Curcumine uit kurkuma veelbelovend bij alvleesklierkanker

Curcumine, het actieve ingrediënt uit kurkuma, heeft een zeer gunstig en veelbelovend effect bij alvleesklierkanker: het remt de groei van kankercellen en leidt tot hun celdood, meldt Molecular Medicine Reports. De stof remt de 3 fases van kanker: start, groei en progressie.

Kurkuma veelbelovend bij alvleesklierkanker

Kurkuma komt regelmatig in het nieuws vanwege de krachtige werking op de vetspiegel, vette lever en breinfuncties. Een publicatie in Molecular Medicine Reports 1 laat nu weten dat curcumine een zeer gunstig en veelbelovend effect heeft bij alvleesklierkanker.

In deze nieuwe studie werden de effecten van curcumine getest op cel cyclus arrest en geprogrammeerde celdood (apoptose) van alvleesklier kankercellen. Eerdere bevolkingsstudies legden het verband tussen curcumine en een afname en verbeterde prognose bij bepaalde vormen van kanker.

Apoptose en remming celgroei

De studie heeft onthuld dat curcumine leidt tot een aanzienlijke afname van de celgroei (proliferatie) en tot geprogrammeerde celdood (apoptose, de dood van beschadigde cellen). De resultaten werden bepaald door specifieke moleculaire indicators te gebruiken die de sleutel zijn. Eerst vindt er cel cyclus arrest plaats en vervolgens de dood van de kankercellen.

Alvleesklierkanker meestal laat ontdekt

Deze studie uitkomsten zijn van groot belang. Alvleesklierkanker is een ernstige vorm van kanker, waarbij kwaadaardige cellen gevormd worden in het weefsel van de alvleesklier. Men ontdekt deze kanker meestal pas laat.

De alvleesklier produceert spijsverteringssappen, natriumbicarbonaat en hormonen die de bloedsuikerspiegel reguleren. Exocriene pancreascellen produceren spijsverteringssappen, terwijl de endocriene cellen hormonen aanmaken. Alvleesklierkanker start meestal in de exocriene cellen.

Kanker aan de alvleesklier is een ernstige vorm van kanker. De tumor zit er vaak al lang, voordat klachten merkbaar zijn. De klachten ontstaan meestal pas als de tumor zich flink heeft uitgebreid. Dit verkleint de kansen op tijdige ontdekking.

Symptomen alvleesklierkanker

Symptomen zijn: zeurende pijn boven of midden in de buik, zeurende pijn in de rug, verstoord ontlastingspatroon (verstopping, vettige ontlasting), afname van eetlust, slikproblemen, excessief boeren, opgeblazen gevoel, gewichtsverlies.

Ook kunnen er klachten ontstaan door afsluiting van galwegen, zoals misselijkheid, overgeven of diarree. De ontlasting kan lichtgekleurd, wit en/of dun zijn.

Voordat er klachten zoals hierboven optreden, kunnen er andere symptomen zijn die wijzen op alvleesklierkanker: het ontstaan van diabetes en ontsteking aan de alvleesklier.

Curcumine, multifunctionele werking

De fenol curcumine is in de kruidengeneeskunde al eeuwen bekend. In de traditionele Indiase geneeskunde wordt het onder andere gebruikt voor de behandeling van anorexia, leveraandoeningen, sinusitis en hoest.Behalve dat de stof preventief bij kanker is, weert het ook ontstekingen en infecties. 2 3 Net als visolie kan het een goed werkzame hulp zijn om symptomen van het metabool syndroom om te keren.

Anti-kanker agent

Nu is de stof dus ook ontrafeld als antikanker agent bij alvleesklierkanker. De antikanker werking was reeds bij andere vormen van kanker vastgesteld was, zoals bij glioma en darmkanker. Bij glioma, een type hersentumor, zet curcumine aan tot autofagie: de vertering binnen de cel van onbruikbare en beschadigde delen. Ook bij darmkanker -tevens in een verder gevorderd stadium- remt curcumine de kankercellen. De inzet van curcimine bij huid-, borst- en prostaatkanker is eveneens zinvol gebleken.


Dit is wat kurkuma doet -in combinatie met een ander bekend kruid- bij een vette lever en ander intern vet

Hier vind je een overzicht van alle kurkuma-onderzoeken van de afgelopen tijd


Veilige bestrijder van vrije radicalen

De fenol strijdt tegen vrije radicalen en is opmerkelijk veilig. Via orale inname is de stof beperkt biobeschikbaar, maar de combinatie met zwarte peper verbetert de opname. De stof heeft anti-kanker eigenschappen en is daarom ook een veel onderzochte molecuul met betrekking tot kankerpreventie.

Anti-tumor activiteit momenteel veel onderzocht

Momenteel zijn de vooruitzichten van curcumine als therapeutisch middel erg goed en wordt de uitwerking van de specerij in klinische testen onderzocht bij alvleesklierkanker, darmkanker, Alzheimer, psoriasis, de beenmergstoornis het myelodysplastisch syndroom en multiple myeloom (ziekte van Kahler, kwaadaardige woekering van plasmacellen in het beenmerg).

Al eerder is gedemonstreerd dat curcumine over anti-tumor activiteit beschikt, omdat de stof G2/M celcyclus arrest en apoptose opwekt. Tijdens G2/M celcyclus vindt kern- en celdeling, celgroei en verdubbeling van DNA plaats en worden er stoffen voor de celdeling aangemaakt.

Kankercellen ‘onder arrest’

Celcyclus arrest wordt ook wel groeiarrest genoemd: wanneer DNA-schade gevonden wordt die niet gerepareerd kan worden, of wanneer chromosomen onjuist verdeeld zijn, vindt groeiarrest plaats. De cel gaat dan over tot apoptose, zodat cellen met een genetische afwijking zich niet kunnen voortplanten.

Curcumine heeft een sterk remmend effect op 3 fases van tumorformatie: start, groei en progressie. 4 5 6 7 8 9

Nog veel meer voordelen

De stof biedt nog meer voordelen: het vertraagt cognitieve achteruitgang bij het ouder worden, verbetert de hartgezondheid en zorgt voor een afname van lipiden en plaques in de aderen. Ook vermindert het de kans op diabetes én biedt het een goede behandeling voor de bijwerkingen waarmee diabetes gepaard gaat.

Komt eraan: Kurkuma supplementen getest, waar let je op en welke zijn het beste?


© 2016GoedGezond.


Informatief?

Deel de info!