Zo gezond is komkommer: 10+ voordelen deze frisse groente

goedgezond

Wist je dat de komkommer over een indrukwekkende lijst gezondheidsvoordelen beschikt? Cucumis sativa voedt haren en huid, verlaagt de kans op chronische ziekten en kanker en heeft een positief effect  op gewicht en bloedsuikerspiegel. En dit is lang niet alles wat deze frisse -maar doodgewone- groente te bieden heeft!

[envira-gallery id=”9069″]

Zo gezond is komkommer: indrukwekkende lijst van gezondheidsvoordelen

Lekker in de zomer, maar meer dan dat

De komkommer: we kennen hem vooral vanwege zijn hydraterende eigenschappen. Bij warm zomerweer krijgen kinderen vaak een stuk van deze groente om gehydrateerd te blijven. Wij frissen salades op met schijfjes komkommer. Maar verder wordt er tegen de komkommer aangekeken als een doodgewone groente, niks bijzonders. Omdat de komkommer zoveel vocht bevat, en een waterige smaak heeft, komt het niet in ons op dat er ook nog nuttige bestanddelen in deze groente zitten. Hij houdt gewoon een plekje in de koelkast bezet, voor het geval hij simpelweg een salade een beetje moet opfrissen.

Toch is de komkommer zeker een gezonde toevoeging aan de voeding. Of je nu een paar schijfjes door je salade doet, verwerkt in je smoothie, dipt in een zelfgemaakte tzatziki: hij doet meer dan je denkt.

Komkommer houdt gezond en verwijdert afvalstoffen en giffen

De verkoelende groente bevat lignanen –lariciresinol, secoisolariciresinol en pinoresinol 1, 2 een type polyfenolen die mogelijk de kans op kanker verlaagt. 3, 4

Het hoge vocht- en kaliumgehalte maakt deze frisse groente een natuurlijk diureticum, die giffen en afvalstoffen verwijdert. De groente ondersteunt ook de verwijdering van gal- en nierstenen. (pdf; Krishnaveni Janapareddi et al./ Vol 3 / Issue 2 / 2013 / 46-52)

Dankzij de aanwezigheid van ascorbinezuur en cafeïnezuur wordt overtollig vocht afgevoerd en worden donkere kringen onder de ogen, gezwollenheid en roodheid van de ogen opgelost. Hier komt het vandaan, dat men van oudsher schijfjes komkommer op de ogen legt.


Lekker en gezond, dit simpele komkommerdrankje:

Tegenwoordig voegen beroemdheden en atleten schijfjes komkommer toe aan hun water, omdat dit drankje supergezond is en helpt gewicht te verliezen en fit te blijven. Je wast gewoon een hele biologische komkommer, laat hem ongeschild, snijdt hem in schijfjes en voegt dit toe aan 2 liter water.

Alleen al water drinken op zich ondersteunt gewichtsverlies (hier lees je exact hoe), het toevoegen van de schijfjes frisse groente is een koud kunstje en geeft het water dus nog iets extra’s.


Er zijn nog meer verkoelende (zomer) drankjes, met slimme ingrediënten zodat je tegelijkertijd hydrateert en gewicht verliest.

Hier vind je de 10 beste!


De zaden van komkommer werden in oude geneeswijzen gebruikt om tegen allerlei soorten wormen. Men plette de zaden, en deze werden voor elke maaltijd met een hapje suiker ingenomen. 7

 


De belangrijkste vitaminen en mineralen in komkommer zijn: Vitamine K, B5, B6, koper, magnesium, mangaan, ijzer en fosfor. Het belangrijkste micromineraal is kiezelzuur.


Poets je schoenen met komkommer! De multi-functionele komkommer: 13 verrassende Tips en Trucs!

 Kiezelzuur: goed voor haren, huid en nagels

Kiezelzuur; een micromineraal dat belangrijk is voor gezond en sterk weefsel in spieren, botten, pezen en kraakbeen. Ook de huid, haren en nagels doen het goed op kiezelzuur. In traditionele geneeswijzen weet men dat de frisse groene groente haren sneller doet groeien: dit is zeker te danken aan het kiezelzuur. Kiezelzuur draagt ook zijn steentje bij aan de opruimfuncties van komkommer, het zuur ruimt namelijk ook opgeslagen metalen op.

