Wat je echt moet weten als je koolhydraatarm gaat eten

Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt ons vandaag het een en ander over de do’s en don’ts van een koolhydraatarm dieet, en geeft hiermee weer een aantal handige tips!

Let jij op je inname van koolhydraten? Veel mensen eten tegenwoordig koolhydraatarm. Vraag jij je af of dit wel verstandig is? Dat hangt er vanaf hoe je het aanpakt. Voor sommige mensen betekent koolhydraatarm eten het schrappen van zoveel mogelijk koolhydraten, voor anderen betekent het slechts het weglaten van wat ongezonde tussendoortjes. Hoe je het ook aanpakt, er zijn wat dingen die je moet weten voordat je koolhydraatarm gaat eten.

Je kunt niet alle koolhydraten vermijden

Koolhydraten zitten in veel voedingsmiddelen, dus een voedingspatroon zonder koolhydraten is bijna onmogelijk. Alle koolhydraten uit je voeding schrappen is gelukkig ook niet nodig en zelfs gevaarlijk. We hebben immers koolhydraten nodig voor het functioneren van onder andere onze spieren en hersenen. De meeste mensen eten helaas te veel koolhydraten, vaak zonder dat ze het weten.

Dit komt onder andere door de grote hoeveelheden bewerkte producten die wij eten. Deze bevatten vaak zonder dat we het doorhebben veel koolhydraten. Zelfs soep in blik en barbecuesaus zitten vol met koolhydraten terwijl je dat niet verwacht. Het is daarom verstandig om alles uit pakjes, blikjes en zakjes te vermijden en natuurlijk te gaan eten. De sleutel blijft dat je niet meer koolhydraten gaat eten dan je er verbruikt. Een overschot aan koolhydraten wordt namelijk opgeslagen als vet, met als gevolg gewichtstoename.

Je bloedsuikerspiegel wordt stabieler

Als je veel koolhydraten eet, schiet je bloedsuikerspiegel snel omhoog, maar je lichaam wil de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk weer normaliseren. Dit proces kan leiden tot snelle stijgingen en dalingen. Die schommelingen resulteren weer in een vermoeid of juist een hyper gevoel. Daarnaast zorgen ze voor eetbuien, waardoor je aankomt in gewicht. Het is dus belangrijk om je koolhydraatinname in de gaten te houden.

Zorg ervoor dat je voeding voornamelijk bestaat uit gezonde vetten (40- 60%) en eiwitten (20-40%). Deze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. De overige 10-30% van je voeding kan uit koolhydraten bestaan. Als je wilt afvallen (rondom je buik) komt dit neer op tussen de 50 en 150 g aan koolhydraten per dag.

Wat veel mensen niet weten is dat je eigenlijk al voldoende koolhydraten binnenkrijgt als je genoeg groente en fruit eet. Eet daarom elke dag voor dat je minimaal 400 gram groente en 1 stuks fruit eet.

Vul dit aan met langzame koolhydraten uit quinoa, zoete aardappel, havermout en peulvruchten. Koolhydraatarm eten is dus goed voor je, maar sla er niet in door.