8x Gezonde voeding die DNA beschadigt als je overdrijft

OEDGEZOND.INFO

Om je DNA te beschermen en genetische veroudering om te keren, moet je de consumptie van bepaalde fyto chemicaliën vermijden of verminderen. Eenmaal geactiveerd, hebben deze genotoxische stoffen een destructief effect op het DNA.  Ook gezonde voeding bevat genotoxische stoffen en leidt tot snellere veroudering, wanneer je te eenzijdig eet.

Voeding die DNA beschadigt

Neem bijvoorbeeld pastinaak en grapefruit. Ze zijn gezond, maar maken ook furocoumarinen aan, waaronder psoraleen. Wanneer furocoumarinen geactiveerd worden is dit nadelig voor het DNA. Psoraleen is een natuurlijke insecticide. Hoe meer een plant gestrest raakt –bijvoorbeeld door een insect die aan de bladeren zit te knabbelen- des te meer psoraleen er vrijkomt. Sommige insecten hebben hun gedrag aangepast, en rollen zichzelf van het blad af om vervolgens in het donker hun maaltje te verteren. Hiermee beschermen ze zichzelf tegen zonlicht dat het zojuist geconsumeerde psoraleen kan activeren.

Voor ons is het niet anders; sommige voeding is ook voor ons DNA-beschadigend. Eet dus niet teveel van dezelfde voeding. Je lichaam en DNA zijn op een variëteit van voeding ingesteld. Het eten van voornamelijk één voedingssoort is de beste manier om tekorten van bepaalde nutriënten te krijgen, of teveel van andere. Dit klinkt als een simpel advies, maar als je dit niet doet kun je vrij snel problemen krijgen.

Een mevrouw die vooral raw at–bekend van tv omdat ze haar kind alleen raw food gaf-, zag er minimaal 10 jaar ouder uit dan haar echte leeftijd. De huid en ook je energie zijn goede indicators, of je inderdaad wel op het goede voedingspad zit. Overdrijven kan plaatsvinden doordat je veel smoothies drinkt waar vooral één voedingssoort in zit. Hiermee kan je het tegenovergestelde bereiken.

Dus met welke voeding overdrijf je niet?

Voeding met furocoumarinen

Niet alleen grapefruit en pastinaak, ook citroen, selderij, komijn, koriander, venkelzaden, wortelen, vijgen, dille, peterselie en mosterd bevat deze stof.

Bittere komkommer

Soms smaakt een komkommer bitter. De frisse vrucht biedt heel wat voor de gezondheid, maar bevat van nature cucurbitacinen. Als de komkommer bitter is, dan komt dat door de hoeveelheid van deze giftige stoffen. Dus als je een bittere smaak merkt, laat hem dan maar staan om je DNA te beschermen.  Gelukkig komen bittere komkommers steeds minder voor: ze worden zo gekweekt dat ze een stuk minder cucurbitacinen bevatten.

Spruitjes en andere cruciferen

We weten dat groenten uit de kruisbloemenfamilie tot de gezondste groenten behoren. De bestanddelen zijn zelfs in staat om kankercellen te doden en beschermen op een geweldige manier. In de crucifere groenten zoals broccili, spruitjes en bloemkool zitten helaas goitrogenen en teveel hiervan belemmert de schildklierfunctie en ook de jodiumopname. Koken deactiveert de goitrogenen. Eet dus niet te vaak rauwe kool, of doe er appelazijn over. Appelazijn activeert de schildklier.

Pinda’s

Mycotoxinen behoren tot een andere groep natuurlijke chemicaliën en zijn door schimmels geproduceerd. Zo zijn er bijvoorbeeld de kankerverwekkende aflatoxinen die door sommige Aspergillus strengen gemaakt worden. Ze kunnen niet alleen leverkanker veroorzaken, maar ook geboortedefecten. Ze kunnen ook in suiker, maïs, tarwe en kazen zitten en beschadigen op een directe manier je DNA. Er is geen aflotoxine-vrije pindakaas.

Commercieel geproduceerde appelmoes en aardappelpuree

Patuline is ook een mycotoxine die de voeding ingekomen kan zijn. Fabrikanten van appelmoes gebruiken weleens beurse of overrijpe appels, dat is lekker goedkoop. Maar de kans is groot dat er dan patuline in je appelmoes zit. Neem kwalitatief goede appelsap en appelmoes. In appelazijn is patuline juist afgebroken.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit biedt uitkomst bij constipatie, vanwege het vezelgehalte. Gedroogde pruimen beschermen zelfs tegen darmkanker. Toch is er een goede reden om niet dagelijks veel gedroogd fruit te consumeren. Ochratoxine A is een andere mycotoxine die eveneens DNA beschadigt. Ochratoxine A kan ook in ontbijtgranen zitten en er zijn aanwijzingen dat de stof in koffiebonen en instant koffie terechtgekomen is. Maar ook in wijn, bier, brood en rijst. En dat is een kwalijke zaak, omdat ochratoxine een van de giftigste van de genoemde stoffen is en ook de foetus beschadigt.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!