8x Voeding voor de darmen die ontsteking remt

OEDGEZOND.INFO

Sommige voeding werkt helend op de darmen en is van nature ontstekingsremmend. Deze voeding is de sleutel naar minder darmproblemen en pijn.

Voeding voor gezonde darmen

[wds id=”11″]
Behandel je darmen met liefde, en geef ze genezende voeding die ontsteking afremt. Wissel onderstaande voeding af, en maak er dagelijks gebruik van. Je zult zien dat er meer rust in de darmen komt. Je kunt gerust kiezen voor diepvriesfruit of –groente, omdat deze geoogst is als het rijp en vers is. Ook diepvriesproducten bevatten het volle repertoire aan antioxidanten en polyfenolen. Kies het liefst voor biologisch.

Kaneel

Neem dagelijks een theelepelpuntje in een beetje olie en hou het hierbij; dit is een veilige dosis die toch effectief is. Cinnamaldehyde uit kaneel beschermt de darmen, kalmeert en koelt bij darmontsteking.  De stof is bij muizen preventief gebleken tegen darmkanker. De specerij kalmeert en koelt bij darmontsteking. 1 2  Met kaneel moet je nooit overdrijven; te veel kaneel belast de lever en kan allergische reacties veroorzaken. 3 Voor deze specerij geldt ‘less is more’.

Crucifere groenten

Groenten uit de kruisbloemenfamilie -zoals spruitjes, broccoli en paksoi- bevatten bijna te veel helende stoffen om op te noemen. De nutriënten die ontsteking in de darmen remmen zijn glucosinolaten, een groep polyfenolen. Glucosinolaten beschermen tevens tegen darmkanker. 4 5  6

Donker gekleurd fruit

In fruit met een donkere kleur zit ook een hoge concentratie polyfenolen. Eet dus regelmatig bessen, kersen, granaatappel en rode druiven. Granaatappel wordt traditioneel gebruikt om darmproblemen zoals diarree te behandelen. De vrucht bevat zeer veel fenolen, en is een belangrijke bron van ellagitannine en ellaginezuur. Deze twee stoffen beschermen de darmen tegen ontsteking. 7, 8

Groene thee

Als je ongeveer 3 koppen groene thee per dag drinkt, verminder je ontsteking in de darmen. Groene thee heeft niet één, maar meerdere bonussen. Het drankje werkt als prebiotica, ondersteunt gewichtsverlies en bevat natuurlijk veel antioxidanten. Volgens studies is het helende effect van groene thee bij darmontsteking gegarandeerd.  9, 10 

Tomatensap

Er is wat bewijs dat tomatensap colitis vermindert, vanwege antioxidant lycopeen. Om je darmen te helpen drink je 2 glazen tomatensap per dag.  11 12 Tomatensap heeft nog meer voordelen: lycopeen beschermt de huid van binnenuit tegen de zon, en remt huidveroudering. De stof beschermt ook tegen allerlei andere vrije radicalen. Tomatensap balanceert de glucosespiegel de hele dag door, en  beschermt tegen cardiovasculaire aandoeningen en diabetes bij vrouwen met overgewicht. 13  14 15  16 Interessant is dat dagelijkse inname van slechts 1 glas tomatensap de buikomvang vermindert, en ontstekingsmarkers in het algemeen.

[envira-gallery id=”9551″]

Ananassap

De bromelaïne in ananas vermindert de ernst van ontsteking in de darmen, wanneer dit via verse ananassap voor een langere periode dagelijks genuttigd wordt. 17, 18

Probiotica

Met name lactobacilli en bifidobacteria verminderen colitis; deze bacterieën remmen de productie van de ontstekingsbevorderende T- cellen. 19, 20 

Azijn

Azijn onderdrukt proteïnen die ontsteking bevorderen van de dikke darm. Ook zorgt azijn voor een toename van de gunstige lactobacilli en bifidobacteria. 21

Omega-3 vetzuren

Soms worden omega-3 supplementen aangeschaft om ontsteking in de darmen te verminderen. Hoewel deze vetzuren pijn moduleren, is het bewijs aangaande een remmende werking bij ontsteking in het darmkanaal is niet consistent. 22, 23