste eeuw na Christus. Hij noemde roodheid, hitte, zwelling en pijn. In 1908 ontvingen de wetenschappers Elie Metchnikoff en Paul Ehrlich een Nobel Prijs voor hun ontrafeling van de pathogenese van ontsteking.

Sinds de laatste jaren speelt ontsteking een grote rol in veel chronische ziekten, waaronder cardiovasculaire aandoeningen, kanker en diabetes. 1 2 Ook melden dermatologen dat acne onder volwassenen rondgaat als een epidemie. De Westerse manier van eten is een grote bijdrager en bevordert ontstekingsprocessen.

Immuunsysteem faalt bij chronische ontsteking

Chronische ontsteking is een lichamelijke reactie op een of meer factoren: voeding, giffen, infectie, stress en leeftijd. Wanneer er niets aan gedaan wordt genereert de ontsteking een reeks nadelige reacties die de cellen beschadigen en uiteindelijk symptomen van ziekte veroorzaken. Chronische ontsteking is een falen van het immuunsysteem van het lichaam, en wanneer deze conditie doorgaat zet het een aantal defensieve responses vrij zoals leukocyten proliferatie, angiogenese, oxidatieve reacties, weefselschade. Dit alles verstoort de normale functie van cellen. 3

Je kunt zelf een hoop doen om ontsteking terug te dringen door stress te verminderen, suiker en bewerkte voeding te elimineren en voldoende beweging en zon te krijgen. En we kunnen gebruik maken van het gegeven, dat sommige voeding en kruiden sterke ontstekingsremmende bestanddelen bevatten.

Want voeding is een krachtige sleutel

In de loop der tijd zijn er heel wat artikelen en onderzoeken op deze blog gezet, over de ontstekingsremmende werking van voeding en kruiden. In dit artikel vind je hier een handig overzicht van!


In Top 16 natuurlijke en krachtige pijnstillers bij chronische pijn, vind je nog veel meer voeding, kruiden en tips


Uien

Uien bevatten veel vitamine C en andere antioxidanten. Vitamine C is een krachtige ontstekingswerende stof, en zit in grote hoeveelheden in uien. Bekend is dat deze vitamine de weerstand verbetert. Uien stimuleren de productie van interferons zoals TNF-α en IL-12 en dit bevordert fagocytose. De scherpe groente verbetert ook de activiteit van natuurlijke killer cellen. Dit maakt ons immuunsysteem dan weer sterker tegen allerlei infectieuze indringers.

Interferons zijn natuurlijke eiwitten die in de cellen van het immuunsysteem worden afgescheiden na contact met virussen, bacteriën of schimmels. Fagocytose is de vernietiging door een cel van schadelijke bestanddelen die in het levend weefsel zijn binnengedrongen.

Uien zijn ook een rijke bron van quercetine, een ontstekingsremmende antioxidant en een natuurlijke histamine. Quercetine dringt niet alleen ontsteking en oxidatieve stress terug, maar kalmeert ook en helpt bij slapeloosheid. 4, 5, 6, 7 

Zure kersen, het meest ontstekingsremmend van alle voeding

Wat betreft kersen, moet je de zure hebben! Op zure kersen als pijnstiller kun je vertrouwen, dankzij de antocyaninen, de fyto nutriënten die kersen hun rode kleur geven. Ze blokkeren ontstekingen en remmen pijnenzymen af, net als aspirine en andere anti-ontstekingsmiddelen. Kersen hebben zelfs de meest ontstekingswerende bestanddelen van alle voeding. Ook werken ze gunstig bij diabetes.

De antocyaninen verlagen samen met de cyanidinen de kans op darmkanker, verminderen kanker gerelateerde pijn en andere chronische pijn.

Voor 25 mg antocyaninen eet je 20 (100 gram) kersen. De antioxidant-activiteit van anthocyaninen uit kersen is superieur ten opzichte van vitamine E bij een concentratie van 125 mg/ml. De COX remmende activiteiten van anthocyaninen zijn zelfs vergelijkbaar met die van ibuprofen en naproxen.

Dit type anthocyaninen (1 en 2) zitten ook in frambozen. Frambozen en kersen bevatten de grootste hoeveelheid, namelijk 24 mg en 25 mg/100 gram.

Anthocyaninen 1 en 2 zitten niet in blauwe bessen, cranberries en andere bessen. Verse kersen verlichten een breed scala van ontstekingspijnen. Kersen bevatten ook een type bestanddeel dat handelt als een super oxide dismutase (SOD); dit is een krachtige enzym en cellulair antioxidant.

Testen tonen dat een portie van zure kersen uit pot of blik gelijk staat aan 1.41 gram aspirine, dit is meer dan in zure kersensap zit. Dit indiceert dat kersen in hun hele vorm het meest potent zijn. 8
Natuurlijk kun je kersen ook in extract krijgen: in poedervorm of capsules.

