Dit is wat een bananenschil voor je huid en tanden doet - www.goedgezond.info

Dit is wat een bananenschil voor je huid en tanden doet

OEDGEZOND.INFO

De bananenschil is gehyped; het eten van een schil zou extreem gezond voor je zijn. Behalve dat consumptie van een bananenschil gewoon vies is, is de wetenschap hierachter nogal…ontbrekend. Toch is er een goede reden om de schil van de gele vrucht niet weg te gooien: je kunt je huid en gebit laten profiteren van de antibacteriële eigenschappen!

Bananenschil voor huid en tanden

Google maar eens; bananenschil eten, bananenschil niet weggooien enzovoort en je krijgt een aantal artikelen te zien die aanmoedigen de schil te eten, omdat deze extreem gezond zou zijn. Bananenschillen zouden slapeloosheid en depressie verbeteren, je hart beschermen en het zicht van je ogen verbeteren. Het probleem is: er is nauwelijks tot geen wetenschappelijk bewijs voor deze claims. Het enige onderzoek dat de positieve werking van stoffen uit de bananenschil aantoonde, was een studie waarbij muizen het extract van de schil geïnjecteerd kregen; dit werkte als een anti-depressiva. 1 Maar om hetzelfde te bereiken, moet je nogal wat schillen consumeren. En het is de vraag of je daar trek in hebt.

David Levitsky, professor voedingswetenschapper en psychologie (Cornell University): “Mensen zoeken altijd naar de magische voeding, met de achterliggende gedachte dat de wortel van gelukkig zijn in voeding ligt. Voeding is belangrijk, maar het is niet het magische antwoord op elk probleem.”

Nutriënten in bananenschil

De wetenschap achter de gezondheidseffecten van de consumptie van bananenschillen staat niet stevig

Er zitten veel interessante nutriënten in de bananenschil, maar de hoeveelheden zijn klein en er zijn ook geen studies die aantonen dat ons lichaam ze daadwerkelijk opneemt. En buiten dat, bananenschillen smaken gewoon vies: ze zijn bitter en taai. Het is niet makkelijk om zo’n schil te pureren, mits je een super high power blender hebt. En in welk continent je ook komt, er is geen mens die de schil van de proteïnerijke vrucht eet. Het kan waarschijnlijk ook geen kwaad, als je de schil maar goed wast. Bananenschillen bevatten nogal wat pesticiden, en als je ze dagelijks door je smoothies doet, krijg je daar misschien een dosis van. Hoe dan ook, de smaakpapillen zullen niet juichen bij het proeven van een bananenschil.


Het eten van gewoon een banaan -zonder schil- is al gezond genoeg. De voordelen zijn zeer verrassend!


Bananenschil tegen acne

Voor de huid kan de schil echter wel wat betekenen, hij beschikt namelijk over antibacteriële activiteit. En dit kan handig zijn als je last hebt van acne, hyperpigmentatie en littekens.

De bananenschil bevat de vitaminen A, B, C en E. Qua mineralen zit er zink, mangaan en ijzer in, en dit helpt bij ontstekingen. Daarbij werkt de schil als een natuurlijke exfoliant die vuil uit de poriën verwijdert. De enzymen hydrateren de huid, genezen en voorkomen de vorming van nieuwe acne. En het zetmeel helpt om van overtollig porie-verstoppend talg af te komen.

De schil van de onrijpe banaan bevat meer antioxidanten (polyfenolen en carotenoïden) dan die van de gerijpte banaan. 2

Masseer de schil over je huid

Om de bananenschil te gebruiken, maak je eerst je gezicht schoon. Vervolgens snij je de schil in kleine stukjes en gebruik je de schil om de huid te masseren. Gebruik de binnenkant van de schil, niet de buitenkant. Masseer ongeveer 10 minuten, maar doe dit zachtjes. Als een stukje bruin geworden is, pak je gewoon het volgende stukje. Zit er wetenschap achter de bananenschil als middel tegen acne? Eerlijk gezegd ook niet, het is een kwestie van proberen.

Antibacteriële eigenschappen van de bananenschil

De antibacteriële eigenschappen van de schil zijn wel wetenschappelijk aangetoond. Een alcoholextract die in de schil zit, bestrijdt de bacteriën P. gingivalis en A. actinomycetemcomitans. 3 4
A. a  staat in verband met paradontitis en endocarditis, respectievelijk vergevorderde tandvleesontsteking en ontsteking van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen. P. gingivalis staat eveneens in verband met paradontitis plus de toename van tandplaque. Een toename van tandplaque kan de gezondheid ernstig bedreigen. Gingivitis linkt bovendien met slokdarmkanker.

Voor een schoon gebit en wittere tanden

Je kunt een stukje bananenschil nemen, en er op kauwen. Je kunt ook met de binnenkant van de schil over je tanden wrijven; de stoffen in de schillen kunnen tanden witter maken. 5 Probeer het eens en kijk wat het voor je tanden doet!

En zie je dit niet zitten, maar wil je de schil toch goed benutten; dan kun je er nog altijd je schoenen en zilver mee poetsen.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share