Bekende fibromyalgie-mythes, komt er verandering in?

Wat zijn de veelvoorkomende mythes omtrent fibromyalgie? Komt er meer inzicht in het feit dat fibromyalgie een ziekte is?

fibromyalgie
Kennis over fibromyalgie is de eerste stap voorwaarts in het beheersen van de symptomen

Fibromyalgie is een ziekte die nog te vaak onbegrepen wordt en die wijdverspreide pijn, vermoeidheid en slapeloosheid veroorzaakt. Er bestaan best wat mythes en onbegrip met betrekking tot deze aandoening.

In onderstaand interview vertelt fibromyalgie-expert Connie Luedtke (Fibromyalgia and Chronic Fatique Clinic, Mayo Clinic) over de misverstanden rond de ziekte.

Grootste mythe omtrent fibromyalgie

Scans tonen dat er bij fibromyalgie meer activiteit/meer intensiteit in de pijn gerelateerde breingedeelten te zien is: Meer inzicht in meer inzicht in brein, pijnverwerking fibromyalgiepatiënten

Het grootste misverstand is dat mensen en artsen denken dat het geen echt medisch probleem is, en dat het tussen de oren zit. Sinds de laatste jaren hebben onderzoekers echter meer inzicht in de ziekte gekregen. Bij mensen met fibromyalgie verwerken de hersenen en de ruggengraat pijnsignalen anders. Als gevolg hiervan reageren ze sterker op aanraking en druk, met een overgevoeligheid voor pijn. Het is een echt fysiologisch en neurochemisch probleem.


Nieuwe inzichten omtrent fibromyalgie:

Leptine mogelijke veroorzaker fibromyalgie

Magnesiumspray heeft goed effect op pijnklachten fibromyalgie


Wat is de reden van dit misverstand?

Mensen denken vaak dat er een kuur of behandeling is voor elk probleem. Als je naar de dokter gaat, verwacht je dat deze met medicatie of operatie in orde maakt wat er mis is. Het is frustrerend dat de traditionele behandelingsmethoden niet effectief zijn bij fibromyalgie-patiënten. Maar er is geen instant kuur. Er zijn veranderingen in leefstijl en kleine stapjes vooruit nodig om een beter gevoel van welzijn te creëren. Het is een proces.

Zijn mythes omtrent fibromyalgie veranderd in de loop der jaren?

Nu komt er meer inzicht in de feiten die laten zien dat fibromyalgie een echt probleem is. Ook worden er meer mannen gediagnosticeerd met de ziekte. Er wordt niet meer zo zwaar op de hoeveelheid pijnpunten gefocust. Medische zorgverleners zien dat mensen met fibromyalgie hun symptomen, functioneren en kwaliteit van leven kunnen verlichten door leefstijlveranderingen. Dus er is hoop voor de toekomst. Fibromyalgie erkend als levenslange stoornis centrale zenuwstelsel.

Is er een dieet voor fibromyalgie?

Mensen melden weleens dat de symptomen verergeren door bepaalde voeding en voedingsadditieven, zoals meel, zuivel, suiker, suikervervangers en mononatriumglutamaat.

Sommige studies tonen het voordeel aan van het vermijden van deze voeding, terwijl andere studies niet echt een verband laten zien. Er zijn wat verbanden tussen gluten en fibromyalgiesymptomen.


Voeding die de klachten verlicht bij fibromyalgie


Mensen met fibromyalgie zijn ook meer geneigd om overgewicht te hebben, en zowel overgewicht als fibromyalgie beïnvloeden de kwaliteit van leven. Bij sommige mensen kan gewichtsverlies de symptomen verminderen.

Helpen technieken zoals meditatie bij pijnvermindering?

De kracht van de gedachten is een echte factor bij pijnperceptie. Studies tonen dat de angst en onrust die bij de pijn gepaard gaat, vaak problematischer is dan de pijnervaring op zichzelf. In dit opzicht hebben gedachten een negatieve impact op de symptomen.


Muziek vermindert pijn bij fibromyalgiepatiënten


Meditatie vermindert pijn bij chronisch pijnpatiënten


Veel van de mensen die naar onze kliniek komen zijn perfectionistisch en hebben hoge verwachtingen van zichzelf. Nadat ze fibromyalgie ontwikkelden, hebben ze zich nog niet aangepast aan realistischere verwachtingen. Deze mensen vinden het moeilijk om zich te ontspannen. Ze negeren de pin en gaan gewoon door, totdat ze uitgeput zijn. Zodra mensen leren om hun activiteiten beter in balans te brengen, passen ze geleidelijk hun verwachtingen aan en zijn ze in staat om wat actiever te worden zonder te overdrijven.

Mensen melden een lager pijnniveau, wanneer ze in staat zijn om hun hartslag te verlagen door diepe ademhaling en andere ontspanningstechnieken.

Kunnen misverstanden omtrent fibromyalgie ook schadelijk zijn?

Als mensen met fibromyalgie denken dat er geen hulp voor hen is, blijven ze onbehandeld. Zelfs al is er geen genezing, er zijn behandelingen die de kwaliteit van leven echt verbeteren. Ze moeten erkennen dat het ok is om hulp te vragen en om tijd te nemen om te ontspannen en oefenen (met ademhalingstechnieken bijvoorbeeld). Hun eigen gezondheid is een prioriteit.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!