Radijs

In radijs zit een unieke molecuul, indol-3-carbinol (13C). Deze molecuul zit in de hele crucifere familie -ook in bloemkool- en remt ontstekingen door ontstekingsmediatoren in het bloed –die verantwoordelijk zijn voor ontstekingssymptomen- een halt toe te roepen. 10, 11 Bekende ontstekingsmediatoren zijn bijvoorbeeld histamine en interleukine.

Radijsjes verbeteren zodoende huidaandoeningen zoals acne, dermatitis, psoriasis en verminderen pijn en zwelling. De aanwezige sulforafaan is eveneens ontstekingsremmend.

Kurkuma

Kurkuma heeft zijn ontstekingsremmende werking te danken aan curcumine. Kurkuma vermindert de TNF-a spiegel (ontstekingsmarker), de hoeveelheid interleukine-8 (IL-8), en creatine kinase. Een dagelijks kurkumaextract van minimaal 80 mg kan dit al bewerkstelligen. 12 Curcumine verlicht pijn beter dan de voorgeschreven pijnstiller diclofenac. 13

Bij ontstekingsziekten zoals artritis, tendinitis en auto immuunziekten helpt een product met 400-600 mg kurkumaextact, wanneer deze 95% curcuminoïden bevat. Kurkuma en curcuminoïden worden goed geabsorbeerd met zwarte peper. De uitwerking wordt na 8 weken duidelijk.

Gember

Gemberextract blijkt een geschikte vervanger voor NSAID’s te zijn (ontstekingsremmende geneesmiddelen). Je kunt gemberextract in tinctuur, capsule, thee, poeder en olie krijgen, maar capsules leveren het meest voordeel. En voor het grootste effect moet je de puurste vorm hebben. Dagelijks twee keer een capsule met 255 mg sorteert binnen een periode van 6 weken effect. Gemberthee heeft nauwelijks effect.

Een paar eetlepels met geraspte gemberwortel vermindert pijn met 25%.

Ook bij osteoartritis treden dankzij gember al snel verbetering op: dit bleek bij het gebruik van een transdermale patch met gember, na 7 dagen. Orale inname stabiliseert de ontstekingsbevorderende cytokinen IL-6en TNF-a. Dit effect werd bereikt met 340 mg per dag. Een gel met 4% gemberwortel verzacht de pijn net zo als een NSAID-gel bij osteoartritis.

14, 15, 16, 17 

Voeding met sulforafaan

Crucifere groenten bevatten veel sulforafaan en de gezondheidsvoordelen zijn hiervan ruim bekend. Sulforafaan ondersteunt de natuurlijke afweer van het lichaam tegen oxidatieve stress. Ook bestrijdt de stof ontsteking en DNA schade. Sulforafaan is een van de belangrijkste redenen crucifere groenten zo gezond zijn. Het is een zwavelrijke chemische stof die een gen route activeert bij dieren en mensen, Nrf2. Als Nrf2 geactiveerd wordt door sulforafaanrijke voeding zet dit belangrijke gezondheidsbevorderende mechanismen in werking: ontsteking wordt geremd, bescherming tegen oxidanten verbetert, en we kunnen ontgiften.

Broccoli(sprouts)

Broccoli bevat veel vitamine C en calcium. Gewone broccoli is goed bij oogontsteking. Stoom je broccoli, zodat je het goed verteert en de voedingsstoffen in tact blijven. Broccoli en in meerdere mate broccolisprouts, kunnen hoge concentraties chemicaliën uit ons lichaam filteren.

Boerenkool
Boerenkool is ook zo’n crucifere groente, dus zit ook vol sulforafaan. Behalve sulforafaan bevat deze Hollandse wintergroente veel vitamine A, C en K, mangaan. (ADH/per kop resp. 206%, 134%, 684%, 26%) Per kop zitten er 121 mg omega 3-vetzuren in. Zowel de omega-3 vetzuren als de mangaan zijn ontstekingsremmend. 18 

Witlof
Is lid van de cichoreifamilie en de cichoreifamilie is dan weer verwant aan de composietenfamilie (waartoe ook de paardenbloem, mariadistel, artisjok en alsem horen). Witlof bevat inuline, esculine, monoterpenen, sesquiterpenen, coumarinen, flavonoïden en vitaminen. Deze bittere groente heeft niet alleen antibacteriële eigenschappen, maar is ook ontstekingsremmend. 19  Werkt gunstig bij diabetes (stimuleert de GLP-1 productie) en een verhoogde hartslag.

Deze groente heeft nog een ander voordeel: het bevordert een goede nachtrust.

