Dit is de belangrijkste reden om constipatie aan te pakken

Nieuwe studie geeft de belangrijkste reden om constipatie aan te pakken: als voedsel lange tijd in de darmen blijft, produceren de darm bacteriën allerlei schadelijke bijproducten. Dit mechanisme speelt bijvoorbeeld een rol bij autisme, een lekkende darm en ADHD, en kan tot andere aandoeningen en zelfs tot darmkanker leiden. Hoe korter voeding in de darmen blijft, des te beter dit is voor de darmgezondheid.  

Verstopping in de darmen geeft instant klachten waar je snel vanaf wilt zijn. Er is echter nog een belangrijkere reden om constipatie aan te pakken: de gevolgen die verstopping over een langere termijn heeft.

Constipatie aanpakken: hoe sneller voeding passeert des te beter

Voeding die snel door de darmen passeert, resulteert in bacteriën die minder schadelijke bijproducten in het spijsverteringssysteem produceren. Dit zorgt voor een gezonder darm milieu, zegt een nieuwe studie.

Verstopping in de darmen is risicofactor

De bevindingen -gepubliceerd in Nature- zijn belangrijk, omdat ze aantonen dat verstopping een risicofactor is bij darmkanker en Parkinson’s. Maar ook bij andere aandoeningen waarbij constipatie vaak voorkomt, zoals autisme en ADHD.

Te snelle omschakeling van koolhydraatvertering naar proteïne-vertering

Dit is bewijs dat de afvalproducten die door de darmbacteriën geproduceerd worden de darmcellen aantasten die met genoemde aandoeningen in verband staan.  De studie onthult dat wanneer voeding lange tijd in de darmen blijft, er een omschakeling plaatsvindt van koolhydraatvertering naar de afbraak van proteïnen.

Voeding te lang in darmen: slecht voor darmwand

Wanneer voeding kortere tijd in de darmen blijft, produceren de darmbacteriën bijproducten die voor een toegenomen vernieuwing van het darmslijmvlies zorgen. Ook zorgt een langer verblijf van voedsel in de darmen voor meer diversiteit in darmbacteriën, wat in dit geval niet goed is.

Normaal gesproken is een grotere diversiteit van microben positief voor de gezondheid; bij aandoeningen waarbij de darmbacteriën een grote rol spelen, ontbreekt deze diversiteit meestal. Deze studie toont echter dat een toegenomen diversiteit niet altijd betekent dat er sprake is van een gezond microbieel ecosysteem. Hoe langer voeding in de darmen blijft, des te meer schadelijke bacteriële degradatieproducten er geproduceerd worden. En andersom geldt ook, wanneer de transitietijd korter is, worden er meer stoffen gevonden die de vernieuwing van het darmoppervlak ondersteunen. Dit is een teken van een gezondere darmwand.

Diversiteit, maar dan ongunstig

De bevindingen waren gebaseerd op urine- en ontlastingsmonsters van 98 Deense volwassenen, waaronder 61 vrouwen en 37 mannen in de leeftijd van 22-66 jaar. De voedingsinname van de deelnemers werd 4 dagen lang geregistreerd.

Onderzoek had zich tot nu toe nog niet voldoende beziggehouden met de transitietijd van voeding in de darmen, en in welke mate dit de microbiële stofwisseling beïnvloedt. Eerdere studies hebben wel laten zien dat een grote overvloed van bacteriën kenmerkend is voor een gezond microbieel ecosysteem in de darmen.

Consistente ontlasting, goede indicator

Zo bleek recentelijk dat een goede consistentie van ontlasting een goede indicator is van de transitietijd door de darmen, en dat dit in verband staat met een overvloed van gunstige bacteriën in de darmflora.

Auteur van de studie, dr.Tine Rask Licht:

“Onze observatie dat microbiële metabolieten -afkomstig van proteïne-katabolisme- in positief verband staan met een lange transitietijd, reflecteert het feit dat koolhydraten de favoriete manier van bacteriële fermentatie is.”

“Bacteriën gaan niet tot de proteïnestofwisseling over, totdat de koolhydraten uitgeput zijn. Deze aanname bevestigt het concept van prebiotica.”

Rask Licht adviseert dan ook een vezelrijk dieet met de consumptie van voldoende water voor een gezonde darmgezondheid. Licht benadrukt dat voedingsgewoonten een primaire factor zijn bij de beïnvloeding van de transitietijd.

“Het kan ook de moeite waard zijn om de inname van bijvoorbeeld vlees te beperken. Vlees vertraagt de transitietijd en voorziet de darmbacteriën van tal van proteïnen om te verteren. Lichamelijke activiteit vermindert ook de transitietijd, zodat voeding minder lang in de darmen blijft.”


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!