Deze voeding verlaagt je IQ en zorgt voor snellere aftakeling

Zoals er goede voeding is voor brein en lichaam, zo is er ook voeding die tot snellere aftakeling van het brein leidt. Excessieve consumptie van dit eten dat voor een lager IQ en een slechter functionerende lever leidt, is niet aanbevolen.

[envira-gallery id="9091"]

Voeding die tot een lager IQ en snellere aftakeling leidt

In ‘ Van rijstwafels tot rood vlees: deze voeding veroudert de huid’  las je al door welke voeding de huid sneller veroudert.

Tofu: versnelde breinveroudering

[envira-gallery id="9106"]

Tofu is gemaakt van sojabonen en bevat plantaardige proteïnen. Dat zou op zich heel gezond moeten zijn, maar niet wanneer je routinematig en voor een langere termijn tofu eet. Excessieve consumptie over een lange termijn van deze 100% plantaardige voeding vergroot de kans op het sneller ontwikkelen van dementie vanaf 40 jaar. En dat terwijl de voeding vol eiwitten, vitaminen en mineralen zit. Dus hoe kan dat?

Het is niet exact duidelijk, maar onderzoekers suggereren dat dit het resultaat kan zijn van teveel fyto-oestrogenen. Studies tonen dat te veel soja tot geheugenproblemen leidt. Zo bleek dat oudere vrouwen van Japanse voorouders die soja-based aten, meer geheugen en andere cognitieve problemen hadden. Zelfs vrouwen die meer Westers waren gaan eten (voeding die toch ook niet bekend staat om de brein-boostende eigenschappen *) deden het qua cognitie beter dan deze ‘soja-eters’. 1 Bij andere tofu-eters -Japanse mannen in de leeftijd van 40-60 jaar- bleek tofu te leiden tot versnelde breinveroudering. Deze mannen aten 2 of meer porties tofu per week. 2

Bewerkte kaas of te wel nepkaas: kleiner hersenvolume

[envira-gallery id="9098"]

Kaas bevat vitamine D en calcium en dit is natuurlijk goed voor de botten. Kaas is ook gezond vanwege vitamine B12 en de vele aminozuren (isoleucine, leucine, lysine, histidine, methionine, phenylalanine, threonine,, tryptofaan, thyroxine en valine). Ook de onmisbare omega-3 vetzuren zitten in kaas. Wanneer je biologische kaas eet van grasgevoerde dieren heb je een gezond product in huis. Gewone kaas wordt natuurlijk gerijpt. Natuurlijk bevat niet alleen de bewerkte, maar ook de gewone kaas een hoog verzadigd vetgehalte. Dit levert alleen een probleem op als je dagelijks een paar ons nuttigt. Geniet dus gewoon met mate.

Bewerking van kaas gebeurt als het gesmolten wordt en hierna weer verhard. Nepkaas heeft een donkere kant: ten eerste is er het hoge gehalte aan verzadigd vet. Nieuwe onderzoeken tonen aan dat het slechte imago van verzadigd vet onterecht is. Het blijft echter wel staan dat onverzadigde vetten nog steeds de boventoon moeten voeren. Te veel verkeerde vetten (transvetten) kunnen tot dementie en Alzheimer leiden.3 4  En zelfs tot verminderd werkgeheugen en een kleiner hersenvolume. 5 6

Volgens een studie uit 2015 van de Michigan University zou kaas ‘crack’ zijn, vanwege het bestanddeel caseïne. Caseïne triggert de opioide receptoren in het brein, die onder meer in verband staan met beloning. 6

Wat is dan bewerkte kaas?

Nepkaas wordt gemaakt van gewone kaas, maar bevat een of meer van de volgende bestanddelen: whey, emulgators, melk, zouten, houdbaarheidsmiddelen en kleurstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld de vierkante plakjes kaas van Kraft, kaas op ham- en cheeseburgers, cheesedippers en aanverwante producten. Fake kaas doet niks goeds voor ons brein; met name gaat het geheugen er op achteruit.

