Zo funest is fructose voor de hersenen, één voedingsstof keert schade om

Fructose veroorzaakt hersenschade, maar een type vetzuur lijkt de schade om te keren. Een nieuwe studie toont wederom dat fructose de hersenen beschadigt, door breingenen te veranderen. Dit leidt tot een reeks lichamelijke en neurologische ziekten.

Slechter geheugen en leervermogen door fructose

De nieuwe studie betekent alweer slecht nieuws voor zoetekauwen. Dat fructose de hersenen schaadt, is al vaker gebleken. Fructose is natuurlijk aanwezig in fruit en groenten, maar ook in frisdrank en zoete voeding.

Onderzoekers van de University of California gaven een groep ratten 6 weken lang water met fructose (de equivalent van een liter soft drank per dag voor mensen). Samen met soortgenoten die alleen water dronken, werden de ratten in een doolhof gezet. Het kostte de fructose-ratten dubbel zoveel tijd om door het doolhof te navigeren, ondanks dat alle ratten dezelfde training hadden gekregen. Dit suggereert een achteruitgang in het geheugen van de fructose-ratten.

Verandering van honderden hersengenen

De studie suggereert verder dan fructose honderden breingenen verandert, en dat dit tot een grote reeks ziekten leidt. Het goede nieuws is dat een dieet dat rijk aan omega-3 vetzuren is, de schade kan omkeren.

Docosahexaenoïde zuur (DHA)

Diabetes, Alzheimer, hartaandoeningen, ADHD; het zijn allemaal aandoeningen waar we niet op zitten te wachten. En toch kan fructose de breingenen dusdanig beschadigen dat ons Westerse dieet –dat rijk is aan fructose- tot deze ziekten leidt. Maar liefst honderden hersengenen raken beschadigd. Maar het omega-3 vetzuur docosahexaenoïde zuur (DHA) keert de schadelijke veranderingen weer om.

Onderzoeker en senior auteur van de studie Xia Yang:

“DHA verandert niet slechts 1 of 2 genen, maar brengt het hele gen-patroon weer terug naar normaal, wat opmerkelijk is. En we kunnen zien waarom dit effect zo krachtig is.”

DHA zit van nature in de membranen van de hersencellen, maar niet in zo’n grote hoeveelheid dat het ziekten kan afweren.

“Het brein en het lichaam kunnen geen DHA maken; we moeten dit via onze voeding krijgen.”

De synapsen – verbindingen tussen zenuwcellen waar de informatieoverdracht plaats vindt- worden door DHA versterkt en dit verbetert leren en geheugen. Het is rijkelijk aanwezig in zalm, en in mindere mate ook in andere vis en visolie. Verder bevatten walnoten, lijnzaad, vruchten en groenten ook DHA.

Fructose is groot een probleem van deze tijd, omdat het in veel voedingsproducten zit die met fructosesiroop gezoet zijn. Fructosesiroop is een goedkope zoetstof gemaakt van maïszetmeel. Ook in babyvoeding zit fructose en soms fructosesiroop.


Dat fructose in fruit zit, maakt fruit niet minder gezond: in fruit zitten ook andere belangrijke bestanddelen en vezels, waardoor er trage absorptie plaatsvindt. Ons lichaam is er echter niet op gemaakt op de overvloedige toevoer van vrije fructose.


Schadelijk effecten van fructose ongedaan gemaakt

Om de effecten van fructose en DHA te testen, waren de ratten getraind om uit het doolhof te ontsnappen. De dieren werden willekeurig verdeeld in drie groepen. Een groep ratten dronk 6 weken lang fructosewater (a) , overeenkomend met een liter frisdrank per dag. De andere groep kreeg fructosewater plus een DHA-rijk dieet (b) . De derde groep dronk alleen water en kreeg geen DHA (c).

Na 6 weken werden de getrainde ratten in het doolhof gezet. Groep a (alleen fructosewater) was half zo traag tijdens het navigeren door het doolhoof in vergelijking met groep c (alleen water). Hun geheugen was door het fructosewater aangetast. Groep b (fructose plus DHA) presteerde gelijk aan groep c, wat impliceert dat DHA de schadelijke effecten van fructose elimineert.

Ook werden bloedsuiker, triglyceridenwaarden en insulinespiegels van de ratten gemeten. Groep 1 had op alle drie aanzienlijk hogere waarden dan de 2 andere groepen.

Deze resultaten hebben veel betekenis. Verhoogde glucose-, triglyceriden,- en insulinespiegels bij mensen relateren aan obesitas, diabetes en veel andere ziekten.

Genveranderingen

Het team onderscheidde meer dan 20.000 genen in de rattenbreinen en identificeerde meer dan 700 genen in de hypothalamus (het belangrijkste metabole controlecentrum in het brein) en meer dan 200 genen in de hippocampus (reguleert leren en geheugen). Al deze genen waren veranderd door fructose. De geïdentificeerde genen zijn vergelijkbaar met de menselijke genen en reguleren metabolisme, cel communicatie en ontsteking. Onder de ziekten die door de veranderingen in deze genen ontstaan, vallen: Parkinson’s, depressie, bipolaire stoornis en andere neurologische ziekten.

