Supplement onderdrukt krachtig de behoefte aan calorierijk voedsel

Als het makkelijk was om de trek in suiker- en vetrijke voeding te beheersen, dan was er niet zoveel overgewicht. Een supplement dat gebaseerd is op een door de darmbacteriën geproduceerde moleculen, blijkt krachtig de behoefte aan calorierijk voedsel te onderdrukken.

Molecuul onderdrukt behoefte aan calorierijke voeding krachtig

En dit is prettig nieuws voor wie regelmatig behoefte heeft aan pizza’s, chocola en andere calorierijke dingen.

The American Journal of Clinical Nutrition meldt dat onderzoekers een molecuul ontdekt hebben die de lekkere trek krachtig onderdrukt. Het gaat om inuline-propionaat ester (IPE).  IPE kan de zin in vet of suikerrijk voedsel ‘afzetten.’  1

MRI scans van studiedeelnemers die IPE gebruikten laten daadwerkelijk een afname van activiteit zien in de hersengedeelten die relateren met beloning. Dit werd alleen gezien bij calorierijke voeding, zoals pizza, chocola en cake.  Dit illustreert hoe voeding, het darm microbioom en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Ook laat het zien hoe belangrijk het is om darmbacteriën te voeden met voedingsvezels.  Het bewijs dat aantoont dat de door de darmmicroben geproduceerde metabolieten de centrale eetlustregulatie beïnvloeden neemt alleen maar toe.


Hoe darmbacteriën ons eetgedrag en onze voedingskeuze bepalen lees je hier

Korte keten vetzuren

Fermentatieproducten –gegenereerd door de darmbacteriën- bevatten een selectie van korte keten vetzuren zoals acetaat, boterzuur en propionaat. Het is de propionaat die voor de meeste opwinding zorgt: studies lieten zien dat IPE veel meer propionaat in de darmen vrijzet dan inuline.

Voldoende vezels

Volgens de onderzoekers is de consumptie van voldoende vezels, ofwel via suppletie ofwel via voeding, een simpele strategie om een gezond gewicht te behouden. Als je genoeg vezels eet, wordt propionaat van nature geproduceerd. Maar het is heel lastig om de hoeveelheid vezels te consumeren die nodig is om net zoveel propionaat aan te maken als IPE dit doet, vertelt senior auteur Gary Frost (Imperial College London).

“In deze studie werd 10 gram IPE gebruikt, dit zorgt voor productie van propionaat die 2.5 keer groter is dan normaal. Om dezelfde toename te bereiken louter uit vezels, moeten we rond 60 gram vezels per dag eten.”

Resistent zetmeel en onverteerbare koolhydraten

Het gebruik van suppletie om de BMI te verlagen en het risico op obesitas te verminderen is het onderwerp van veel onderzoeken. Resistent zetmeel is ook effectief gebleken in het veranderen van de activiteit in breingedeelten die bij de eetlust betrokken zijn. Het gebruik van niet-verteerbare koolhydraten is eveneens een strategie, zoals oligofructose en beta glucanen.

Vet- of suikerrijke voeding prikkelt nauwelijks door IPE

Imperial College ontwikkelde samen met onderzoekers van de University of Glasgow een milkshake met IPE. Studiedeelnemers kregen een milkshake met IPE ofwel inuline. Allen ondergingen een MRI scan, waarbij ze beelden van caloriearme en –rijke voeding te zien kregen, zoals salade, vis, groenten of chocola, cake en pizza.

Bij het zien van chocola, cake en pizza loopt bij veel van ons al het water in de mond, zo niet bij de deelnemers die een IPE milkshake gedronken hadden: hun hersenen vertoonden minder activiteit als respons op het zien van de calorierijke voeding, met name in de caudate nucleus en nucleus accumbens, de gedeelten die de drang naar voedsel reguleren.  Vervolgens mochten de deelnemers de pasta en tomatensaus consumeren die ze lekker vonden. Wie de IPE milkshake had genomen, at 10% minder dan de ‘inuline-drinkers’.

Minder gewichtstoename

Frost zegt dat uit zijn eerdere studies bleek dat er bij mensen die IPE namen, minder gewichtstoename was. De reden waarom was nog onduidelijk. Volgens Frost zet in deze studie de puntjes op de i, omdat de scans een afname van activiteit in de breincentra laat zien die in verband staan met beloning en trek. IPE kan dus gewichtstoename voorkomen.

De onderzoekers denken dat IPE aan voeding toegevoegd kan worden, om de trek in calorierijk voedsel in te dammen. Ze voegen nog toe dat de darmbacteriën van sommige mensen meer propionaat produceren dan die van anderen, wat kan verklaren waarom de een sneller aankomt dan de ander.

“De onderzoeken gaan door, dit is het eerste inzicht dat het aan een brede reeks voedingsproducten kan worden toegevoegd.”

Een IPE supplement is helaas nog niet te koop, dus moeten we nog gebruik maken van de andere strategieën: niet-verteerbare koolhydraten en resistent zetmeel.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!