Hogere calorie-inname en meer trek door kunstmatige zoetstoffen

Van kunstmatige zoetstoffen krijg je meer trek. De zoetstoffen stimuleren de eetlust, zodat je tot 30% meer calorieën eet. Dit meldt Cell Metabolism in de nieuwe editie.

30% Hogere calorie-inname door kunstmatige zoetstoffen

Onderzoekers van de University of Sydney bestudeerden de effecten van kunstmatige zoetstoffen op het brein. Kunstmatige zoetstoffen worden vaak gebruikt om de suikerinname te beperken en zo ook de calorie-inname. Het onderzoek laat hier ongunstige kant hiervan zien.

Miljoenen mensen wereldwijd consumeren regelmatig suikervervanger sucralose, de stof die in een groot aantal kunstmatige zoetstoffen zit. Andere bekende zoetstoffen zijn aspartaam, cyclamaat en saccharine.

Hyperactiviteit en glucose intolerantie

In de studie werden fruitvliegen voor een langere periode –langer dan 5 dagen- aan de zoetstoffen blootgesteld. Ze zagen dat de chronische consumptie leidde tot hyperactiviteit, slapeloosheid, glucose intolerantie en een toegenomen eetlust en calorie-inname.

“We zagen dat binnen de beloningscentra van de hersenen de zoetbeleving geïntegreerd is met de energie inhoud. Wanneer zoetheid versus energie uit balans is, stelt het brein zich anders in en volgt er een toename van het totaal aantal geconsumeerde calorieën,” zegt de senior auteur van de studie.

Voeding smaakt nog lekkerder

De zoetstoffen veroorzaken dat het brein de boodschap stuurt dat er niet genoeg energie geconsumeerd is, en lokken een soort uithongeringsresponse uit die voeding nog beter doet smaken.

Als er normale suiker gegeten wordt, komt er dopamine vrij in de hersenen. De bloedsuikerspiegel stijgt en veroorzaakt een secondaire stimulans om dopamine te produceren. Bij de consumptie van kunstmatige zoetstoffen produceert dopamine de aanvankelijke genotsensatie zonder dat het secundaire effect plaats vindt, omdat kunstmatige zoetstoffen geen effect op de bloedsuikerspiegel hebben. Als resultaat worden er signalen uitgezonden dat er meer voeding nodig is om te compenseren.

Hetzelfde effect werd gezien bij muizen.

Eerdere studies lieten ook zien dat mensen met overgewicht meer eten, door het drinken van light frisdranken. Light frisdrank staat in verband met een toegenomen calorie-inname van 88-194 calorieën per dag. Dit kan oplopen tot een kilo gewichtstoename per maand. Dat de stoffen tot metabole stoornissen zoals diabetes leiden, is eveneens aangetoond. 1  

Als dit het enige was, zou het makkelijk zijn: gewoon de light frisdrank laten staan. Kunstmatige zoetstoffen zijn echter overal in verwerkt, ook in koekjes, fruitsappen en yoghurts. Meestal staat er iets van ‘minder suiker’ op de verpakking, maar niet altijd. Je vindt de zoetstoffen ook in producten ‘met natuurlijke ingrediënten’. Soms zijn koekjes en producten met volkoren granen –producten met een gezondheidshalo- vermengd met kunstmatige zoetstoffen, omdat dit aangenamer voor de smaakpapillen is.

© 2016.GoedGezond.