Vitamine D vermindert ontsteking PDS en PDS-gerelateerde darmkanker

Vitamine D vermindert ontstekingsfactoren van het prikkelbare darmsyndroom en PDS-gerelateerde darmkanker, meldt Cancer Research. Uit eerdere studie bleek dat 86% van de IBS-patiënten een vitamine D tekort heeft. De ontstekingremmende werking van vitamine D is reeds bekend.

Vitamine D vermindert ontsteking PDS

De studie van de University of Washington geeft een gedetailleerde analyse van de effecten van vitamine D op darmontsteking. Auteur van de studie dr. Stacy Meeker denkt dat vitamine D colitis gerelateerde darmkanker kan voorkomen.

Aangespoord door eerdere studies waaruit de link bleek tussen een verminderd risico op het prikkelbare darmsyndroom, darmkanker en vitamine D, manipuleerde het onderzoeksteam de diëten van muizen met verschillende hoeveelheden vitamine D.


Hoewel soms gesteld wordt dat ontstekingen zoals bij PDS niet tot darmkanker kunnen leiden, spreken wetenschappelijke onderzoeken dit tegen. Het is een bekend gegeven dat ontsteking tumorformatie aandrijft. Zo publiceerde Journal Cell Stem Cell dit jaar een onderzoek waaruit bleek dat chronische ontsteking de kans op kanker behoorlijk drastisch verhoogt; namelijk met 500%. Ontsteking kan echter verminderd worden door ontstekingsremmende voeding , probiotica en dus ook door vitamine D indien er sprake van een lage vitamine D spiegel is.


Prikkelbare darmsyndroom: 86% van de PDS-patiënten heeft vitamine D tekort.

Pepermuntolie effectiever bij PDS dan medicatie


 

In de studie werd gebruik gemaakt van muizen waarbij het SMAD3-gen ontbrak. Voor aanvang van de studie werden de muizen blootgesteld aan Heliobacter bilis, om ontsteking en colitis op te wekken die binnen een paar maanden tot darmkanker zouden leiden. Dit type ontsteking imiteert het prikkelbare darmsyndroom bij mensen.

Adequate vitamine D spiegel, afgenomen ontstekingsactiviteit

Een groep muizen kreeg 1 IE vitamine D per gram voeding, een andere groep kreeg 5 IE vitamine D per gram voeding. Deze 5-voudige hoeveelheid vitamine D resulteerde in verdubbeling van de  vitamine D spiegel in het bloed.

Aan het einde van de studie hadden de muizen die 5IE per gram voeding kregen:

  • minder ontsteking
  •  minder geïnfiltreerde immuuncellen in de darmen
  • afname van ontstekingsactiviteit en ontstekingscytokinen
  • Belangrijker nog: het risico op invasieve darmkanker was behoorlijk afgenomen.

In de afgelopen jaren zijn er veel studies gedaan om de link tussen het prikkelbare darmsyndroom en vitamine D te vestigen, en om de connectie tussen Crohn en de vitamine de doorgronden. Uit deze studies is duidelijk dat mensen met PDS lage vitamine D spiegels hebben. (een studie meldt: bij 86% van de PDS-patiënten).

Sommige onderzoekers denken dat PDS leidt tot een lage vitamine D spiegel, en niet vice versa, omdat PDS-patiënten minder eten en meer thuisblijven.

Echter, nieuwe studies parkeren die theorie. Bij pas gediagnosticeerde patiënten zijn de vitamine D spiegels al laag vanaf het begin. Dit bevestigt dat een lage vitamine D spiegel gezien moet worden als risicofactor voor het ontwikkelen van het prikkelbare darmsyndroom.

Bij het prikkelbare darmsyndroom verlaagt vitamine D de hoeveelheid ontstekingsproteïnen die over geproduceerd worden. Eén zo’n proteïne is TNF, of te wel tumor necrosis factor. Blokkering van de TNF-productie is een strategie om PDS onder controle te houden.

Vitamine D, natuurlijke manier om ontsteking te remmen

De onderzoekers stellen dan ook aan de hand hiervan dat vitamine D een natuurlijke manier is om ontsteking in het spijsverteringskanaal te verminderen. Nu de link tussen PDS en vitamine D gevestigd is, ligt het voor de hand dat mensen in noordelijke regio’s een grotere kans op PDS hebben. Door minder blootstelling aan zonlicht, zijn de D-spiegels laag.

Een adequate vitamine D-spiegel helpt om PDS te beheersen en vermindert PDS gerelateerde complicaties, zoals ziekenhuisverblijf, operatie, infecties en darmkanker.


Prikkelbare darmsyndroom en ander nieuws:

De overleving en proliferatie van de Escherichia coli in de darmen van PDS-patiënten wordt nu beter begrepen. Sommige strengen van E.coli leven normaal gesproken in de darmen, zijn onschuldig en belangrijk voor een gezond spijsverteringskanaal. Maar bij PDS spelen deze strengen tijdens een aanval op, blijkt uit gepubliceerd onderzoek in Nature Communications.

“Verschillende typen van het syndroom worden gekenmerkt door de uitbreiding van de opportunistische E. coli in de darmen. De mechanismen waarmee dit gebeurt was slecht begrepen. Identificatie van deze mechanismen vermindert de last van E.coli in de ontstoken darm en voorkomt chronische extra-intestinale ziekten,” aldus de auteur van de studie.

Enterobactin (Ent) is een ijzerminnende chemische stof die wordt uitgescheiden door E.coli. E. coli pakt hiervoor ijzer van de proteïnen van de gastheer/-vrouw en ondersteunt de proliferatie van E. coli. Myeloperoxidase (MPO) is een antibacteriële proteïne die de witte bloedcellen produceren om bacteriën te bestrijden. MPO kan echter door Ent zijn werk niet doen. Lipocaline 2 (Lcn2) is een andere proteïne, eveneens door de witte bloedcellen geproduceerd, die Ent verzamelt- zodat bacteriën niet de juiste hoeveelheid ijzer voor hun overleving verkrijgen. De onderzoekers ontdekten dat Lcn2 de effecten van Ent op MPO teniet kan doen.

“Deze bacteriën kunnen schadelijk zijn onder bepaalde omstandigheden, zoals bij IBD. Chelatie van ijzer in de darmen door enterobactin en remming van MPO is positief voor E.coli en negatief voor de gastheer/-vrouw.”

De onderzoekers willen nu medicatie identificeren die de afscheiding van enterobactin afremt of degradeert.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!