Blauwe bessen: nog gezonder dan je dacht -studie

Hoeveel blauwe bessen eet je per week? Hopelijk meerdere porties; ze zijn namelijk veel gezonder dan je al dacht. Van alle goede dingen die de blauwe bes biedt, zijn sommige gezondheidsvoordelen minder bekend. Zoals bijvoorbeeld de kracht waarmee het kleine besje veroudering afremt.

Blauwe bes: nog gezonder dan gedacht

Het kleine besje is nog gezonder dan men in het algemeen denkt, laat de University of Florida ons weten. Volgens deze net uitgekomen studie weten consumenten wel dat blauwe bessen het hart beschermen en het lichaam beschermen tegen kanker, maar onderschat men de blauwe bes voor het overige. Dat de bessen ook het verouderingsproces vertragen, het zicht en geheugen verbeteren en beschermen tegen verouderingsziekten zoals dementie is minder bekend. 1

Drie porties per week

Dus hoeveel porties eet je per week?  Een bekende Harvard studie uit 2013 liet het duidelijk zien: van de 93.600 vrouwen die 18 jaar lang gevolgd werden, was de kans op een hartaanval 34% minder groot onder hen die de meeste blauwe bessen aten. Advies van de onderzoekers was dan ook: ‘eet ze 3x per week’2

Indrukwekkende hoeveelheid antioxidanten

De blauwe bes is caloriearm, maar levert wel in uitstekende mate vezels, vitamine C, vitamine K, koper en mangaan. Van al het fruit bevatten ze de hoogste concentratie antioxidanten.

De gezondheidsvoordelen van de blauwe bes zijn dus niet zo vreemd. Qua antioxidanten bevatten blauwe bessen een indrukwekkende hoeveelheid polyfenolen, waarvan de meeste anthocyaninen zijn. Anthocyaninen zijn niet alleen ontstekingsremmend, ze staan ook in verband met een toegenomen neuronale signalering. Verder reguleren ze de geheugenfunctie en verbeteren de glucose-opslag in de hersenen. Naast anthocyaninen bevatten ze catechinen, de stoffen die groene thee en matcha zo gezond maken.

Betere hersenfunctie

[envira-gallery id="8979"]

De positieve impact van blauwe bessen gaat al wat langer terug, toen Journal of Neuroscience in 1999 liet weten dat de coördinatie van oudere ratten er behoorlijk op vooruit ging door blauwe bessen en ander fruit. 3 In Journal of Agricultural and Food Chemistry werd in 2010 ontrafeld hoe associatief leren en woordkennis er bij ouderen met sprongen op vooruit gingen, na een 12-weekse suppletie van blauwe bessen. Ook werd er een afname in depressieve symptomen vastgesteld. 4

Beter zicht

De kleine vruchtjes worden ook geprezen omdat ze het zicht verbeteren, met name in de nacht. Britse piloten uit WOII voegden blauwe bessen uit blik aan hun voeding toe, om ’s nachts beter te kunnen vliegen. Deze claims met betrekking tot zicht waren nooit wetenschappelijk bewezen, totdat Journal of Agricultural and Food Chemistry in 2014 illustreerde hoe blauwe bessen normaal zicht terugbrengt na blootstelling aan fel licht. 5

Darmkanker

Een publicatie in American Chemical Society liet weten dat eén antioxidant in het bijzonder –pterostilbeen- pre-symptomen van darmkanker met 57% verminderde, bij ratten. De menselijke equivalent was twee porties of 1,5 kop blauwe bessen per dag. 6

Diepvries of vers

De gezondheidsvoordelen zijn rijkelijk aanwezig, of ze nu vers zijn of uit de diepvries komen. De antioxidantkracht gaat niet verloren door invriezen, dus je kunt het hele jaar door van ze genieten. Dat is ook goed nieuws voor mensen met een smallere beurs, omdat verse bessen prijziger zijn dan diepvries. Biologische bessen bieden nog meer voordelen: ze bevatten nog meer fenolen en anthocyaninen. De bessen van ons aller ‘appie’ zijn wat groter, steviger en sappiger in vergelijking met bessen uit andere supermarkten.

Blauwe bessen lijken een eerstelijns verdediging te zijn tegen verouderingsziekten en veroudering in het algemeen.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!