Bloedsuiker en diabetes

Nu de bloedsuikerspiegel en diabetes. Als je een natuurlijk middel zoekt ter verbetering van deze twee condities, is de langwerpige groente waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. De komkommer bevat nutriënten en natuurlijke chemicaliën die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen; dit bleek bij diabetische ratten 5 en bij mensen 6. Deze werking is te danken aan de aanwezige saponinen en wederom de lignanen. Data hieromtrent zijn wel miniem. Maar de groente scoort 0 op de glycemische index, de (gunstige) koolhydraten leveren geen enkel probleem op voor een diabetespatiënt.

Waar komkommer hierin een ondersteunend effect heeft, werken okra en bittermeloen krachtiger bij diabetes en een hoge bloedsuikerspiegel, en deze voeding.

Door komkommer naar een gezonde bloeddruk

De komkommer is heel geschikt om de bloeddruk gezond te houden. De magnesium, kalium en vezels houden de spiegel normaal. Wanneer dit gecombineerd wordt met vis, mager vlees en gevogelte neemt de systolische druk met 5.5 punten af en de diastolische druk met 3.0 punten.

Dat is een stuk meer dan bewerkstelligt wordt door zoutarme voeding!

Zoutarme voeding blijkt nauwelijks voor een lagere bloeddruk te zorgen en volgens recent onderzoek leidt te weinig zout juist tot ernstige gezondheidsproblemen.  Dan maar liever komkommer.

Komkommer als opruimer van urinezuur

Net zo effectief als cucumis afvalstoffen en giffen verwijderd, verwijdert hij ook urinezuur. En dit is gunstig bij artritis. Nieren en galblaas varen er wel bij, maar ook de lever en alvleesklier zijn blij met deze frisse voeding. Heb je last van jicht, ga dan ook eens komkommerwater drinken of eet komkommer wat vaker als tussendoortje en zie wat het voor je doet. Maar overdrijf niet (zie bij ‘veiligheid’)

De vitamine K in komkommer

Gezonde aderen

Zorgt voor een goede hartgezondheid, net als de lignanen; deze voorkomen cardiovasculaire problemen. Vitamine K voorkomt aderverkaling en is een belangrijk nutriënt die ontsteking voorkomt en cellen beschermt. Dit draagt dan allemaal weer bij aan een gezonde bloeddruk.

Menstruatie

Samen met de mangaan uit komkommer houdt vitamine K menstruatiekrampen onder controle. Bewerkte koolhydraten verergeren PMS en maken dat de menstruatie en de bij behorende gemoedstoestand complexer verlopen. Paradoxaal genoeg willen veel vrouwen tijdens en een paar dagen voor de menstruatie juist grijpen naar dat wat zo slecht voor ze is. Heb jij hier last van? Probeer je dan te verzetten, en juist voeding te eten als komkommer en andere voeding die PMS-klachten verlicht, zoals de mangaanrijke hazelnoten.

Lignanen reguleren onder meer de stofwisseling van oestrogenen en testosteron.

Huid

De huidherstellende werking van komkommer is wel bekend en is wat dit betreft net als aloe vera. De verkoelende groente behandelt zweren, wonden, zonverbranding en (pigment)vlekken.

Traditionele gebruiken

Voor de huid: bij pafferige oogleden, kringen, (brandwonden), zonnebrand,. anti-wrinkle.

De rijpe komkommer wordt in traditionele geneeswijzen gebruikt om spruw te genezen. Onrijpe komkommers worden gekookt en gebruikt om dysenterie te behandelen. Het zaad wordt gebruikt als anti-wormenkuur, ook tegen lintwormen. Het sap –afkomstig van het blad- werkt tegen dyspepsie. En in India worden komkommers genuttigd om hoofdpijn te verlichten.

Veiligheid:

Sommige mensen zijn allergisch voor komkommer: in dit geval ontstaat er zwelling en jeuk. Komkommer bevat cucurbitacine, dit kan tot een moeilijke stoelgang leiden, als je hiervoor gevoelig bent. En let op: excessief gebruik van komkommer kan tot kaalheid leiden. En dat willen we liever niet. De consumptie van niet-biologische komkommer kan tot gezondheidsproblemen leiden vanwege de schadelijke pesticiden.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share