Bewerkt vlees: gebrekkig geheugen

[envira-gallery id="9102"]

Bewerkt vlees bevat nitrosamine; een stof die schade aan de lever kan toebrengen vanwege het hoge vetgehalte. Bewerkt vlees is al slecht gebleken voor de darmgezondheid. Ook vergroot het de kans op alvleesklierkanker. Een studie meldt zelfs een verhoogde kans van 67%. 7  Minder bekend is dat dit type vlees –dat niets aan je gezondheid toevoegt- de breingezondheid het tast het geheugen aan en maakt het lastiger om dingen te kunnen herinneren. 8

Wat kan je doen voor een hoger IQ en een vertraagde breinveroudering?

Gelukkig heel veel.

  • Regelmatige beweging en een actief mentaal leven staan in verband met een beter behoud van de cognitie bij het ouder worden
  • Verslaving aan tabak, alcohol of drugs/medicijnen eist een dramatische tol van je brein
  • Blootstelling aan giftige zware metalen –lood, aluminium, kwik- staat in verband met een lager IQ, Kiezelzuur en spirulina ontgiften hiervan.
  • Neem niet onnodig cholesterol verlagende middelen, NSAID’s en andere pijnstillers. Ernstige geheugenproblemen staan met deze medicatie in verband. Zelfs onschuldig lijkende vrij verkrijgbare middelen, zoals hooikoortstabletten, zijn risicovol.

Helpen supplementen?

Als ze selectief gekozen worden wel. Vooral de B-vitaminen zijn nuttig, en vooral bij oudere mensen. Oudere mensen neigen eerder naar een vitamine B tekort (met name een tekort aan B12: een veel voorkomende verschijnsel bij ouderen). Hoe groter het medicijngebruik, des te lager de bio beschikbaarheid van de vitaminen, vanwege een lagere hoeveelheid enzymen die bij de vitaminestofwisseling betrokken zijn. Van alle B-vitaminen is met name choline cruciaal voor het behoud van het geheugen. Choline zit in ei. Quercetine en d-fenylalinine verbeteren de bloedsomloop, net als de kruiden rhodiola rosea, gingko en huperzine (uit Huperzia serrata, een soort mos) verbeteren het geheugen en de focus bij oudere mensen.

Het belangrijkste is de voeding die je eet

  • Voeding die rijk is aan antioxidanten is onmisbaar. Antioxidanten beschermen tegen schade door vrije radicalen en vrije radicalen zijn de grote boosdoener bij het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten zoals dementia.
  • De mate waarin vrije radicalen onze hersenen kunnen schaden hangt af van het antioxidanten-‘schild’ dat we hebben: de aanwezigheid van ruim voldoende antioxidanten. Vegetariërs zijn hier in het voordeel, omdat plantenvoeding meer antioxidanten bevat. Dierlijke voeding heeft meer de neiging om vrije radicalenproductie en celschade te activeren.

De kwaliteit van onze voeding doet er in belangrijke mate toe. 9

Wat studies zeggen, in een snelle notendop

Veel studies tonen consistent aan dat hoge spiegels van vitamine E en C verlies van geheugen tegenhouden en de cognitieve functie verbeteren. Mensen die de meestal vitaminen en beta-caroteen consumeren scoren hoger op mentale testen. Ook voeding met vezels, foliumzuur, ijzer en zink verbetert de cognitieve functie. Een laag vitamine C gehalte staat in verband met gebrekkige cognitieve prestaties. 10 11 12 13

Een dieet gebaseerd op plantaardige voeding en verse groenten en fruit houdt een goede breinfunctie in stand, omdat zulke voeding rijk is aan antioxidanten. Er is ook een andere reden: de gezondheid van aderen en vaten die verantwoordelijk zijn voor het bloedtransport van/naar het brein is afhankelijk van je voeding, en plaveit al dan niet de weg naar beroertes en andere problemen. Ook blijkt een te hoog gehalte van verzadigd vet het IQ te verlagen en de functie van de hippocampus te verslechteren. Hoewel steeds vaker blijkt dat verzadigd vet niet ongezond is -zoals ons decennia lang werd voorgehouden-  moet het overgrote deel van de vetconsumptie evengoed nog uit onverzadigde vetten bestaan, om ontsteking in het brein en andere problemen te voorkomen. 14 15 16

Mediterrane voeding blijkt keer op keer alle aspecten van de gezondheid te verbeteren en in stand te houden; het remt veroudering en werkt zelfs levensverlengend. 17


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!