Darmflora Fibromyalgie, MS, CVS

CVS-markers gevonden in darmflora van patiënten chronisch vermoeidheidssyndroom

Share Button

Voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom is er deze maand belangrijk nieuws: in het darm microbioom van CVS-patiënten zijn chronische vermoeidheid-markers gevonden. Bij CVS ontbreekt het aan voldoende ontsteking werende darmbacteriën. Ook zijn er ontstekingsmarkers in het bloed gevonden. Deze biologische abnormaliteiten maken CVS beter aantoonbaar.  

darmflora6

Chronische vermoeidheid, markers in darmflora

Onderzoekers hebben voor de eerste keer biologische markers van het chronisch vermoeidheid gesignaleerd in de darmbacteriën, meldt een studie in Microbiome. Ook zijn er ontstekingsmarkers in het bloed geïdentificeerd. Dit maakt CVS beter aantoonbaar, beter te diagnosticeren en haalt het idee dat de symptomen ‘psychisch’ zijn onderuit.

Stap vooruit

De bevindingen zijn een stap vooruit en helpen artsen om de mysterieuze aandoening beter te begrijpen. Van deze aandoening zijn weinig triggers bekend en daarom worden de klachten nog te vaak bestempeld als psychosomatisch.

Slopende vermoeidheid

Bij CVS heeft men last van slopende vermoeidheid die na een kleine inspanning al kan opspelen en weken lang kan aanhouden. Rust verbetert dit niet. Andere symptomen zijn: vermoeidheid zelfs na slaap, spier- en gewrichtspijn, migraine en gastrointestinale problemen. Diagnose is geen makkelijke klus.

De studie

Van alle deelnemers aan deze studie (48 mensen met myalgische encefalomyelitis/CVS en 39 gezonde controlepersonen) werden feces- en bloedmonsters genomen. Het microbiële DNA in de ontlasting werd geanalyseerd om verschillende bacterietypen te identificeren.

Minder diversiteit in darmbacteriën en ontstekingsmarkers

  • De diversiteit van darmbacteriën bij de ME/CVS-groep was een stuk lager dan bij de controlegroep.
  • Ook bevatte de ontlasting van de Me/CVS-groep minder ontstekingsremmende bacteriesoorten dan de controlegroep.
  • Bij de ME/CVS-groep werden specifieke ontstekingsmarkers in het bloed gevonden, die een immuunrespons triggeren en symptomen kunnen verergeren.

Aan de hand van de feces en het bloed identificeerde het team ook correct wie ME/CFS had (met een juistheid van 83%). Dit kan leiden tot de ontwikkeling van een non-invasieve manier van diagnosticeren.

Biologische abnormaliteit, dus geen psychische ziekte

De seniorauteur:

“Ons werk toont dat het darmmicrobioom bij ME/CVS patiënten niet normaal is en mogelijk leidt tot gastrointestinale en ontsteking symptomen bij slachtoffers van deze ziekte. Onze opsporing van een biologische abnormaliteit is verder bewijs tegen het ridicule idee dat de ziekte psychisch is. ”

Hoewel het team erkent dat het op dit moment nog niet aantoonbaar is of de veranderde samenstelling in de darmflora een oorzaak of gevolg van CVS is, stellen ze wel dat er in de toekomst naar deze techniek gekeken moet worden als aanvulling op andere non-invasieve diagnoses:

“Als we een beter inzicht hebben in het hoe en waarom met betrekking tot deze darmbacteriën, kunnen artsen verandering van voeding, prebiotica en probiotica inzetten om de ziekte te behandelen.”


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.