Broccoli, zelfs nog gezonder dan je dacht

OEDGEZOND.INFO

Broccoli, je kan ervan houden of niet, maar het is officieel een superfood met een brede reeks gezondheidsvoordelen. De groente is zelfs nog gezonder dan je dacht. Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om de boost uit broccoli nog groter te maken.

Broccoli, zelfs nog gezonder

Broccoli heeft een super gunstige uitwerking op allerlei lichaamsprocessen, dankzij de vele gezonde bestanddelen. Een portie broccoli van zo’n 158 gram voorziet in maar liefst 245% van de dagelijkse vitamine K behoefte en in 135% van de vitamine C behoefte.

Sterke ontgifting door glucosinolaten

De uitwerking van broccoli op het ongiftingssysteem is sterk, en de belangrijkste redenen voor deze uitwerking zijn de drie glucosinolaten: glucorafaninen, gluconasturtiinen en glucobrassicinen. Dit dynamische trio ondersteunt alle stappen in het ontgiftingsproces, waaronder activatie, neutralisatie en eliminatie van ongewenste stoffen. Uit glucosinolaten komen isothiocyanaten, detoxregulerende moleculen.

De crucifere groente is ook een rijke bron van kamfer, een flavonoïde die de impact van allergenen vermindert. Deze kamfer-allergenen connectie verklaart ook mede de unieke ontstekingsremmende voordelen van de broccoli.

Broccoli, kanker en de lever

Recente studies lieten zien dat

  • broccoli de lever gezond houdt: de groente beschermt tegen leverkanker, terwijl het gelijktijdig leververvetting bestrijdt. Meer info
  • Glucorafanine (een sulforafaan) ontgift dusdanig dat kanker veroorzakende stoffen de terugkeer van kanker voorkomen bij ex-kankerpatiënten van hoofd- halskanker.  2 De grootste risicofactoren bij dit type kanker zijn tabaksrook en alcohol.

Broccoli en nog meer fenolen

Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om van broccoli een nog gezondere groente te maken, door de genen te identificeren die de fenol bestanddelen van de groente bepalen. Fenolen zijn dan weer gunstig vanwege de hoeveelheid flavonoïden die ze bevatten. Deze flavonoïden gaan via de bloedbaan naar weefsels en organen, verminderen ontsteking en het risico op hart- en vaatziekten, diabetes 2, astma en bepaalde vormen van kanker.

Flavonoïden worden niet door het lichaam zelf aangemaakt, en moeten dus via de voeding verkregen worden. Om de gezondheidsvoordelen van de crucifere groente te oogsten, zou je deze groente eigenlijk om de 3 á 4 dagen moeten eten.

Een team van de University of Illinois hebben de genen gevonden die de ophoping van fenolbestanddelen in broccoli bepalen; een belangrijke ontdekking om broccoli en andere crucifere groenten zoals boerenkool en bloemkool te ontwikkelen met nog meer fenol bestanddelen. Het goede nieuws is dat de fenol bestanddelen smaakloos en stabiel zijn; de groente kan gekookt worden zonder verlies van de gezondheid bevorderende kwaliteiten. Eenmaal geconsumeerd worden de fenol bestanddelen geabsorbeerd en gaan ze naar bepaalde lichaamsgedeelten en de lever.

“Fenol bestanddelen hebben een goede antioxidant activiteit en er is toenemend bewijs dat deze activiteit de biochemische routes beïnvloedt die in verband staan met ontsteking. We hebben ontsteking tot op zekere hoogte nodig, omdat het een antwoord is op ziekte of schade. Maar het staat ook in verband met een aantal degeneratieve ziekten. Mensen die consistent voeding eten met fenol bestanddelen lopen minder risico op deze ziekten,” aldus geneticus Jack Juvik van de University of Illinois.

Juvik meldt dat het nog even duurt voordat de nog gezondere broccoli ontwikkeld wordt. Het onderzoek is gepubliceerd in Molecular Breeding.

Een bepaald soort ‘superbroccoli’ is al verkrijgbaar in Groot Brittannië met de naam Beneforté; deze bevat extra veel glucorafaninen.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!