7 natuurlijke remedies tegen wratten, pigmentvlekken en littekens

OEDGEZOND.INFO

Wat zijn bewezen effectieve natuurlijke remedies tegen wratten, pigmentvlekken, littekens en andere onregelmatigheden af komen?

Natuurlijke remedies tegen wratten, littekens, acne, en huidveroudering

Castor olie

Deze olie wordt ook wel wonderolie of ricinusolie genoemd, en ondersteunt de eliminatie van wratten en andere onregelmatigheden. Wonderolie werkt als een remedie, en vermindert de vergroeiing van de opperhuid zoals bij wratten het geval is. De olie laat geen littekens achter, is veilig, maar mag niet bij kinderen gebruikt worden.

Je moet wel geduldig zijn, omdat verwijdering geleidelijk aan gaat. Eventueel meng je het met wat baking soda en laat je het een paar uur drogen. Probeer dit eens een maand lang, twee keer per dag. Je kunt de wrat en de omliggende huid ook bedekken met een dun laagje wonderolie en een beetje verse knoflook en er vervolgens een gaasje over doen. 1

Castor olie helpt ook bij littekens, zelfs de diepere. De olie vermindert ontsteking in het onderhuidse weefsel en dit kan de reden zijn dat ricinusolie helpt bij wondgenezing en de vermindering van littekens. Pigmentvlekken, cystes en striae; de olie is hierbij een natuurlijke remedie. 2, 3, 4

Aloë vera

Aloë vera is een overbekende remedie bij veel huidaandoeningen. Het sap van de plant heeft ook een genezende werking bij acne. De effecten op tekenen van huidveroudering is behoorlijk indrukwekkend.

De mucopolysacchariden binden vocht in de huid, en het anti-aging effect van aloë vera is groter dan die van veel commerciële cremes: aloe stimuleert namelijk de fibroblasten die collageen en elastine produceren, zodat de huid elastisch blijft. Aloë houdt de huid zacht en soepel, de aminozuren maken verharde huidcellen zachter en de zink werkt astringerend.

Wanneer een etherische olie gemengd wordt met aloë, versterkt aloe de werkzaamheid van de olie. Aloë helpt ook bij psoriasis en dermatitis. 5, 6


Onderzoek: Aloë Vera draait klok terug bij verouderde huid !


Je kunt aloë vera dagelijks op de huid aanbrengen, of mengen met je gebruikelijke crème of een etherische olie die werkt bij je huidprobleem.

Knoflook

Knoflook maakt donkere pigmentatie lichter. Je kneust een knoflookteen en wrijft het over de pigmentvlek. Dek het af met een gaasje en laat het een paar uur zitten. Dit herhaal je meerdere dagen achter elkaar.

Let er wel op dat de knoflook geen roodheid en huidirritatie veroorzaakt. 7, 8

Echinacea, rode zonnehoed

Rode zonnehoed versterkt het immuunsysteem, maar behandelt ook (brand-)wonden, zweren, herpes en psoriasis. De grootte van wratten neemt al snel af wanneer je oraal echinacea, zink en antioxidanten neemt. 9

Extract van echinacea blijkt ook in staat te zijn om Propionibacterium acnes te doden (de bacterie die bij acne een rol speelt). P. acnes wekt de afscheiding van ontstekingsbevorderende cytokinen op, waaronder IL-6 en IL-8. Dit wordt door de rode zonnehoed compleet omgedraaid.

Kortom: echinacea keert ontsteking om, die door bacteriën opgewekt is. 10

Uiensap

Uiensap verwijdert donkere vlekken effectief, geeft de huid een stralende kleur (en kan zelfs haren weer doen groeien!). Doe wat sap op een wattenschijfje, breng het aan op het litteken of de pigmentvlek en laat dit een uur zitten.

Herhaal dit 2 tot 3 keer per dag, voor de duur van 3 weken. Je kunt het sap ook mengen met appelazijn (in gelijke delen). In gelvorm heelt extract littekens. 11, 12

Rozemarijn

rozemarijn2

De belangrijkste bestanddelen van dit kruid zijn cafeïnezuur en rosmarinic zuur. Deze twee bestanddelen hebben een antioxidant effect, en herstellen de schade door blootstelling aan zonlicht.

Rozemarijn olie heeft eveneens een krachtige werking tegen P. acnes. 13, 14, 15

Wolfsmelk

Sap van de euforbia wordt gebruikt om wratten en huidinfecties te behandelen.

Euforbia hirta heeft de beste antioxidant activiteit en E. tirucalli is weer beter qua antibacteriële werking.

 

Beide planten worden gebruikt bij huidaandoeningen die veroorzaakt worden door oxidatieve stress of micro-organismen. 17, 18

Bovenstaande is niet bedoeld als vervanging van advies van een professionele huidspecialist. Als je alleen op dit advies vertrouwt, is dit op eigen risico.