Effect probiotica op brein: 1 darmbacteriesoort keert sociaal gedrag autisme om

Eén bekende darmbacteriesoort blijkt het sociale gedrag om te keren dat kenmerkend is bij autisme (ASS). Probiotica brengt snel veranderingen in breinactiviteit, connectiviteit en gedrag. Een lactobacillus-soort vergroot sociale vaardigheden en interesse in sociale nieuwigheden, meldt Cell Press.


Dat probiotica een uitgesproken effect op het brein hebben, blijkt in toenemende mate

Invloed van darmflora op brein

Het is inmiddels een bevestigd gegeven dat emotionele en cognitieve gemoedstoestanden, zoals bijvoorbeeld stress, veranderingen in de werkzaamheid van de darmen veroorzaken. Zoals we in de afgelopen tijd hebben kunnen lezen, komen er steeds meer studies die aantonen dat de darmen ook de hersenen beïnvloeden. Sommige studies hebben veranderingen in de darmen gelinkt aan veranderingen in gedrag, emotie en zelfs voedingskeuze.

Yoghurt-bacterie: minder angstgevoelens, betere connectiviteit

Zelfs het eten van simpele yoghurtbacterie heeft uitgesproken positieve effecten op het brein. Toen depressieve patiënten tijdens een onderzoek (2013, University of California) een probiotica uit yoghurt –onder andere de Lactobacillus bulgaricus- toegediend kregen via een supplement, toonden fMRI scans de werkzaamheid aan.

De conclusie was: ‘De resultaten laten zien dat probiotica uit yoghurt daadwerkelijk de manier kan veranderen waarop het brein op de omgeving reageert.’

Minder angstgevoelens

Bij patiënten die een maand lang 2x per dag probiotica aten, waren er minder angstgevoelens. In de insula en somatosensorische cortex (breingedeelten die emotie en sensatie reguleren) was de activiteit afgenomen. Ook was er een betere connectiviteit te zijn tussen prefrontale cortex (cognitie) en emotie- en sensatie gerelateerde regio’s.

Je bent wat je eet

Studieauteur Kirsten Tillisch (University of California) van het onderzoek, destijds gepubliceerd in Gastroenterology:

“Veel van ons hebben yoghurt in de koelkast staan, en we eten dit misschien omdat we het lekker vinden, voor de calcium of omdat we denken dat het op andere manieren voordeel voor onze gezondheid biedt. Onze bevindingen indiceren dat bepaalde inhoud van yoghurt daadwerkelijk de manier verandert waarop ons brein op de omgeving reageert. Als we de implicaties van dit werk in overweging nemen, krijgen de oude gezegden ‘je bent wat je eet’ en ‘onderbuikgevoel’ een hele nieuwe betekenis.”  Meer over dit onderzoek van Kirsten Tillisch lees je in: Probiotica: de nieuwe prozac?


Andere onderzoeken van de afgelopen tijd:

 Hoe (en welke) probiotica stemming, gedrag en voedingskeuze beïnvloeden

 Darmbacteriën en hersengezondheid, uitleg neuroloog

 Veranderingen in onze manier van denken door de darmflora

 Gezonde darmbacteriën = gezond gedrag

 Darmbacteriën en eetgedrag

Probiotica keert ASS-symptomen om, door 1 darmbacteriesoort

Deze maand kwam ook het bericht dat onderzoekers er in geslaagd zijn om autisme gerelateerde neurologische stoornissen om te keren bij muizen, door simpelweg 1 darmbacterie-soort aan hun voeding toe te voegen.

Obesitas moeder, ontwikkelingsstoornissen kind

De onderzoekers van de Baylor University College of Medicine deden de studie op basis van het gegeven dat het nageslacht van obese moeders een hoger risico heeft op het ontwikkelen van neuro-ontwikkelingsstoornissen zoals autisme.

Om de link tussen obesitas van de moeder en gedragsstoornissen te onderzoeken, werden 60 vrouwelijke muizen in twee groepen gedeeld. Sommige muizen kregen 8 weken lang vetrijke voeding, andere kregen een regulier dieet. Vervolgens werd er nageslacht geproduceerd met mannelijke muizen die hun hele leven een regulier dieet volgden.

Vetrijke voeding en antisociaal gedrag

Het nageslacht van de muizen die vetrijk aten toonden sociale gebreken, waaronder symptomen van autisme. Ze waren minder sociaal dan hun soortgenoten en waren niet zo opgetogen tijdens ontmoetingen met nieuwe muizen. Ook lieten ze angst en herhaalgedrag zien.

Volgens de onderzoekers kan dit betekenen dat er een link is tussen vetrijke voeding en antisociaal gedrag. In de wetenschap staat zo’n link bekend als de darm-brein as.

Darmbacterie L. reuteri maakt knuffelhormoon aan

L. reuteri stimuleert de aanmaak van het ‘knuffelhormoon’ en vergroot de sociale capaciteiten en interesses.

Opvallend was dat de muizen die afkomstig van obese moeders waren, in extreme mate tekort hadden aan één bacteriesoort: Lactobacillus reuteri. L. reuteri heeft de functie om de aanmaak van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine te stimuleren. Oxytocine speelt een cruciale rol bij sociaal gedrag, gevoelens van welzijn en liefde.

De onderzoekers vermoedden dat de afname van L. reuteri in het darmmicrobioom van het muizennageslacht verantwoordelijk is voor de sociale stoornissen.

Om dit te testen voegden ze L. reuteri toe aan het drinkwater van de jonge knaagdiertjes. De uitkomst was interessant:

“Opmerkelijk genoeg, verbeterde de behandeling met L. reuteri de sociale capaciteiten en interesse in sociale nieuwigheden bij het nageslacht.”

Tegelijkertijd zorgde het drinken van water met L. reuteri niet voor verandering in sociaal gedrag bij muizen met moeders die regulier aten, omdat hun darmmicrobioom al in royale mate L. reuteri bevatte.

De toevoeging van L. reuteri behandelde geen angst en herhaalgedrag, wat suggereert dat de toevoeging wel de autisme gerelateerde stoornissen behandelt, maar niet de andere gedragsstoornissen.

“We stellen voorzichtig voor dat een zorgvuldig geselecteerde combinatie van probiotica nuttig kan zijn als eventuele non-invasieve behandeling voor patiënten met neuro-ontwikkelingsstoornissen zoals ASS,” aldus het onderzoeksteam.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!