Deze 12 voedselcombinaties hebben een verkeerd effect

OEDGEZOND.INFO

Waarom hebben we toch zo weinig energie en lukt het niet om af te vallen? Misschien omdat sommige combinaties met voeding een verkeerd effect hebben.

Uit voeding halen we veel voor een goed energieniveau. Mits je de juiste combinaties maakt. Doe je dat niet, dan heeft voeding een verkeerd effect.

Verkeerde combinaties

Sommige combinaties voeding hebben een verkeerd effect

Hippocrates zei ‘laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.’ En zo is het. Voeding kan herstellen. Maar ook ziek maken. Door verkeerde combinaties.

Verkeerd combineren en je spijsvertering

Als je weet wat sommige combinaties met je spijsvertering doen, zou je het niet meer op die manier eten. Soms merk je direct effect: gasvorming, een opgeblazen gevoel, maagpijn, misselijkheid, vermoeidheid en problemen om de voeding te verwerken. Ze verdwijnen weer.

Maar andere effecten blijven langdurig:

  • slechte adem
  • droge huid
  • uitslag
  • chronische ontsteking
  • slechte nachtrust
  • weinig energie
  • langdurige verstopping

Volg de simpele regels volgt qua combinaties. Dan merk je hoe je energie toeneemt.

Fruit na of met een maaltijd

Dat fruit gezond is behoeft verder geen uitleg. Maar. Hier moet je geen combinaties mee doen. Anders moet je lichaam ook nog de vetten, proteïnen en vezels verteren. En dat is zonde van de voedingsstoffen die in fruit zitten.

Waarschijnlijk wil je niet dat alles te lang in je maag wilt zitten. Dan fermenteert en rot het in de darmen. Met een moeilijke spijsvertering als gevolg.

Dus wat doe je? Eet je fruit gewoon een uur voor, of twee uur na de maaltijd. Eet ook geen fruit voor het slapen gaan. Want fruitsuikers porren je energie op!

Yoghurt met fruit

Beide goed. Yoghurt en fruit. Maar toch. Deze combinatie verandert de darmflora, produceert giffen en verstopte sinussen. Althans volgens de Oosterse geneeskunde.

Wil je het toch? Eet dan yoghurt die op kamertemperatuur is. En meng het met honing en kaneel.

Lasagne

Dit ervaar je vast wel: na je lasagne wil je op de bank liggen. Vrij logisch. Proteïne/zetmeel combinaties remmen speekselenzymen. Die zijn juist nodig voor de vertering. Maar je lichaam maakt een keuze: een van de twee verteren. Niet zo fijn. Want onverteerd zetmeel ondergaat fermentatie en decompositie. Wat dan weer tot giftige bijproducten leidt.

Kan je gesmolten kaas en zetmeel niet weerstaan? Zorg dan in ieder geval dat je groene groenten toevoegt. Dat is vriendelijker voor je maag.

Meerdere geconcentreerde bronnen van proteïnen

Bonen en kaas

Een combinatie die je veel in Mexicaanse gerechten vindt. Samen met guacomole en salsa is dit een garantie. Voor gasvorming en een opgezette buik wel te verstaan.

Het zijn niet zozeer de bonen. Het is de combinatie die het hem doet.

Kaas, vlees en ei

Ons lichaam reageert niet goed op combinaties van proteïnen. Hou het gewoon bij één soort. Makkelijker te verteren en vraagt niet zoveel energie. Wil je een omelet? Laat vlees er dan buiten.

Want als je van je spijsvertering chaos wilt maken, combineer dan proteïnen met zetmeel. Wat dan wel weer goed samen gaat: rijst met bonen. Die werken synergetisch.

Vermijd ook

  • Noten met yoghurt
  • Bacon en eieren
  • Zeevruchten en rood vlees

Pastasaus met tomaat en kaas

Ai, een lastige. Immers, we eten onze pasta graag met tomaat en kaas. Toch gaat dit niet goed samen. Vanwege de hoge zuurtegraad van tomaten. Maar ook door de zetmeelachtige koolhydraten van pasta. Een recept voor spijsverteringsproblemen is als je er ook nog eens creme fraiche aan toevoegt. Kost veel te veel energie.

Eet je pasta eens met pesto en gegrilde groenten.

Voedsel in combinatie met vloeistoffen

Misschien is het je van huis uit ingegeven: geen drinken bij het eten. Maar waarom eigenlijk? Wat er achter zit: water gaat in ongeveer tien minuten door de maag heen. Bij sap duurt dit tot een half uur. In die tijd verspreidt je lichaam enzymen. Die nodig zijn om macronutriënten te verteren.

Drink gerust water, maar stop hier 10 minuten voor de maaltijd mee. Na het eten wacht je dan een uur met drinken. Bij een complexe maaltijd wacht je langer.

Banaan en melk

Ook zo’n verkeerde voedselcombinatie. Volgens de Indiase gezondheidsleer is dit de zwaarste en meest gifvormende combinatie. Omdat het je lichaam zwaar maakt en je brein traag.

Bananensmoothies met melk zijn dus toch niet zo gezond. Ben je er evengoed dol op? Combineer het dan met kardemom. En als je durft: nootmuskaat. Zo stimuleer je toch je spijsvertering.

Ontbijtgranen met melk en sinaasappelsap

Denk je gezond bezig te zijn met deze combinatie. Maar dan denk je verkeerd. Zuren uit sinaasappelsap vernietigen spijsverteringsenzymen. Juist de soort die zetmeel verteren. Zetmeel, waarin dan? Nou die zitten in de ontbijtgranen. Dan heeft zuur fruit of sap ook nog een stremmende werking op melk. Al met al garantie voor de vorming van slijmachtige substanties.

Neem je sap of fruit gewoon een half uur voor de ontbijtgranen.

Komkommer- en tomatensalade

Nachtschades kun je niet met alles combineren. Aardappels, pepers, aubergines en tomaten gaan niet samen met komkommer. En laten wij in Nederland nu juist vaak tomaten en komkommers bij elkaar doen.

Vetten met de verkeerde voeding

Dat kunnen we goed. Vetten verkeerd combineren. Maar het is ook zo lekker. Neem nu tonijn met mayo, olijven met brood. Of vlees gebakken in plantaardige olie. Dit vermijden wordt een lastige.

Misschien helpt het als je bedenkt dat vetten galzouten nodig hebben om vetmoleculen kleiner te maken en af te breken. De genoemde combinaties leveren stress op voor je metabolisme. Eet ook vooral geen grote hoeveelheden vet met proteïnen samen. Het zet je spijsvertering op de rem.

Dit kun je wel doen. Neem kleine hoeveelheden vet. Van het goede soort. Dus biologisch en onbewerkt. Denk hierbij aan kokos- of olijfolie, extra vierge. Wat betreft zaden, noten en avocado: eet dit alleen met groenten zonder zetmeel.

Verkeerde combinaties kosten energie en geven spijsverteringsproblemen

Je ziet het! Dit is best een uitdaging. Probeer het eens een week uit. Daarna trek je je conclusies. Heb je meer energie? Loopt je stoelgang beter? Krijg je een beter humeur?

Een uitdagende, maar leuke ontdekkingstocht. Die misschien echt wat oplevert.

1 2