Voor de lekkerste koffie gebruik je.. bevroren koffiebonen

OEDGEZOND.INFO

Als je een echte koffieliefhebber bent, maal je thuis waarschijnlijk zelf de koffiebonen. En als dat zo is, moet je echt even verder lezen. Onderzoekers hebben een simpele manier bedacht om de smaak te maximaliseren: namelijk door bevroren koffiebonen te gebruiken.

Bevroren koffiebonen, de lekkerste koffie

Onderzoekers hebben een eenvoudige manier bedacht om de smaak van onze favoriete (ochtend)drank te maximaliseren. En het kon niet simpeler zijn: je hoeft alleen maar te malen met bevroren koffiebonen.

Nu bewaar je je bonen misschien al in de diepvries of koelkast om de versheid te behouden, maar volgens de onderzoekers van de University of Bath is er nog een goede reden om koude bonen te gebruiken.

Gelijkvormige maling, fijnere koffiedeeltjes

Als de bonen nog koud zijn bij het malen, ontstaat er een meer gelijkvormige maling van de fijnere koffiedeeltjes. Dit zorgt voor een betere extractie van de smaakcomponenten.

Chemist Christopher Hendon zegt: “je moet een maling hebben met het kleinste verschil tussen het grootste en het kleinste deeltje. Als je een fijne maling hebt, dan wordt de smaak in bovenwaartse richting geëxtracteerd.”

Of die uitleg nu helemaal te begrijpen valt….het maakt niet uit: voor een nog lekkerder kopje koffie is dit het proberen waard.

Hendon en zijn team experimenteerde met temperaturen van koffiebonen in het lab: van kamertemperatuur tot – 196°C. Ze ontdekten dat hoe kouder de boon, des te consistenter en fijner de maling was.

Uitgesproken smaak

Volgens Hendon geeft dit een meer uitgesproken smaak en hoef je minder lang te malen. Ook krijg je meer koffie uit dezelfde bonen.

Jammer genoeg hebben niet veel van ons vriezers die tot–196°C bevriezen. Maar het principe staat: hoe kouder de bonen, des te beter de smaak en consistentie. En het tegenovergestelde geldt natuurlijk ook: warmere bonen geven een mindere smaak en consistentie.

De smaak die ontstaat bij het maken van koffie staat in direct verband met de grootte van de gemalen koffiedeeltjes, waarbij water de smaak sneller uit fijnere deeltjes trekt. En dit proces doet ertoe.

“Het verandert de smaak, omdat subtiele veranderingen in de grootte en verdeling van de deeltjes een groot verschil maken in de extractiesnelheid,” aldus Hendon.

We kunnen koffie dus efficiënter gebruiken op deze manier. Volgens Hendon kan dit een grote impact hebben voor de industrie: steeds meer mensen willen koffie van goede kwaliteit drinken en zijn bereid om nieuwe dingen te proberen.

Koffie veroorzaakt geen kanker, hete drankjes mogelijk wel

Koffie neemt een prominente plaats in de maatschappij in. En waar zouden we zijn zonder een goed bakje koffie? Het maakt ons productiever, maar wel met een beperkte duur. Als je bijvoorbeeld een paar nachten kort slaapt, helpt koffie je er 2 dagen qua alertheid doorheen, maar op de 3e dag is het gebeurd met dit effect. 1 En wat je ook doet, drink je koffie niet te heet. Volgens het laatste onderzoek veroorzaakt koffie geen kanker, maar kunnen hete drankjes wel kanker veroorzaken –aan de slokdarm. 2, 3


Deze tip komt van koffieblog

Wist je al dat melk niet thuishoort in koffie die serieus wordt geproefd? Melk heeft namelijk invloed op de smaak van koffie. Verder hoor je koffie met weinig body altijd zwart te drinken. Koffie met veel body overleeft de toevoeging van melk daarentegen wel. Gebruik dus nooit melk bij het koffieproeven. Op koffieblog vind je nog veel meer tips.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!