Zo gezond is een ei: 9 goede redenen om elke dag een ei te eten

OEDGEZOND.INFO

In dit artikel vind je 9 goede redenen om dagelijks een ei te eten. Eieren zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Eierdooiers zijn overladen met gezonde nutriënten en het eiwit bevat proteïnen van hoge kwaliteit. Welke uitwerkingen hebben eieren op je lichaam en brein?

Elke dag een ei, goed voor de gezondheid

Ei bevat veel nutriënten en hoogwaardige proteïnen

Eieren zijn niet slecht voor ons cholesterol en onze hartgezondheid, melden nieuwe onderzoeken telkens weer. Cholesterol is juist onmisbaar voor een slim brein en heeft een beschermende functie. De eierdooier is overladen met gezonde nutriënten. Meer dan 90% van de calcium en ijzer die het ei bevat, zit in de dooier. In het ei-wit zit bijna de helft van alle proteïnen.


Eieren helpen je beter te presteren

Eieren scoren hoog op de verzadigingsindex: met andere woorden, ze geven je voller gevoel. Een middelgroot ei bevat 6 gram kwaliteitsproteïnen en andere essentiële nutriënten- met uitzondering van vitamine C. Combineer daarom fruit met een ei, om de dag fit en scherp tegemoet te gaan.

Eieren bevorderen de nutritionele adequaatheid van voeding

Omdat een ei een nutriëntenpakketje is, hoort hij een vaste plek in een gezond dieet te hebben. Een recente studie toonde dat mensen die nauwelijks eieren eten, eerder geneigd zijn een tekort te hebben van de vitaminen A, E en B12. Een ei levert 10-20% foliumzuur en 20-30% vitamine A, E en B12. Behoorlijk belangrijke voeding dus, die eieren.

Eieren verhogen niet het cholesterol

En cholesterol uit eieren en andere voeding verhogen de kans op een hartaandoening niet.

Een grote hoeveelheid studies hebben het gebrek aan relatie tussen eierconsumptie en coronaire hartaandoeningen gedemonstreerd. De link met transvetten en suiker is er wel, deze hebben een zeer negatieve impact op de gezondheid. Eieren zijn een uitmuntende, goedkope en supergoede bron van kwaliteitsproteïnen.

Eieren bevorderen gewichtsverlies

Hoe en waarom eieren gewichtsverlies bevorderen, kon je lezen in ‘Eieren zijn kilokillers’. Wist je dat eieren op geroosterd brood 50% meer verzadigen dan ontbijtgranen? Veel studies hebben laten zien dat wanneer mensen met overgewicht de dag beginnen met eieren, het verzadigd gevoel toeneemt en bijdraagt aan gewichtsverlies. En mocht je ‘s avonds eens een normale maaltijd over willen slaan of pasta en rijst vaker willen skippen, dan kun je gerust een schaal sla met ei eten. Door de avond die nog voor je ligt, kom je prima heen.

Eieren zijn voor het behoud van een goed brein

Heb je weleens gehoord van choline? Choline is een nutriënt dat de hersenontwikkeling bevordert en verbetert bij de foetus en pasgeborenen. Choline verbetert zelfs nog de hersen- en geheugenfunctie op late leeftijd. Dit is dus nog een reden om vaker eieren tee ten; een ei voorziet in 28% van de cholinebehoefte. Vooral tijdens zwangerschap en borstvoeding is choline extreem belangrijk.


Een recent rapport meldt dat statines tijdverspilling zijn en meldt dat cholesterol juist onmisbaar is: het beschermt het brein, en beschermt het lichaam tegen infecties en kanker.


Eieren beschermen tegen staar en beschermen het zicht

Als je regelmatig eieren, spinazie en broccoli eet, verminder je de kans op staar en leeftijd gerelateerde macula degeneratie, de hoofdoorzaak van blindheid bij ouderen. Eieren zitten boordevol antioxidanten, waaronder luteïne, zeaxanthine en carotenoïden die onmisbaar voor een goed zicht zijn. Samen verminderen ze de kans oogproblemen.

De beste kwaliteitsproteïnen vind je in ei

Proteïnen kunnen niet ontbreken in een goede voedingsstijl. Het menselijk lichaam gebruikt ze voor nieuw spierweefsel en het herstel van oud spierweefsel. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, en voldoende proteïnen bevorderen groei en herstel van lichaamsweefsel. Van alle aminozuren zijn er 8 essentieel, met andere woorden: we moeten ze uit de voeding halen. Volwaardige proteïnen vind je in eieren, vlees, melk en vis, maar eiproteïnen zijn de beste. Het heeft een score van 100, hoger dan alle andere eiwitten. (Dit geldt trouwens ook voor whey-proteïne).

Ook eieren beschermen onze botten

In eieren zit vitamine D en deze vitamine is belangrijk voor de opname van calcium en het behoud van een goede botgezondheid. Eieren dragen dus ook bij aan de preventie van osteoporose, samen met zuivelproducten.

Eieren voor gezonde haren en nagels

Onze haardos en nagels reflecteren biochemische disbalansen en tekorten. Eieren verbeteren de gezondheid van haren en nagels en dit komt vooral door de zwavel bevattende aminozuren en de wijde reeks van vitaminen en mineralen. Mensen melden sneller groeiend haar nadat ze meer eieren aan hun voeding hebben toegevoegd, vooral als ze een tekort aan zink, zwavel, B12 en vitamine A hadden.

Hebben eieren ook een nadeel?

Ja, er is een nadeel aan eieren. Hoewel ze zelf een goed percentage van de best opneembare ijzer bevatten, namelijk heemijzer, bevatten ze ook fosvitine. Fosvitine bindt ijzer, en verhindert zo de opname. Een gekookt ei zou de opname van ijzer uit voeding met 28% kunnen verminderen. 1