Sterk resultaat probiotica en yoghurt bij vette lever en leverkanker - www.goedgezond.info

Sterk resultaat probiotica en yoghurt bij vette lever en leverkanker

OEDGEZOND.INFO
Publicaties laten weten dat probiotica een uitgesproken sterk resultaat op de lever hebben, en preventief werken bij leverkanker. Ook zijn ze inzetbaar bij een vette lever en verlagen probiotica uit yoghurt de BMI en visceraal vet.

Probiotica en effecten op de lever

Probiotica, onder andere uit yoghurt en gefermenteerde voeding, blijken de strijd te kunnen aangaan met leverkanker. Het menselijk lichaam zit vol bacteriën en zo ook de darmen. Probiotica worden ook wel de ‘goede’ bacteriën genoemd. Ook suggereert een nieuwe studie dat yoghurt met probiotica de BMI en insulinespiegels verbeteren en toepasbaar zijn om de kans op leveraandoeningen, waaronder de vette lever, te verlagen. 1

Lager BMI en afname visceraal vet

Zo blijkt Lactobacillus amylovorus voor een afname van het BMI te zorgen. Toen studiedeelnemers dagelijks 200 mg L. amylovorous namen voor een periode van 12 weken, was er een significante afname van lichaamsvet en visceraal vet. Ook bloedsuiker en insuline waren succesvol gemoduleerd. Deze effecten waren bereikt zonder andere dieetmodulaties of beweging. De conclusie was dan ook: ‘L.amylovorous vermindert lichaamsvet, voorkomt het metabool syndroom en verbetert de markers die in verband staan met de vet- en suikerstofwisseling zonder bijwerkingen.’ 2

Deze gegevens hebben belangrijke implicaties voor de behandeling en preventie van een vette lever.

Het aantal mensen met een non-alcoholic vette lever stijgt wereldwijd. Deze aandoening kan leiden tot leverfibrose en –cirrose. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de vette lever in verband staat met veranderingen van de samenstelling van de bacteriën in de darmflora, en met een lekkende darm. Modulatie van de darmflora door middel van probiotica is een veelbelovende strategie bij darm- en leveraandoeningen.

300 Mg yoghurt per dag

Ook de inname van 300 gram yoghurt per dag met Lactobacillus acidophilus en Bifidobacteria, voor een periode van 8 weken, zorgde voor een afname in lichaamsgewicht, BMI en insuline.
Andere bevindingen tonen dat probiotica een gunstige rol spelen bij het verminderen van gastrointestinale ontsteking en dat ze darmkanker voorkomen. Tevens suggereren de data dat probiotica de groei van levertumoren afremmen. 3

Blokkering van tumorgroei

Doordat probiotica angiogenese blokkeren, neemt de tumorgroei in de lever af. Angiogenese is het proces waarbij tumoren nieuwe bloedvaten worden vormen, uit al bestaande bloedvaten. Muismodellen met hepatocellulair carcinoom (HCC, de meest voorkomende vorm van leverkanker) hadden na voeding een afname van 40% in tumorgrootte en een afname van 52% in de groei van nieuwe bloedvaten.
De probiotica zorgden ook voor een toename van ontstekingsremmende bacteriën en metabolieten in de darmen van de behandelde muizen, wat deels verantwoordelijk is voor de blokkering van tumorprogressie. De onderzoekers maakten gebruik van probioticaformule ‘Proheb’. 4


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share