Van 900 geïdentificeerde genen, werden 2 typen (Bgn en Fmod) het meest aangetast door fructose. De andere genen veroorzaken een domino-effect dat op honderden andere genen overslaat.

Aan de hand hiervan concludeert het team dat nieuwe medicatie zich allereerst moet richten op Bgn en Fmod.

Fructose verwijdert complete biochemische groep

Het onderzoek legde ook geheel nieuw detail bloot m.b.t. tot het mechanisme waarmee fructose de genen aantast: fructose verwijdert een biochemische cytosinegroep, of voegt dit toe. De cytosinegroep is 1 van de 4 nucleotiden die DNA opbouwt. (de andere zijn adenine, thymine en guanine) Dit type modificatie speelt een kritieke rol bij de aan- of uitschakeling van genen.

Eerdere studies lieten zien dat fructose de communicatie tussen de hersencellen verstoort en tot een toename van giftige moleculen in het brein leidt. Lange termijn consumptie doet het leervermogen en geheugen teniet.

“Voeding is als een farmaceutisch medicijn dat het brein beïnvloedt,” aldus de studieauteur.

Hij adviseert dan ook om fructoserijke voeding zoals gezoete dranken en toetjes te schrappen.


Andere namen voor fructosesiroop


Glucosestofwisseling en (vette) lever

Fructose fungeert als intermediair in de glucosestofwisseling. Volgens publicaties is er geen biologische noodzaak voor fructose. Wanneer dit op zichzelf geconsumeerd wordt, wordt de stof slecht geabsorbeerd in het spijsverteringssysteem en vrijwel geheel opgeruimd door de lever. Een nauwelijks aflatende toevoer van fructose belast de lever en leidt onder andere tot een vette lever.

Fructose is anders dan glucose (de andere helft van de sucrosemolecule) en wordt middels een ander mechanisme verwerkt. 1 Glucose stimuleert de vrijzetting van insuline, fructose doet dit niet. De meeste cellen hebben maar weinig glut-5 transporteurs (die fructose de cellen in transporteren). Eenmaal in de levercel, kan fructose leiden tot de aanmaak van glycerol.

Veel eetlust, weinig gewichtsverlies

Fructose alleen –gewonnen uit sucrose en als fructosesiroop- heeft tot veel vragen geleid in hoe kinderen en volwassenen hierop reageren. Fructosesiroop zorgt voor een afname van leptine (bij een tekort van dit ‘verzadgingshormoon’ gaat het lichaam zuinig met energie om, waardoor men nauwelijks gewicht kan verliezen) en een toename van postprandiale triglyceriden. Ghreline, het eetlust bevorderende hormoon, wordt niet meer onderdrukt. 1

Fructose wordt voornamelijk in de lever omgezet, en het is niet verrassend dat meerdere studies veranderingen in circulerende lipiden hebben vastgesteld, bij een fructoserijk dieet. 1

Bij kinderen zorgt vrije fructose voor hogere triacylglycerolwaarden. 2  Dit verhoogt het toekomstig risico op cardiovasculaire aandoeningen aanzienlijk. Studies op diermodellen laten consistent hyperlipidemie zien (verhoogd vetgehalte in het bloed).

De stofwisseling van fructose in de lever wakkert de productie van urinezuur aan. Te veel urinezuur leidt tot chronische gewrichtsaandoeningen en hart- en vaatziekten.

Fructose, voeding voor kankercellen

Dat de schadelijke werking van fructosesiroop niet beperkt blijft tot hersenschade en leer- en geheugenproblemen door genen te veranderen, liet een publicatie in Journal Cancer Research eerder dit jaar weten. Dit type suiker voedt kankercellen in redelijk snel tempo. Maar niet alleen fructose is een veroorzaker van problemen.

Hoewel ook tafelsuiker regelmatig in het nieuws komt omdat eveneens funest voor het brein en lichaam is, zijn het vooral fructose en fructosesiroop die een schadelijke uitwerking op hersenen en lijf hebben. De studie in JCR meldde dat fructose tot borstkanker, tumorgroei en uitzaaiingen naar longen leidt. Het snelle tempo waarin dit gebeurt is onthutsend te noemen.

Sterke aandrijver ontstekingsproces

In de studie werden de effecten van zowel sucrose (bestaat uit glucose en fructose) als fructose alleen onderzocht. Beide suikers hadden de vernietigende werking, maar fructose deed de tumoren nog sneller groeien. Fructose drijft het ontstekingsproces nog sterker aan dan glucose. Wat betreft het negatieve effect van tafelsuiker: de onderzoekers trokken de conclusie dat het vooral de fructose in de sucrose is, die de tumorgene processen aanwakkert.