Witlof bevat ook veel van de ontstekingsremmer salvestrol. Een zogenoemde bitterstof met belangrijke kwaliteiten, ook bij kanker. Bitterstoffen vallen onder de polyfenolen en worden alleen binnen kankercellen geactiveerd, als ze daar met een bepaald enzym in contact komen (CYP1B1). 20 . Resveratrol is ook een salvestrol, waar we regelmatig iets over horen (wijn, druivensap). Salvestrol zit ook in olijfolie en in cranberries.


Andere voeding met salvestrol:
Groenten: broccoli, kolen, boerenkool, spruitjes, bloemkool, spinazie, snijbieten, sla, waterkers, groene bonen, tuinerwten, artisjok, rode en gele pepers, selderij, avocado, pompoen, komkommer, meloen.
Kruiden: peterselie, salie, rozemarijn, tijm, basilicum, paardenbloem, mariadistel, rooibos, kamille en munt.
Fruit: al het rood fruit (druiven, bessen, cranberries) en appels, peren, ananas, mango’s.


Granaatappel en granaatappelsap

Het medisch journal Atherosclerosis publiceerde een studie waaruit bleek dat granaatappel niet alleen de eigenschappen heeft dat het atherosclerose voorkomt, maar dat het fruit dit ook terugdraait. Atherosclerose staat ook wel bekend als aderverkalking. De grootste gevolgen van aderverkalking zijn coronaire hartziekten: hartinfarct, angina pectoris, herseninfarct en hersenbloeding. Atherosclerose is een ziekte van de grote en middelgrote slagaders (arteriën), waarbij er sprake is van een ontstekingsproces wat gekarakteriseerd wordt door de ophoping van vet, macrofagen, bindweefsel en gladde spiercellen in de vaatwand. Deze ophoping in de vaatwand kan leiden tot een vernauwing van aderen.

Granaatappel zorgt van vermindering van chemotactisch proteïne-1, een chemische boodschapper die in verband staat met ontstekingsprocessen binnen de aderen en ook voor vermindering van lipide accumulatie in de hartspier, infiltratie van macrofagen in de hartspier, vergroting van het hart, ECG abnormaliteiten.

Granaatappelsap heeft in hoge anti-oxidatieve eigenschappen en Is eveneens ontstekingsremmend. Ook vermindert het de oxidatie van onverzadigde vetzuren tot transvet zuren (wat leidt tot beschadiging van celmembranen). Dit is gunstig voor diabetes 2 patiënten.

Een van de polyfenolen in de granaatappel is punicalagine, deze kan neuro ontstekingen behandelen. Granaatappelsap is nuttig bij elke soort ontsteking. Bovendien werkt deze exotische vrucht preventief bij Alzheimer.

21, 22, 23, 24, 25, 26

Olijfolie

Olijfolie is een veelzijdig (medicinaal) inzetbaar huismiddeltje, maar het is wel verrassend dat de olie ontstekingspijn in het hele lichaam verlicht. De oleocanthal uit olijfolie is zelfs net zo effectief als ibuprofen. Oleocanthal blokkeert namelijk de productie van de ontstekingsenzymen COX1 en COX2, net zoals dit doen. 27 28 29

Hennepolie

Hennepolie bevat veel omega 3-vetzuren, waarvan bekend is dat ze elke soort ontsteking indammen. Ook zit er in hennep olie GLA (gamma linoleenzuur), die ook in veel zaadoliën gevonden wordt. Diabetespatiënten kunnen dankzij deze vetzuren de symptomen redelijk onder controle houden. 30  GLA is een gunstig omega-6 vetzuur en zit ook in teunisbloemolie, spirulina, primrose olie, borage olie en zwarte bessenzaadolie. Met behulp van de vitamine B en B3, zink en C wordt GLA omgezet in prostaglandines. Heel gunstig, want prostaglandines remmen ontsteking.

Ontstekingen en zink

Veel leeftijd gerelateerde immuundefecten, zoals chronische ontstekingen, gaan gepaard met een verlaagde zinkstatus. Ook bij een ontstekingen op de huid, zoals acne, speelt dit een rol. Zink beïnvloedt de wijze waarop het immuunsysteem reageert op stimulatie bij ontstekingen. Een tekort leidt tot toename in de ontstekingsresponse van de cellen en disregulatie van ontstekingscytokine IL-6. Kortom: de cellen produceren meer ontsteking. 31

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat men voldoende zink binnenkrijgt en vooral ouderen hebben kans op een zinktekort, omdat hun lichaam minder goed zink absorbeert.

Zinkrijke voeding: Oesters, rund, lam, tarwekiemen, spinazie, pompoenzaden, cashewnoten, cacao, varkensvlees, kip, bonen, champignons.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!


© 2016, GoedGezond.