FODMAP dieet verlicht symptomen prikkelbare darm

OEDGEZOND.INFO

Nieuw bewijs laat duidelijke lichamelijke oorzaken zien van het prikkelbare darmsyndroom. Bij PDS-patiënten zijn er  karakteristieke abnormaliteiten in de cellen van de darmwand. Bij elke patiënt is er sprake van een darmflora dysbiose. Een FODMAP-dieet verlicht de symptomen van de prikkelbare darm.

Van PDS wordt nog weleens aangenomen dat het een ziekte is zonder duidelijke lichamelijke oorzaak; een soort van overgevoeligheid met symptomen die door een psycholoog behandeld moeten worden. En hoewel onderzoekers het nog steeds niet eens zijn over de oorzaken, geven studies steeds meer inzicht in de ziekte.

Het probleem voor patiënten met PDS is dat artsen meestal niks kunnen vinden. Men heeft last van buikpijn, gas, diarree of constipatie, en onderzoek levert niks op. Er zijn geen reacties op allergietesten, geen veranderingen in de darmen, geen tekenen van intolerantie. Een behoorlijk aantal PDS-patiënten heeft ook last van angst en depressie en dat is de reden dat professionals denken dat de ziekte wellicht psychisch is.

Andere darmflora bij prikkelbare darmsyndroom

Recentelijk liet een studie zien dat de zenuwcellen in de darmen van de PDS-patiënt minder gevoelig zijn. En in 2014 ontdekten Noorse onderzoekers dat de darmen bij PDS anders op bepaalde voedingsstoffen reageren.

Een groot aantal studies toont er bij het prikkelbare darmsyndroom sprake is van andere darmflora. Het is niet makkelijk om te bepalen of de bacteriën PDS veroorzaken of dat de ziekte de reden is dat de darmen door andere bacteriën gekoloniseerd worden. Wel laat een studie uit 2013 zien dat de andere microben de ziekte veroorzaken en niet andersom.

Professor Magdy El-Salhy van de University of Bergen houdt zich al 25 jaar met de prikkelbare darm bezig. Volgens hem is het spijsverteringssysteem van mensen met PDS op meerdere manieren anders.

In de huidige studie gebruikten de onderzoekers bacteriën om de karakteristieke symptomen op te wekken in ratten. Hypersensitiviteit werd in de darmen van de ratten opgewekt, door hen bacteriën van PDS-patiënten te geven. Er wordt namelijk gedacht dat er bij elke patiënt sprake van dysbiose is.

El-Salhy meldt dat niet alleen een afwijkende compositie in het darm microbioom een belangrijke rol speelt, maar ook genen, ontsteking en voeding spelen een prominente rol.

Sleutel: neuro-endocriene systeem

De sleutel is volgens hem het neuro-endocriene systeem; een indrukwekkend netwerk van zenuwen en endocriene cellen die zich overal in het spijsverteringssysteem bevindt. Door hormonen en zenuwimpulsen regelt dit systeem alles wat er gebeurt, van de keel tot de endeldarm. Het neuro-endocriene systeem communiceert ook met de rest van het zenuwstelsel, inclusief de hersenen.

El-Salhy hebben in al de jaren van onderzoek ontdekt dat mensen met PDS minder endocriene cellen in de darmwand en maagwand hebben.

Niet iedereen enthousiast over FODMAP-dieet

In 2010 suggereerde een team van de Monash University dat een FODMAP-dieet de symptomen van PDS verlicht. Dit houdt in dat bepaalde koolhydraten geschrapt worden; oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen (de fodmap’s). Dit dieet heeft zichzelf gevestigd en is bekend onder mensen met darmproblemen.

Maar niet iedereen is enthousiast over het dieet. In 2015 publiceerde Drugs and Therapeutics Bulletin een artikel waarin voor het dieet gewaarschuwd werd, vanwege gebrek aan bewijs. Ook laten een aantal studies zien dat een FODMAP-dieet de darmflora ten nadele verandert, wat de vraag doet rijzen of we fodmap’s nodig hebben om gezonde darmbacteriën te behouden.

‘FODMAP-arme voeding normaliseert’

El-Salhy merkte juist dat het dieet het aantal endocriene cellen in het spijsverteringssysteem van PDS-patiënten normaliseert. Hij denkt tevens dat het veilig is om het dieet te volgen, en is van mening dat de conditie bij veel patiënten verbetert wanneer ze fodmap-rijke voeding laten staan.

“Een FODMAP-arm dieet is gecompliceerd en mogelijk moeilijk te volgen voor een langere periode. Je kunt ook alleen de tarwe, melk en zuivel schrappen. Schrap tegelijkertijd ook de uien, bonen, erwten, artisjok, kool, watermeloen en kunstmatige zoetstoffen.”

Artikelbron